nowy 30d + 17-40/4 L usm - error99

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wjw44
    • 2007
    • 13

nowy 30d + 17-40/4 L usm - error99

Cześć!
    Wczoraj kupiłem 30d i 17-40/4 l usm i dzisiaj pokazuje err99 "Shooting is not possible. Turn the power switch to <OFF> and <ON> again or re-install the battery." Akumulator świeżo naładowany, więc nie rozumiem. Jakieś sugestie?
    Wlady
  • MacGyver
    Cenzor
    • 2006
    • 7043

A masz założonego gripa ?
    Błąd jest spowodowany przez akumulatorek, zdarza sie w 20D/30D/40D. Jeśli masz gripa to go dokręć, i zamień kolejność baterii, jeśli go nie masz to po prostu wyjmij i włóż akumulator, możesz ewentualnie delikatnie wyczyścić styki.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• gwozdzt
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 5780

Zamieszczone przez wjw44
      Wczoraj kupiłem 30d i 17-40/4 l usm i
      nowe to kupiłeś czy używane?

Zamieszczone przez wjw44
      dzisiaj pokazuje err99 "Shooting is not possible. Turn the power switch to <OFF> and <ON> again or re-install the battery."
      jesli zrobisz to o co prosi, to poźniej działa znowu troche, czy tez padł definitywnie?

Zamieszczone przez wjw44
      Akumulator świeżo naładowany, więc nie rozumiem. Jakieś sugestie?
      jesli nowe to zwrot/serwis.

jesli używane:
      - spróbuj przeczyścić styki baterii i obiektywu.
      - czy z innym obiektywem lub z innym akumulatorem też się tak dzieje? (jesli nie posiadasz, spróbuj pożyczyć)
      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• wjw44
        • 2007
        • 13

Dzięki za odpowiedzi.
        Jedno i drugie nowe. Po pierwszym komunikacie 'err99' włożyłem do ładowarki i chociaż od wczoraj nie pstrykałem, bateria wykazywała średni stan naładowania. Doładowałem i teraz włączę i "pomęczę" go do jutra, w razie czego zażądam wymiany akumulatora.
        Pozdrawiam!

Komentarz

• Jacek Deka
          Początki nałogu
          • 2006
          • 356

U mnie błąd 99 to nic innego jak zawieszanie się przesłony w obiektywie.
          Można to spokojnie sprawdzić ustawiając większą wartość i nacisnąć na przycisk sprawdzania głębi ostrości w body, patrząc przy tym w wizjer. Jeżeli po puszczeniu przycisku nadal będzie ciemniej (albo z opóźnieniem wróci do pierwotnej pozycji) to oznacza, że zawiesza się właśnie przesłona.

Canon Polska twierdzi, że error99 to nic innego jak brak kompatybilności body z obiektywem. Co jak widać nie do końca jest prawdą.

Błąd ten może występować też w innych sytuacjach, ale mnie się trafił j.w.

Komentarz

• malkontent
            Początki nałogu
            • 2007
            • 299

Dziwne, ale nie specjalnie.
            Dzisiaj założyłem 17-40 do 400d z gripem i na gripie nie chciał działać spust.
            Dopiero jak odłączyłem gripa, włączyłem aparat, wyłączyłem i podłączyłem gripa, spust zaczął działać.

Czyżby canon zaczął działać jak Windows ? Plug and Play ?

Komentarz

• Paulx
              Bywalec
              • 2007
              • 204

formatuj karte,wyjmij akumulator na kilka minut,u mnie tak bylo z 40d-okazalo sie,ze kolega czytajac zdjecia z karty przez pomylke wyslal cos na nia z kompa i mialem takie meldunki-formatowalem karte i jest ok
              CANON

Komentarz

• orbital
                Coś już napisał
                • 2005
                • 87

Zamieszczone przez malkontent
                Dzisiaj założyłem 17-40 do 400d z gripem i na gripie nie chciał działać spust.
                Miałem to samo ze swoim 300D i BG-E1, pomógł update firmware'u tą metodą: http://www.canon-board.info/showpost...61&postcount=5 (w moim przypadku nie ważne czy hack czy oryginał, przyciski i kółko teraz działają bez zarzutu)
                N

Komentarz

• wjw44
                  • 2007
                  • 13

Dzięki za wszystkie posty. Dzisiaj pojechałem do sklepu (FotoIt) i sympatyczny pan powiedział, że powody mogą być trzy: padnięta migawka, bateria lub obiektyw i zrobił tak:
                  - zmienił baterię na inną - err 99
                  - zmienił obiektyw na mój drugi (stara bateria) - NIE BYŁO błędu
                  - zmienił obiektyw na jakiś z półki - NIE BYŁO błędu
                  - wziął inne (świeżutkie) body z oryg. baterią i podczepił MÓJ 17-40 - BŁĄD BYŁ! Wniosek wydał się prosty - padnięty obiektyw. Od ręki dostałem drugi, nowy egzemplarz i wszystko działa OK (w sklepie kilkanaście zdjęć, potem w domu ze 30).
                  Pozdrawiam wszystkich! )

Komentarz

• JaBlam
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1304

Ciekawe czy obiektyw pojdzie do serwisu czy bedzie czekal ze moze kto inny go kupi i moze akurat bledu nie bedzie....

----------------------------------------
                    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• KMV10
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2320

Zamieszczone przez JaBlam
                      Ciekawe czy obiektyw pojdzie do serwisu czy bedzie czekal ze moze kto inny go kupi i moze akurat bledu nie bedzie....
                      No a jak Ci się wydaje - to raczej niestety oczywiste :-|

Komentarz

• sadaman
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 294

Zatem malutki apel do użytkowników CB - W najbliższym czasie nie kupujcie 17-40 w FOTOIT
                        Pucha i słoki

Komentarz

Pracuję...