[KRAKÓW] Potrzebna porada: CANON EF 85 mm f/1.8

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Zw1d

[KRAKÓW] Potrzebna porada: CANON EF 85 mm f/1.8

Witam.
    Jako, ze w niedlugim czasie przyjdzie dla mnie pora na zakup jakiegos 'lepszego' obiektywu, a jako foto-amator duzego doswiadczenia nie mam chce zasiegnac porady.

Planuje kupic cos portretowego. Generalnie pomysly sa dwa: canon 50mm 1.4 albo 85 1.8. Jeszcze nie zdecydowalem w co chce pojsc i prawde mowiac najbardziej zalezy mi na znalezieniu osoby, ktora mieszka w Krakowie i posiada jeden z tych dwoch obiektywow (ciekawszy jestem tej 85) i jest sklonna doradzic mi '@live' co wybrac lub/i pozwoli zerknac przez wizjer.
    Gdyby znalazl sie ktos mily prosilbym o kontakt na GG:493949 lub odpowiedz w tym temacie.

Pozdr.
  • szymcik
    Coś już napisał
    • 2006
    • 95

heh, mam podobny...tzn w sumie identyczny problem...myslałem, że lepszy będzie Tamron 28-75 bo zomm i bardziej uniwerslany...ale po co bawic sie w "półśrodki" na razie kit starczy...a taka stałka huuuh.
    Sporo naczytałem o tych dwóch słoikach, ostatnio nawet bawiłem się 50 1,4 troche mnie autofokus zdenerwował, booo zachowywał sie podobnie do mojego kita ehh ale ta głębia ostrości...a raczej jej prawie brak...mmm i kurcze 50 na cropie to juz jest ciasno....a co dopiero 85. A z kolei opinie o jakości z 85 sa baaardzo przekonujace...Wiec?!
    Niech ktos doswiadczony powie co powinien zrobic amator z kitem, kupic 50 czy 85!? Oczywiscie z zastosowaniem do porttretow...
    Canon EOS Rebel; Canon Pixma 4500

Komentarz

• HuleLam
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1641

Zamieszczone przez Zw1d
      Witam.
      Jako, ze w niedlugim czasie przyjdzie dla mnie pora na zakup jakiegos 'lepszego' obiektywu, a jako foto-amator duzego doswiadczenia nie mam chce zasiegnac porady.

Planuje kupic cos portretowego. Generalnie pomysly sa dwa: canon 50mm 1.4 albo 85 1.8. Jeszcze nie zdecydowalem w co chce pojsc i prawde mowiac najbardziej zalezy mi na znalezieniu osoby, ktora mieszka w Krakowie i posiada jeden z tych dwoch obiektywow (ciekawszy jestem tej 85) i jest sklonna doradzic mi '@live' co wybrac lub/i pozwoli zerknac przez wizjer.
      Gdyby znalazl sie ktos mily prosilbym o kontakt na GG:493949 lub odpowiedz w tym temacie.

Pozdr.
      Hej,
      Mam wprawdze tylko manualne obiektywy '50' (Takumar) i '85' (Jupiter 9), ale i tak spytam - jaki masz aparat: analoga, puszkę cyfrową "z cropem", puszkę cyfrową "FF"?
      Bo jeśli (jak się domyślam) cyfrę z cropem to radzę 3 razy przemyśleć kupno obiektywu o tak "przydatnej" ogniskowej jak 85mm (pole widzenia odpowiada 85*1.6=136mm). Mnie przydaje się tylko do portretów typu "buźka" ew. "półpostać ale z paru metrów".

.to moje 3 grosze
      Fotograf platoniczny

Komentarz

• MaciejW
        Dopiero zaczyna
        • 2006
        • 36

jak widac nie tylko do polpostaci czy twarzy.Robione 85mm/1.5

Komentarz

• pazurek
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1294

Zamieszczone przez Zw1d
          zalezy mi na znalezieniu osoby, ktora mieszka w Krakowie i posiada jeden z tych dwoch obiektywow (ciekawszy jestem tej 85) i jest sklonna doradzic mi '@live' co wybrac lub/i pozwoli zerknac przez wizjer
          wybierz sie na zlot, zobaczysz te i wiele innych szkielek
          http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• Zw1d

Dzieki za odpowiedzi. Wybaczcie, zapomnialem napisac. Mam EOSa 350d

Komentarz

• RomanS
              Uzależniony
              • 2007
              • 830

Zamieszczone przez MaciejW
              jak widac nie tylko do polpostaci czy twarzy.Robione 85mm/1.5
              Z exif-a wynika ze obiektyw 50 mm f/2. Cos musiales zle zapamietac.

Komentarz

• Thunder
                Początki nałogu
                • 2005
                • 307

Prawie 85mm to jest po cropie
                Canon EOS 5D + Canon 400D + Canon EF 17-40/4L + Canon EF 35/2 + Canon EF 50/1.4 + Canon EF 85/1.8 USM + Canon EF 70-300/4-5.6 IS + Canon Speedlite 580EX + Sandisk Extreme III 20GB + Lowepro Stealth Reporter D200AW

| ...Konica-Minolta D5D, Sony A100...

Komentarz

• Rogeros
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 100

Zamieszczone przez Zw1d
                  Witam.

Pozdr.
                  skontaktuj sie zemna. W poniedzialek wróci mi z serwisu cala szklarnia z puszka.
                  Bedzie 85 1.8 niestety 50 1.4 jeszcze zostaje w serwsie. Jestem z Krakowa, mozesz sobie potestowac.

Marcin "Roger" Pojałowski
                  GG: 27797

Komentarz

• HuleLam
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1641

Zamieszczone przez RomanS
                    Zgaduję... Dongieljon?
                    Fotograf platoniczny

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez RomanS
                      Niektore wersje Dandeliona (chip potwierdzajacy ostrosc do przejsciowek M42-EOS i nie tylko) daja chyba taki wlasnie wpis w exifie (choc moj Dandelion dawal 55/1.4) a szkielko 85/1.5 to zapewne manualny Helios-40.

Komentarz

• Arv

Zamieszczone przez Zw1d
                        Generalnie pomysły są dwa: canon 50mm 1.4 albo 85 1.8.
                        Ja lubię ciaśniejsze portrety, dlatego wybieram 85mm. Przy 50mm, nawet na cropie perspektywa robi swoje.
                        Pozatym, jeżeli nie masz artystycznych ambicji to zawsze możesz do 85mm dołożyć za 350zeta "jednorazówkę" 50 f/1.8.

Komentarz

• MaciejW
                          Dopiero zaczyna
                          • 2006
                          • 36

Nic nie pomylilem.Zdjecie robilem szklem M42 z przejsciowka M42 na EOS oraz z dendalionem ktory rozpoznaje stare obiektywy (wszystkie) jako 50mm z f/2.Sa tez inne wersje dendalionow ktore rozpoznaja inaczej.Stad wlasnie takie dane w exifie.Pozdrawiam.

Komentarz

• dickory dare
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 189

Zamieszczone przez MaciejW
                            Zdjecie robilem szklem M42 z przejsciowka M42 na EOS oraz z dendalionem ktory rozpoznaje stare obiektywy (wszystkie) jako 50mm z f/2.Sa tez inne wersje dendalionow ktore rozpoznaja inaczej.
                            jeden układ emuluje 50/1.4 (mój), inny 50/2, jeszcze inny 55/1.4... a w praktyce co to oznacza? skąd takie różnice?

Komentarz

Pracuję...