Eos 350 D - problemy z kolorami

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • markos30

Eos 350 D - problemy z kolorami

Witam wszystkich.
    Jestem nowy na forum..swojego Canona 350D kupilem rok temu i mam z nim problem, bardzo irytujacy problem. Nie wiem, czy sprawa wynika z mojej niewiedzy, czy moze jakiejs wady aparatu, ale jestem strasznie niezadowolony z jedngo aspektu zdjec ktore robie. Codzi o kolory na zdjeciach. Kombinowalem roznych ustawien parametrow w menu, WB, ale zdjecia z mojego aparatu maja slabe kolory, to znaczy, sa nienasycone, jakies takie wyblakle (nie jest to kwestia ustawien monitora, bo sa takie same na roznych monitorach). Szukalem informacji na forach internetowych o 350D i nie spotkalem sie z opiniami, ze ma on jakies problemy z kolorami, moze to tylko moj egzemplarz..nie wiem. Bym byl bardzo wdzieczny, gdyby kots mogl by mi napisac cos na ten temat. Moze musze zmienc software...sam nie wem. Dzieki za ewentualne odpowedzi.

PS sory za brak polskich czcionek ...
    Ostatnio edytowany przez Gość; 12876.
  • mabok
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 37

A może napisz jakiego obiektywu/ów używasz? Bo jeśli KITa, to nie dziwota...
    cogitationis poenam nemo patitur...
    Zaczątek nowej galerii - http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...03-0-0-0-0.php

Komentarz

• sniper88
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1156

Zamieszczone przez mabok
      A może napisz jakiego obiektywu/ów używasz? Bo jeśli KITa, to nie dziwota...
      Bez przesady-ja mam kita i na kolory narzekac nie moge.

Jezeli robisz w jpegach to zobacz czy przypadkiem nie masz ustawione saturation na -ilestam
      WWW | 500px | IG
      Semper in altum

Komentarz

• Driver
        Zablokowany
        • 2005
        • 786

Photoshop

hue / saturation

+ 30

i sprawa rozwiązana

tylko zrób sobie zdjęcie widoku przez okno, dodaj te 30 % kolorów zrób odbitke, stań z nia w reku w oknie i spytaj sam siebie " czy naprawde tak wygląda świat ? "

lustrzanki to takie HI-Fi - high fidelity - wysoka wierność - w tym wypadku odwzorowania
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        Zamieszczone przez sniper88
        Jezeli robisz w jpegach to zobacz czy przypadkiem nie masz ustawione saturation na -ilestam

ja robie w JPG mam saturacje na minus max a kolory wg mnie walą jak wsciekłe
        mysle że kolega po prostu używał kompakta do tej pory
        Ostatnio edytowany przez Driver; 2883. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• stdanielo
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1081

jeśli masz ustawioną przestrzeń kolorów AdobeRGB to zmień na sRGB i po problemie
          www.kondereszko.pl
          https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• tombas
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2194

weż pod uwagę jeszcze filtr polaryzacyjny (a uprzedając pytanie, to odpowiadam: nie kup taniego )
            pozdrawiam T.
            Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
            (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• sniper88
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1156

Ale polar jaki by nie byl, to co najwyzej podbije kolory, a nie zniweluje
              Chyba ze jakies najtansze ustrojstwa tak dzialaja, ale nigdy sie z takimi nie spotkalem
              WWW | 500px | IG
              Semper in altum

Komentarz

• tombas
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2194

Ale polar jaki by nie byl, to co najwyzej podbije kolory, a nie zniweluje
                a nie o to własnie mu chodziło, że ma blade, więc skoro polar podbije to chyba dobrze, no czy ja czegoś nie zrozumiałem...
                Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
                (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• sniper88
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1156

Aaa sorry, juz widze o co Ci chodzilo
                  WWW | 500px | IG
                  Semper in altum

Komentarz

• Premislaus
                    Coś już napisał
                    • 2006
                    • 94

Ja też ma canona 350d. I też mnie wpieniała moja barwa kolorów. A ponieważ prawie zawsze jeździmy na wypady z przyjaciółmi (mają Pentaxa K10D), więc ich zdjęcia są bardziej intensywne niż nasze. Porównując jednak później ich i nasze fotki doszedłem do faktu, że tamte są "przesłodzone". Zastosuj to o czym mówią wyżej koledzy. Jak nie przekonuje Cię brawa, podbij je w programie graficznym. Potem w końcu dojdziesz do wniosku, że tego nie trzeba robić i zdjęcia są OK.
                    Być albo nie być, o jest pytanie :-D

Komentarz

• speed555
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 200

Bez przesady-ja mam kita i na kolory narzekac nie moge.

nawet w kicie kolory sa ok, tylko kontrastu brakuje.

moze za dużo plfoto i przekoloryzowanych zdjęć
                      Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...

Komentarz

• Kolekcjoner
                        Obertroll
                        • 2006
                        • 18793

Zamieszczone przez markos30
                        Witam wszystkich.
                        Jestem nowy na forum..swojego Canona 350D kupilem rok temu i mam z nim problem, bardzo irytujacy problem. Nie wiem, czy sprawa wynika z mojej niewiedzy, czy moze jakiejs wady aparatu, ale jestem strasznie niezadowolony z jedngo aspektu zdjec ktore robie. Codzi o kolory na zdjeciach. Kombinowalem roznych ustawien parametrow w menu, WB, ale zdjecia z mojego aparatu maja slabe kolory, to znaczy, sa nienasycone, jakies takie wyblakle (nie jest to kwestia ustawien monitora, bo sa takie same na roznych monitorach). Szukalem informacji na forach internetowych o 350D i nie spotkalem sie z opiniami, ze ma on jakies problemy z kolorami, moze to tylko moj egzemplarz..nie wiem. Bym byl bardzo wdzieczny, gdyby kots mogl by mi napisac cos na ten temat. Moze musze zmienc software...sam nie wem. Dzieki za ewentualne odpowedzi.

PS sory za brak polskich czcionek ...

A z czym porównywałeś?
                        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                        Kapitan Wagner

Komentarz

• pmagdalena
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 260

A może wklej jakies przykładowe foty to ktos kto ma 350-tke bedzie sie mógł wypowiedziec czy to normalny objaw czy nie

Komentarz

• sowask8
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 166

Mi czasem wyjda z Kit-a takie blade zalezy od dnia, słonca.
                            Przy stałce juz jest inaczej
                            Ale powiem tak jak poprzednicy jesli chcesz podkolorowac foty nic prostrzego PS saturation i jak sie tobie zywnie podoba wstawiasz do galeri.
                            Canon pełna klatka i do przodu

http://www.soowsen.blogspot.com

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18793

Zamieszczone przez pmagdalena
                              A może wklej jakies przykładowe foty to ktos kto ma 350-tke bedzie sie mógł wypowiedziec czy to normalny objaw czy nie
                              No jasne od tego trzeba było zacząć ! Zapodaj jakieś zdjęcie.
                              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                              Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...