poprawa skuteczności af w 5D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kusy
    Bywalec
    • 2006
    • 124

poprawa skuteczności af w 5D

WITAM WSZYSTKICH
    od kilku miesięcy używam świetnego 5D ... no właśnie wszystko jest ok za wyjątkiem sprawności af.(oczywiście wiem, że nie mogę wymagać takiego af jak w serii1) - używam to body tylko z zoomem 24-70L 2,8 i zastanawia mnie czy zakup jasnej stałki- np. 50 1,2 znacznie poprawi celność i szybkość ostrzenia??. Wielu z Was drodzy forumowicze używa piątki z tym zooomem i ze stałkami - jaki są Wasze spostrzeżenia - porównania??
    ...chyba, że to nie pomaga więc lepiej sprzedać 2 miesięczne 5D i roczną 30, dołożyć równowartość obiektywu i kupić 1 markIII
    dodam że przeznaczenie to śluby, wesela i to co wokół tego się kręci..
    pozdrawiam
    CANON...
  • Shadow
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1572

Co masz na myśli szybkość działania AF, czy brak celności ? Bo jak to drugie to może masz jakiś FF/BF. Możesz pokazać przykładową fotkę ?

Komentarz

• kusy
      Bywalec
      • 2006
      • 124

bf/ff i tym podobnych nie mam - obfotografowałem sztachety w płocie i inne "plansze" testowe i trafi w punkt, raczej chodzi o szybkość przy nagle zmieniających się kadrach, w akcji - choćby w tańcu, wejście do kościoła, życzenia itp..
      CANON...

Komentarz

• vuki
        Bywalec
        • 2006
        • 190

ale uzywasz AF ciaglego przy fotografowaniu ruchu?

ja nie mam problemow ale czasem dziwnie mi przestrzeli ostrosc o kilka m dalej
        mimo, ze na 1 planie mam sporo osob i na nie celuje czujniki

Komentarz

• kusy
          Bywalec
          • 2006
          • 124

kurde nie bardzo... nie mam zaufania do automatyki (mam tu na myśli to że aparat za mnie decyduje co ma być ostre) i dla tego używam one shot i centralnego punktu af, za każdym razem przekadrowuje, po trochu są to też stare nawyki z mf..af i cyfrę mam dopiero od roku
          CANON...

Komentarz

• Slavko
            Bywalec
            • 2006
            • 174

Zamieszczone przez kusy
            kurde nie bardzo... nie mam zaufania do automatyki (mam tu na myśli to że aparat za mnie decyduje co ma być ostre) i dla tego używam one shot i centralnego punktu af, za każdym razem przekadrowuje, po trochu są to też stare nawyki z mf..af i cyfrę mam dopiero od roku
            Ja myślę, że w takim układzie najwolniejszym elementem nie jest Af tylko Twoje przekadrowywanie. Wiem coś o tym, bo sam stosuję identyczną technikę fotografowania. W praktyce oznacza to, że stosunkowo często, nim przekadruję, obiekt zmieni na tyle położenie, że znajdzie się poza/na granicy ostrości. Ewantualnie ja sam niechcący trochę się przechylę przesuwając tym samym punkt, na którym ustawiona była ostrość. Tak szczerze mówiąc, to niczego w 5D mi nie brakuje - poza jednym - obśmiewanym często eye-control. Miałem to w analogowej 50 i 30 i muszę przyznać, że po początkowej ciężkiej walce z kalibracją i przyzwyczajeniami, w końcu nauczyłem się z tego korzytać. Myślę, że w jakimś stopniu także Tobie by to pomogło, bo sam AF w 5D jest na bardzo przyzwoitym poziomie.

Komentarz

• paweleverest
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1138

Zamieszczone przez kusy

Zaufaj jej jednak - gwarantuje poprawe rezultatów

Komentarz

• tdfoto
                Początki nałogu
                • 2006
                • 292

Zamieszczone przez kusy

mam i 5d i 20d i focilem ostatnio 1DmII i musze powiedziec ze najlepszy AF jak dla mnie do tej pory mial EOS 3. mam go nadal i jest zajefajny.
                Ale do rzeczy: ...... 5D swietnie sobie radzi moim zdaniem o ile uzytkownik wie na jakich zasadach dziala AF. Jesli nadaza za hokejem robionym z wysokosci bandy to dla mnie wystarcza.. a potwierdzam ze nadaza.
                Wiec kusy napisz prosze jakie to zdjecie chciales zrobic i AF failed podlinkuj to nieostre zdjecie a zobaczymy czy jakikoilwiek AF mial szanse zmierzyc sie z Twoim wyzwaniem ..:-D :-D
                Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
                Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Komentarz

• Shadow
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1572

Też uważam, że trzeba przejść na AF servo. Wtedy sprawdź i zobacz czy jest poprawa.

