Siostra kupiła mi obiektyw w USA. Co najlepiej ma powiedzieć na granicy w razie zainteresowania celników, że aparat wpadł jej do wody
? Lepiej w głównym czy podręcznym. Główny jest narażony na wstrząsy, ale podręczny bardziej sprawdzają.
Co mówić na granicy w USA
Zwiń
X
-
Co mówić na granicy w USA
m.in: Ekspozycja w fotografii, także obróbka i Retusz zdjęć, Wyostrzanie dwupoziomowe, Kadrowanie - zdjęć. Porady jak: Wybór aparatu oraz Obiektywy fotogrficzne. Techniki: Fotografia makro i Fotografia portret
Wyższa Szkoła Zarządzania i Administracji w Tarnowskich GórachTagi: Brak -
-
To dobry pomysl, moze kupic nawet jakis uszkodzony na e-bay, analogi czasem schodza po 10$, a jakies starsze pewnie mniej. Nowka Rebel K2 w sklepie to jakies 200$.Komentarz
-
W USA absolutnie nikt nie będzie się o to pytał (z jakiego powodu niby miałby ??)
Bagaż oczywiście podręczny, chyba że ten obiektyw nie jest Ci w ogóle potrzebny...
A jeżeli leci LOT'em to jakąś bajeczkę tutaj w Warszawie musi sobie przygotować, i to czy podręczny czy nie akurat nie ma znaczenia - mi nadany bagaż po przylocie z ORD celnicy wrzucili na prześwietlarkę...Komentarz
-
Amerykanie mają w d... co od nich wywozisz - czepiać to sie bedą nasi o ile im się zechce (siostrze kazali zapłacić cło i VAT za kupionego w USAPanasonica FZ-20 ).. najlepiej tak jak koledzy piszą - kupić używanego najtańszego analoga i podpiąć szkiełko..5DmkI, C85f1.2|580 EXII|Komentarz
-
Proste ... ma drukie body w domu w polsce i wiezie tylko ten sloik bo po co ma wiesc wszystkie graty do kraju jak ma tam drugi komplet :P50D 10-22 50 f1.8 24-75 f2.8 70-300 580 EX IIKomentarz
-
Ojej, nikt się nie będzie o nic pytał...
Amerykanów to w ogóle nie interesuje, a na lotnisku w Wawie jeszcze nigdy nikt nie zaglądnął mi do bagażu, a latam całkiem sporo...
Jeśli mimo wszystko boisz się, że ktoś się zainteresuje, to do bagażu podręcznego weź sam obiektyw, a pudełko, instrukcje itp. wrzuć do nadawanego bagażu...Grzechu
http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3Komentarz
-
Z/do US LOT'em ? Ja generalnie unikam LOT'u na trasach do US jak mogę bo nie lubię dziadostwa, ale raz mi się zdarzyło i właśnie wtedy mnie celnicy przyatakowali (nic akurat nie wiozłem). Na europejskich lotach to wiadomo że nie zaglądają bo dlaczego niby mieliby zaglądać...Komentarz
-
2 razy LOTem. Reszta przez Niemcy.Z/do US LOT'em ? Ja generalnie unikam LOT'u na trasach do US jak mogę bo nie lubię dziadostwa, ale raz mi się zdarzyło i właśnie wtedy mnie celnicy przyatakowali (nic akurat nie wiozłem). Na europejskich lotach to wiadomo że nie zaglądają bo dlaczego niby mieliby zaglądać...Grzechu
http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3Komentarz
-
Właściwie to ona już leci. Z USA do Paryża i potem dopiero do Polski, ale to chyba nie ma znaczenia bo chyba nie schodzi ze strefy bezcłowej. Mam nadzieję, że wzięła do podręcznego
Na dodatek kupiła jeszcze sobie jakiegoś kompakta. Papiery i pudełko lecą chyba innym samolotem z koleżanką.
Ostatnio edytowany przez AdamAGP; 8996.m.in: Ekspozycja w fotografii, także obróbka i Retusz zdjęć, Wyostrzanie dwupoziomowe, Kadrowanie - zdjęć. Porady jak: Wybór aparatu oraz Obiektywy fotogrficzne. Techniki: Fotografia makro i Fotografia portret
Wyższa Szkoła Zarządzania i Administracji w Tarnowskich GórachKomentarz
-
No to możesz być spokojny, podstawa to aby szkło wyglądało na używane, czyli bez kartoników, instrukcji etc. Latam do USA różnymi liniami i zawsze oglądają mi sprzęt ale ze względów bezpieczeństwa niż celnych. Poza tym musi się Twoja siostra zachowywać spokojnie i na luzie, wówczas masz 99% pewności, że nie będą chcieli jej sprawdzać na lotnisku narodowym w Wawie.EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Komentarz
Komentarz