Swiatlomierz - jak i czy sie oplaca;)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Veene2
    Bywalec
    • 2006
    • 184

Swiatlomierz - jak i czy sie oplaca;)

Czesc, Chcialbym sie spytac jak generalnie uzywa sie swiatlomierza, czy jest bardzo przydatny, moze macie jakies linki na tutoriale, ktore sa gdzies w sieci i ktore uzmyslowia mi, czy jest to rzecz, ktora nalezy miec, czy tez mozna sie bez niej obejsc
  • Krzychu
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3611

Z grubsza to wciska się przycisk pomiaru i najczęściej przy ustawionym czasie odczytuje przysłonę - niespecjalnie jest to skomplikowane...
    A jak nie wiesz czy potrzebujesz to znaczy że nie potrzebujesz...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Komentarz

• Bagnet007
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1344

Ja sobie nie wyobrażam życia bez światłomierza :smile:

Komentarz

• Shark-uk
        Bywalec
        • 2006
        • 141

uzywam tylko w studio
        Canon EOS 5D | Canon EOS 5D MKII | 70-200 f/2.8 IS USM |Canon 85 f1.2 USM |Canon 35 f1.4 USM |Canon 50 f1.4 USM |Speedlite 580EX | Praktica MTL 5B |Carl Zeiss Jena 29mm f2.8 |Pentacon auto 50mm f1.8 | Miranda ZF-3

martinbartnicki.com

Komentarz

• senner
          Początki nałogu
          • 2007
          • 328

Zamieszczone przez Krzychu
          Z grubsza to wciska się przycisk pomiaru i najczęściej przy ustawionym czasie odczytuje przysłonę - niespecjalnie jest to skomplikowane...
          w ten sam sposób używałem przez dłuższy czas Sverdlovsk-4 wraz zenitem E

w takim razie czemu i po codzisiejsze światłomierze mają tyle zaawansowanych funkcji?

i czym te odczyty różnią się od TTL?

in film we trust

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18793

Zamieszczone przez senner
            (....)
            Tym że element swiatłomierza TTL jest za obiektywem. Jak sama nazwa wskazuje, ze wszystkimi konsekwencjami z tego płynącymi.
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• minek
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1386

Zamieszczone przez senner
              w ten sam sposób używałem przez dłuższy czas Sverdlovsk-4 wraz zenitem E

w takim razie czemu i po codzisiejsze światłomierze mają tyle zaawansowanych funkcji?

Z grubsza:
              - Potrafią mierzyć punktowo (spot, którego brakuje w większości tańszych canonów) z dokładnością 1 stopnia (w lustrzance masz % wizjera i dokładność zależy od ogniskowej)
              - dokładność pomiaru 1/10 EV,
              - uśrednianie pomiarów, wyliczanie średniej
              - tryby przełączane w trakcie pomiaru, priorytet czasu, przysłony, wartość EV
              - dwa lub więcej ISO dla różnych kamer
              - pomiar światła padającego (i możliwość czasami łączenia ich z pomiarem odbitego
              - pomiar kontrastu (wynik w EV)
              - pomiar błysku, łączenie z pomiarem zastanego (% jednego światła w drugim zależnie od czasu i przyslony)
              - błysk jak wyżej - również łączenie i mieszanie i uśrednianie, i padające i odbite itd itp
              - znalazło by się jeszcze parę mniej istotnych ale wygodnych

Komentarz

Pracuję...