Komentarz

• paweleverest
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1138

Zamieszczone przez tdf
                    mam i 5d i 20d i focilem ostatnio 1DmII i musze powiedziec ze najlepszy AF jak dla mnie do tej pory mial EOS 3. mam go nadal i jest zajefajny.
                    Ale do rzeczy: ...... 5D swietnie sobie radzi moim zdaniem o ile uzytkownik wie na jakich zasadach dziala AF. Jesli nadaza za hokejem robionym z wysokosci bandy to dla mnie wystarcza.. a potwierdzam ze nadaza.
                    Wiec kusy napisz prosze jakie to zdjecie chciales zrobic i AF failed podlinkuj to nieostre zdjecie a zobaczymy czy jakikoilwiek AF mial szanse zmierzyc sie z Twoim wyzwaniem ..:-D :-D
                    Nawet canon oficjalnie przyznaje ze EOS3 to najszybsza maszynka pod tym względem

Komentarz

• kusy
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 124

Wiec kusy napisz prosze jakie to zdjecie chciales zrobic i AF failed podlinkuj to nieostre zdjecie a zobaczymy czy jakikoilwiek AF mial szanse zmierzyc sie z Twoim wyzwaniem ..:-D :-D[/QUOTE]

1)...sądzę ze cześciowo problem wynika z mojej techniki (patrz post wyzej) czyli ostrzenie one shot centralnym z przekadrowaniem ale widzę że muszę się bliżej przyjżeć ostrzeniu ciągłym af tylko panowie parę wskazówek-metod jakie macie wypróbowane ( tzn wszystkie punkty, ręczny wybór, i takie tam tajemnice Waszego warsztatu) tak by mnie wapniaka do tego przekonać(chyba że założe nowy wątek w dziale dla początkujących:-P )
                      2) jeżeli chodzi o sytuację zdjęciowe to pisałem wyżej że problemy mam przy zdjęciach w ruchu - taniec, szybka zmiana kadru (np obchodzę młodą pare wokoło celuje i zanim af ustawi ostrość to się kadr zmienia)oczywiście warunki "typowe" jak w kościele - czyli nie najjaśniej, lub sala balowa
                      dodam ,że używam lampy, która wspomaga cały układ
                      3)zmiana techniki na AI focus jak zakładam, wyeliminuje "czynnik ludzki " ale moje pytanie tyczyło się tego czy zmiana obiektywu z ogromnego zooma na bardzo jasną stałkę znacząco poprawi szybkość działania całego zestawu.
                      dzieki za dotychczasowe wypowiedzi
                      CANON...

Komentarz

• adam_k
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 235

Autorowi chodzi za pewne o to że w 5D AF słabo chodzi w trudnych warunkach oświetleniowych np. pod ostre światło
                        lub gdy jest trochę ciemno wtedy jak się zmienia scenę to AF wariuje i się gubi. Niestety czułość czujnika jest słaba i nie da się tego zmienić. Może jaśniejszy obiektyw pomoże ale będą to zmiany minimalne i na cuda nie ma co liczyć.
                        Niestety w czułości AF canon przegrywa z nikonem :sad:

Komentarz

• kusy
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 124

Zamieszczone przez adam_k
                          Autorowi chodzi za pewne o to że w 5D AF słabo chodzi w trudnych warunkach oświetleniowych np. pod ostre światło
                          lub gdy jest trochę ciemno wtedy jak się zmienia scenę to AF wariuje i się gubi. Niestety czułość czujnika jest słaba i nie da się tego zmienić. Może jaśniejszy obiektyw pomoże ale będą to zmiany minimalne i na cuda nie ma co liczyć.
                          Niestety w czułości AF canon przegrywa z nikonem :sad:
                          ...chyba dobrze ująłeś mój problem (a przynajmniej jeden z aspektów )
                          czyżby groziła mi jednak przesiadka na 1m3....
                          CANON...

Komentarz

• adam_k
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 235

częściowo możesz rozwiązać problem czułości AF przez używanie
                            w ciemnych miejscach promiennika do AF w lampie błyskowej

Komentarz

• kusy
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 124

Zamieszczone przez adam_k
                              częściowo możesz rozwiązać problem czułości AF przez używanie
                              w ciemnych miejscach promiennika do AF w lampie błyskowej
                              używam używam...
                              ...co z wami panie panowie- nikt nie używa zooma i jasnych stałek na 5d by porównać szybkość i skuteczność działania af :-(
                              CANON...

Komentarz

Pracuję...