FujiFilm FinePix S5Pro

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Atris
    Coś już napisał
    • 2006
    • 79

FujiFilm FinePix S5Pro

Na stronie Steves Digicams pojawil sie ciekawy review S5Pro.

Warsto zobaczyc jak inzynierowie Fuji zaadoptowali korpus Nikona D200.

Tech Talk - Discuss PC Hardware, Software, Internet and Other Technology
    galeria zdjęć na >>> aroundmyhead
  • Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18793

Aparat bardzo fajny. Matryce fuji bardzo mi się podobają ze względu na kolory jakie z nich wychodzą. Natomiast zupełnienie nie odpowiada mi sposób w jaki robione są opisy na tej stronie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Komentarz

• Skipper
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1112

a tu masz polski test tego aparatu

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple

Komentarz

• czornyj
        Zasłużeni
        • 2006
        • 2626

Zamieszczone przez Skipper
        To jest wyborne:
        "Zatem różnice w rozdzielczości na wykresie MTF wynikają po po prostu z wyostrzenia 12-megapikselowych zdjęć po interpolacji"
        Jedna z większych bzdur jakie ostatnio widziałem
        Ostatnio edytowany przez czornyj; 4171.
        Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• MARANTZ
          Uzależniony
          • 2005
          • 928

Czornyj, może jakaś dyskusja na optycznych? Zapraszam tutaj
          FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18793

Zamieszczone przez Skipper
            Dziękuję postoję .
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• czornyj
              Zasłużeni
              • 2006
              • 2626

O czym tu dyskutować? Rzecz jest prosta jak budowa cepa.

W tradycyjnej 6MP matrycy bayerowskiej układ pikseli wygląda tak:
              Tymczasem jak pospolicie wiadomo, fuji w swej 6MP matrycy zdecydowało się na umieszczenie pikseli w ukośny sposób:
              Bynajmniej jednak nie dla ozdoby. Jak nietrudno zauważyć, pionowe i poziome rzędy pikseli są po przekoszeniu gęstsze o 1,41x - lub dokładniej o sqrt(2)x:
              Teraz wystarczy dointerpolować brakujące piksele (na diagramie kolorkiem niebieskim) - zresztą i tak nie ma wyjścia. Numer jest stary jak świat - tak samo ułożona jest rozeta rastra poligraficznego.
              Ostatnio edytowany przez czornyj; 4171.
              Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• bukowy dziad
                Dopiero zaczyna
                • 2007
                • 37

kurde - o czym mowa z reszta. najpierw w tym tescie pisza, ze wzrost na wykresie wynika tylko z wyostrzenia po interpolacji, a potem pokazuja sampelki dowodzace, ze pod wzgledem szczegolowosci fuji wlasciwie nie odbiega od 10mpix d200. to ja bardzo poprosze pana z optycznych o zapodanie takiego wyostrzania co szczegoly samo z niczego dorabia.

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez MARANTZ
                  Czornyj, może jakaś dyskusja na optycznych? Zapraszam tutaj
                  http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=1576
                  Zamieszczone przez czornyj
                  O czym tu dyskutować? Rzecz jest prosta jak budowa cepa.

W tradycyjnej 6MP matrycy bayerowskiej układ pikseli wygląda tak:
                  Tymczasem jak pospolicie wiadomo, fuji w swej 6MP matrycy zdecydowało się na umieszczenie pikseli w ukośny sposób:
                  Bynajmniej jednak nie dla ozdoby. Jak nietrudno zauważyć, pionowe i poziome rzędy pikseli są po przekoszeniu gęstsze o 1,41x - lub dokładniej o sqrt(2)x:
                  Teraz wystarczy dointerpolować brakujące piksele (na diagramie kolorkiem niebieskim) - zresztą i tak nie ma wyjścia. Numer jest stary jak świat - tak samo ułożona jest rozeta rastra poligraficznego.

Moze ustalcie gdzie dyskutujecie bo takie przerzucanie sie linkami do postow miedzy forami jakos glupio wyglada i kiepsko sie czyta .

