Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Bardzo proszę o pomoc w podjęciu decyzji. Zamierzam kupić body 30D. Nie wiem na który obiektyw się zdecydować.
Tamron 17-50mm F2.8 XR Di ll LD Aspherical (IF)
czy
Canon EF-S 17-85mm f4-5.6 IS USM
Zaletą jednego jest jasność, a drugiego zakres ogniskowych oraz stabilizacja obrazu. Powiem, jeszcze że obiektyw Canon mogę kupić w cenie Tamron, gdy kupię go z aparatem. I jest to granicą maksymalną dla mnie.
Czy tańszy w tym przypadku może oznaczać lepszy ?
Macie jakieś doświadczenie w używaniu obydwu obiektywów z 30d ?
O obu obiektywach jest cala masa watkow na forum. Ja zadnego nie mialem w lapie i tamrona pewnie miec nie bede, za to prawdopodobnie w przyszlym tygodniu stane sie szczesliwym(?) posiadaczem 17-85. Jesli masz mozliwosc sprawdzenia tamrona na ostrosc i BF/FF i trafisz na dobra sztuke to na canona nie ma co sie nawet ogladac. Tylko ze trafienie dobrej sztuki moze byc problemem. Przeszukaj forum.
Ja mam 17-85 IS, a tamrona nigdy nie miałem. Możesz przeczytać wszystkie wątki, wyciągnąć nie rozwiązujące problemu wnioski i wybrać po swojemu. Jedni mówią jakość inni lepszy zakres ogniskowych. Canon jest ciemny, ale ma IS. 17-85 wystarcza praktycznie do wszystkiego. 15-50 może być za krótko. Pomimo wszystkich wad jakie ma canon ja kupiłbym go drugi raz. Najgorsze, że przy zakupie obiektywów musisz polegać na opinii użytkowników, a nie na własnych samplach. No chyba, że są takie sklepy, które pozwalają potestować sprzęt . Może uda Ci się pożyczyć i jeden i drugi. Wtedy sobie porównasz. Ostatnio byłem już praktycznie przekonany do 24-105L. Jak dostałem go w łapy okazał się mało przydatny dla mnie - za wąsko, i teraz szukam jakiejś alternatywy. Zaraz się ktoś pojawi, kto mi powie ze wtedy powinienem dokupić 17-40L i wtedy będę miał szeroko. Co innego jak ma FF.
Ja uzywam 17-85 C i jestem zadowolony. Jasny moze on nie jest, ale jesli chcesz cos jasnego to mozesz kupic za 300 canona 50 1.8, jest za to uniwersalny i ostrość łapie szybko i cicho . Myslalem ostatno nad zamiana na tamrona (ze wzgledu na jasnosc) ale jednak stwierdzilem ze poczekam (jak sie skonczy gwarancja i cos padnie to nie bedziesz mial gdzie naprawic). Tamron nie ma stabilizacji i jesli chodzi o czasy naswietlania to stabilizacja w canonie wyrownuje jasnosc tamrona. Jak bym wymienial 17-85, to na 17-55 2.8 Canona (moze w koncu kiedys opadnie cena) + stałkę 85 canona (niestety narazie brak funduszy).
dlaczego nie dziwi mnie taka wypowiedz, kogoś kto sprzedaje Tamrony
Ja to ekspertem nie jestem ale myślę że to trochę niesprawiedliwa wypowiedz.
Tamron wg mnie robi ładniejsze plastycznie zdjęcia oddaje ładniej kolory. Minusem może być serwis w razie w.
Canon ma lepszy AF ( no i zakres ).
tak jak stwierdzenie,że wszystko może byc lepsze od tego canona
Ale kolega Cichy nie polecił Tamrona. W słowie "wszystko" najprawdopodobniej zawarł inne alternatywne wybory - może nawet u samego Canona może Sigmy - kto wie
Ale kolega Cichy nie polecił Tamrona. W słowie "wszystko" najprawdopodobniej zawarł inne alternatywne wybory - może nawet u samego Canona może Sigmy - kto wie
Dokładnie. Sigma 18-50, 17-70, Tamron 17-50, 28-75. Wszystkie ostrzejsze i jaśniejsze. A jak ktoś woli mieć USM i IS to niech kupuje 17-85.
z tych dwoch to tylko Tamron... C17-85 to cos, o czym Canon mysle chcialby szybko zapomniec...
jak ktos kupil i jest zadowolony to ok... dla mnie ten obiektyw to porazka przy pieniadzach jakie chca za niego. wart najwyzej z 800zl i to tylko ze wzgledu na IS i zakres
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple
Miałem podobny dylemat i wybrałem Tamrona. Do tego w niedalekiej przyszłości dokupię 70-300 IS i elegancki amatorski zestaw szkiełek na każdą okazję gotowy
polecam tamron'a, kupowałem w fotoit.pl, pierwsza sztuka i od razu sukces. co prawda wiertarka jak ma przejść focus z jednego punktu do nieskonczonosci ale funkcjonuje super, naprawdę idealny obiektyw wide-normal.
Ostatnio edytowany przez werek; 11140.
Powód: literówka
Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L
Komentarz