Czy Zeiss 50mm 1.4 Contax/Yashica to mocowanie M42?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gonzo71
    Bywalec
    • 2007
    • 124

• theremin

To prowokacja prawda?

Komentarz

• mattnick
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1735

Zamieszczone przez gonzo71
      Nieee
      30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
      CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• gonzo71
        Bywalec
        • 2007
        • 124

No widze, ze pytanie sprawia sporo trudnosci

To moze w takim razie ktos wie czy sa przejsciowki Contax > Eos z potwierdzeniem ostrosci czy tylko do m42?

Komentarz

• mor_feusz
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1370

Nie - mocowanie Contax/Yashica to calkiem inne mocowanie. Zeby uzywac ten obiektyw musisz nabyc przejsciowke EOS / C/Y - kosztuje tyle camo co EOS/M42. Bardzo duzo dobrych szkiel na C/Y np slawny Sonnar 135 w mocowaniu M42 jet na f3.5 w mocowaniu C/Y jest ta wersja jasniejsa - o ile sie nie myle 2.8. Sa prezejsciowki bez i z potwierdzeniem ostrosci - sam uzywam bez (powoli przestaje) mam 2 szkielka Yashica 50/2 oraz Bell & Howell 100-200/4.
          Ostatnio edytowany przez mor_feusz; 5033.

Komentarz

• Bagnet007
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1344

google google google... :-)

Poza tym skoro wiesz, że to mocowanie C/Y to po co ten wątek ??

Komentarz

• gonzo71
              Bywalec
              • 2007
              • 124

Morfeusz ::: Czemy przestajesz uzywac bez potwiedzenia ostrosci? Cos nie tak czy przerzucasz sie na przejsciowke z potwierdzeniem?

Komentarz

• PiotrH

a czy to czasem nie jest tak, że adapter z potwierdzeniem ostrości nadaje się tylko do jednego rodzaju obiektywu? ja mam np. adapter EOS/C/Y który przedstawia się Canonowi jako obiektyw 50mm ze światłem 2. Wszystko jest ok, bo narazie używam do niego obiektywu Carl Zeiss Plannar 50/1,7 T* (niewiarygodne wprost szkło jeśli chodzi o ostrość) ale co będzie gdy przypnę 135mm? Jak dla mnie wskazania ostrości będą już zlekka chybione.
                Ostatnio edytowany przez Gość; 12536.

Komentarz

• mor_feusz
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1370

Zamieszczone przez gonzo71
                  Morfeusz ::: Czemy przestajesz uzywac bez potwiedzenia ostrosci? Cos nie tak czy przerzucasz sie na przejsciowke z potwierdzeniem?
                  Dlaczego. Prosta odpowiedz. Po tym jakzakupilem 100/2.8 w przyszlum tygodni zamawiam 24-105 Czsami brak mi AF. Jeli bede potrzebowal 50 to kupie sobie 50/1.8 (wiem, iem czytalem o AF tego szkla i ze trzeba przymkanc o 2 dzialki). Poprostu, ma sie aparat AF to trzeba uzywac (chociaz 90% "walw" srodkowym AF). Manualne szkal sa OK. Zeiss'y wymiataja - ale zauwazylem lekka prawidlowosc: dobre szkla ze stajni Canona daja zamierzony rezultat (piekne kolorowe fotki) - nie mowie nie na MF tez sie da zdjecia robiz - a jest tyle 50 na rynki ze jakoscia bija Canona na leb na szyje - poprostu doszedlem od wniosku ze AF nie jest wrogiem an przyjacielem i trzeba z nim isc a parze (dlatego pchne na eBayu oba szkieka i extender)
                  Zamieszczone przez PiotrH
                  a czy to czasem nie jest tak, że adapter z potwierdzeniem ostrości nadaje się tylko do jednego rodzaju obiektywu? ja mam np. adapter EOS/C/Y który przedstawia się Canonowi jako obiektyw 50mm ze światłem 2. Wszystko jest ok, bo narazie używam do niego obiektywu Carl Zeiss Plannar 50/1,7 T* (niewiarygodne wprost szkło jeśli chodzi o ostrość) ale co będzie gdy przypnę 135mm? Jak dla mnie wskazania ostrości będą już zlekka chybione.
                  Nie no co ty. Ja mam 1 adapter i podpinam oba szkla (mam jeszcze M42 i podpinam M42). Pod apadpter podpinasz dowolne szklo - 50/2 to wbudowany chip - co podepniesz - zalezy od Ciebie.
                  Ostatnio edytowany przez mor_feusz; 5033.

Komentarz

• PiotrH

Zamieszczone przez mor_feusz
                    Nie no co ty. Ja mam 1 adapter i podpinam oba szkla (mam jeszcze M42 i podpinam M42). Pod apadpter podpinasz dowolne szklo - 50/2 to wbudowany chip - co podepniesz - zalezy od Ciebie.
                    co podepne i owszem, zależy tylko odemnie, tylko jak się zachowa potwierdzanie ostrości jeśli raz podepne 50mm a za drugim razem 200mm kiedy body Canona cały czas "myśli", że ma podpięte 50mm bo taką informacje dostaje z chipa a nie z obiektywu? nie ma to najmniejszego znaczenia? czy czasem nie będzie tak, że potwierdzenie będę dostawał w momencie gdy gołym okiem będę widział, że obraz jest nieostry i trzeba jeszcze trochę "pokręcić"?
                    Ostatnio edytowany przez Gość; 12536.

Komentarz

• piast9
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3267

Aparat sam stwierdza ostrość a nie obiektyw. Obiektyw z AF jest tylko bezwolnym wykonawcą poleceń z aparatu dotyczących kręcenia pierścieniem ostrości.
                      650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• miklo
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 681

mor_feusz: Masz zdrowe podejście. Gdyby mnie było stać na odpowiadające mi szkła EF AF, to bym je miał. Nie stać mnie i mam stare MF, ale zmienię. Jeśli będę mieć $.

Komentarz

• gonzo71
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 124

Morfeusz>>> Moze masz na sprzedaz adapter na Contax?

Komentarz

• mor_feusz
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1370

Mam bez potwierdzenia. Taki za pare funciakow z eBay'a. Na alledrogo znajdziesz szeroka oferte Aczkolwiek mysle zeby pozbyc sie Sigmy oraz Yashica 50 i Bell & Howell oraz canona 28-80 wszystko razem zacene Manfrotto 055 Z Pro B (ale to za 2 tygodnie jakos)

Komentarz

• gonzo71
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 124

Witam. Zalozylem dzis Zeiss Planar 50mm na Canona 20d.
                              Czy wszystkie przejsciowki sa takie, ze wyczuwalny luz pomiedzy przejsciowka a obiektywem? Czy moze to wina przejsciowki?

Optycznie super szklo.

Komentarz

Pracuję...