pomiar błysku....

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lukasz8402
    Coś już napisał
    • 2007
    • 81

pomiar błysku....

witam
    moj zestaw 350+t 17-50+ lampa 380ex
    zauważyłem że praktycznie 90% zdjęć wykonanych tym zestawem w kościele jest niedoswietlona... szczególnie przy szerokich kątach. Zakładałem też metz-a 45 mz3 i podobnie. Moje pytanie: czy zmiana lampy np na 430ex coś pomoże???
    Bo naprawde katastrofa - dobrze ze ratują mnie raw-y.

wielkie dzięki za pomoc
    40D+50D+T17-50/2.8+50/1.4+70-200/4+580ex II+580ex
  • krzypol
    Bywalec
    • 2005
    • 174

Ustaw przesłonę na 2,8. Iso na 800, ewentualnie 1600. Czas 1/60s. I oczywiście tryb "M". Zmniejsz korekcję błysku na -1/3. Ale najpierw przetestuj w pustym kościele.;-)

Komentarz

• lukasz8402
      Coś już napisał
      • 2007
      • 81

Zamieszczone przez krzypol
      Ustaw przesłonę na 2,8. Iso na 800, ewentualnie 1600. Czas 1/60s. I oczywiście tryb "M". Zmniejsz korekcję błysku na -1/3. Ale najpierw przetestuj w pustym kościele.;-)
      oczywiście na manual zawsze jest :-) korekta na -1/3?? problem w tym ze wiekszosc zdjec niedoswietlonych z lampa.

ps. czy może ktoś wrzucić linki do zdjęć robionych z lampą??
      Ostatnio edytowany przez lukasz8402; 10601.

Komentarz

• ecki74
        Początki nałogu
        • 2006
        • 289

Zamieszczone przez lukasz8402
        oczywiście na manual zawsze jest :-) korekta na -1/3?? problem w tym ze wiekszosc zdjec niedoswietlonych z lampa.

ps. czy może ktoś wrzucić linki do zdjęć robionych z lampą??
        To ja mam propozycję wrzyć Ty parę fotek i zobaczymy jak to wygląda ??
        -owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Komentarz

• lukasz8402
          Coś już napisał
          • 2007
          • 81

Komentarz

• HuleLam
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1641

Rzeczywiście... twarze całkiem niedoświetlone, czarne plamy (MSPANC)!
            a teraz poważnie, spróbuj zmierzyć światło "na sukienkę", korekta +2 dla zastanego i tak jak koledzy Ci napisali dla lampy.
            Fotograf platoniczny

Komentarz

• lukasz8402
              Coś już napisał
              • 2007
              • 81

ale lampa powinna błyskać lepiej? jak wprowadze korekte na lampie na + to znowu część zdjęć będzie prześwietlona... niedoświetlenie wystepuje szczególnie przy szerokich kątach a pozniej przy zbliżeniach ok pomaga trochę zmiana parametru ettl na "1" w Custom Setings.

wielkie dzięki za pomoc
              pozdrawiam: łukasz

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18793

To wygląda tak jakbyś miał coś kompletnie zepsute. To jest katastrofa .
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

• lukasz8402
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 81

jeszcze jedno pytanie. czy aż tak duży wpływ na siłę błysku powinny mieć te drzwi z boku kadru???

Komentarz

• lukasz8402
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 81

ok ale przy iso 400 i przyslonie 5.6 z czasem np 1/30 powinno lepiej doswietlac (lampa). a przy iso 1600 = szum duzy 2.8 = mala glebia. pozatym przy 2.8 i zasie 1/30 i iso 1600 zyskuje jedynie tło i nadal często zdjęcia są niedoświetlane. Moje pytanie to czy tak doswietla kazda 350 z lampa??? bo wydaje mi się ze coś nie tak z tym pomiarem jest bo tylko pojawi się w kadrze kawałek jasnego przedmiotu i już błysk dużo słabszy.
                    pozdrawiam łukasz

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18793

(....)Moje pytanie to czy tak doswietla kazda 350 z lampa??? bo wydaje mi się ze coś nie tak z tym pomiarem jest bo tylko pojawi się w kadrze kawałek jasnego przedmiotu i już błysk dużo słabszy.
                      pozdrawiam łukasz
                      Nie wiem jak inne ale nie moja . Choć na pewno jakiś udział w tym być może ma ten kto ją trzyma .
                      Twoje problemy mogą też częściowo wynikać z tego, że lampa zwyczajnie nie ma rezerwy mocy - stąd może się brać pośrednio kwestia niedoświetlenia ale nie musi. Problem takiego zdalnego wyszukiwania błędu polega na tym, że przy tego typu zdjęciach jest bardzo dużo zmiennych - pomieszczenie, światło zastane, ustawienia lampy, aparatu, umiejętności i doświadczenie fotografa etc. Trudno nie znając tego wszystkiego dać sensowną odpowiedź co jest nie tak.
                      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                      Kapitan Wagner

Komentarz

• beetle4
                        Coś już napisał
                        • 2006
                        • 60

Nie boj sie wysokiego ISO, zdjecia w kosciele robione na ISO 400 i przyslonie f/5,6. Dlaczego? Teraz zobacz zdjecia zrobione lampa METZ 54MZ-3.
                        Warunki: gorne swiatlo i lampka na biurku, palnik lampy na wprost, w kadrze biala lodowka i kuchenka podobnie jak u Ciebie ale az 1/3 kadru i mocno odbijajace powierzchnie.
                        Expozycja prawie jak podawal "krzypol": 2,8 ISO 800, Czas 1/50s. I oczywiście tryb "M".

Oczywiscie w takiej sytuacji palnik na wprost to najgorsze co mozna zrobic, o wiele lepiej ustawic palnik do gory i odbic swiatlo od sufitu. Jesli nie ma takiej mozliwosci to trzeba sie ratowac karteczkami stofenami i czym sie da.

Ale efekt bedzie o niebo lepszy.
                        |EOS Canon 1D MKIII | Sigma 24-70mm f/2.8 EX DG | Sigma 70-200mm/f2.8 | Canon 50/f1.8 | Sigma 12-24mm/f4.6-5.6 DG| YN-622 |580EXII |

Komentarz

• lukasz8402
                          Coś już napisał
                          • 2007
                          • 81

Zamieszczone przez beetle4
                          Nie boj sie wysokiego ISO, zdjecia w kosciele robione na ISO 400 i przyslonie f/5,6. Dlaczego? (...)
                          czyli prosta diagnoza - brać z zastanego ile się da...

pozdrawiam łukasz

Komentarz

• marekb
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 2273

pozdrawiam łukasz
                            tak bo u ciebie ewidentnie widać, że zastanego nie widać, zwiększyć iso i lampe na plus i otwórz szkiełko

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18793

pozdrawiam łukasz
                              No i jeszcze próbować też z odbitego. Światło rozproszone daje dużo bardziej miękkie obrazki. Tyle że do tego raczej będzie Ci potrzebna mocniejsza lampa.
                              Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...