Komentarz

• frikmen
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 158

To bardzo ciekawy Aparat jeżeli w niedalekiej przyszłości wypuszcza pełna klatkę (nie musi mieć nawet 20 milionów) to dla ludzi pracujących na szkłach Nikona będzie to As. S5Pro poza reporterskimi zastosowaniami jest to dużo ciekawsze urządzeniem od D200. Mam nadzieje ze jakieś następne SXPro będzie FF ...w zestawie z 85/1,4 to będzie bardzo udany zestaw do portretu. Nikkor 85/1.4 jest dużo mniej wymagająca od 85/1.2L i o połowę tańsza..
                    Poniżej bardzo miła fotka z netu Nikkorem
                    http://www.flickr.com/photo_zoom.gne...8718747&size=l

Komentarz

• Arek_O
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 294

Zamieszczone przez Vitez
                      Moze ustalcie gdzie dyskutujecie bo takie przerzucanie sie linkami do postow miedzy forami jakos glupio wyglada i kiepsko sie czyta .
                      Żeby Ci się lepiej czytało Vitez napiszę także tutaj

Czornyj po prostu źle zinterpretował to co chciał napisać Krzysiek (autor testu). Szkoda,
                      że zamiast zapytać lub spróbować wyjaśnić sprawę, od razu strzela z grubego kalibru nazywając bzdurą coś co nią nie jest. Przechodząc do meritum. Gdybyśmy porównywali zwykłą matrycę 6 MPix do 12 Mpix wyinterpolowanych z "ukośnych" 6 MPix Fuji, to jego oburzenie byłoby jak najbardziej słuszne. Tymczasem wykres, który zaprezentował Krzysiek ponad cytowanym i kontrowersyjnym cytowanym fragmentem pokazuje rozdzielczości zmierzone dla 6 MPix Fuji i dla 12 MPix wyinterpolowanych z tych 6.
                      W obu przypadkach mamy ukośnie ułożone piksele, więc mówienie, że różnica w rozdzielczości wynika ze zmiany ułożenia pikseli jest nieporozumieniem. Fizyczny obraz zarejestrowało 6 MPix, program aparatu wyinterpolował z nich 12 MPix. Trudno liczyć na wzrost rzeczywistej rozdzielczości po takiej operacji. Ponieważ wyinterpolowane pliki wyglądają dla użytkownika na trochę bardziej mydlane (nic dziwnego, bo są większe, a
                      nie niosą więcej informacji niż 6 Mpix z których wychodziliśmy) można je trochę podostrzyć, aby ładniej wyglądały. I taka była konkluzja Krzysia.

Co więcej zrobiliśmy mały eksperymencik. MTFy zmierzone na 6 MPix RAWach S5
                      dla danej przysłony dają wynik 1200 LWPH. Teraz sami bierzemy tego RAWa, robimy
                      z niego, interpolując i bez żadnego wyostrzania, 12 MPix JPGa i znów w tym samym miejscu kadru mierzymy MTF. Jaki jest wynik? Ano trochę powyżej 1000 LWPH. Dokładnie tyle ile się spodziewaliśmy. Bo przecież, po pierwsze trudno oczekiwać
                      że interpolacja podwyższy rozdzielczość, po drugie, wiemy że kompresja JPG pogorszy wynik. Dlaczego więc, S5 interpolując swoim oprogramowaniem z 6 MPix do 12 MPix uzyskuje nawet 1600 LWPH? Bo ma ukośnie ułożone piksele? Chyba nie
                      http://optyczne.pl

Komentarz

• czornyj
                        Zasłużeni
                        • 2006
                        • 2626

Pozwoliłem sobie również wykonać eksperyment:

Pobrałem zdjęcia testowe z Canona 30D i Nikona D40, zinterpolowałem je do 12MP, wyostrzyłem. I dlaczego - skoro nie jest to zasługą ukośnych pikseli - nadal odnoszę niepokojące wrażenie, że rezultat z Fuji S5 jest jakby lepszy?
                        Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Arek_O
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 294

Kurcze, czornyj, nadal nie rozumiesz. Zapomnij o innych aparatach, bo my w cytowanym przez Ciebie fragmencie nic o nich nie mówiliśmy. My mówiliśmy o 6 MPix Fuji i 12 MPix Fuji.

Komentarz

• czornyj
                            Zasłużeni
                            • 2006
                            • 2626

Zamieszczone przez Arek_O
                            Kurcze, czornyj, nadal nie rozumiesz. Zapomnij o innych aparatach, bo my w cytowanym przez Ciebie fragmencie nic o nich nie mówiliśmy. My mówiliśmy o 6 MPix Fuji i 12 MPix Fuji.
                            No dobra - To tutaj mamy Fuji 6->12MP+USM i 12MP a ja nadal widzę różnicę:
                            Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Arek_O
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 294

No tak. 6 -> 12 wygląda gorzej. Ale co było plikiem wejściowym RAW? Czy już wyostrzony JPG?

Komentarz

Pracuję...