diody wspomagające AF w 580EX, czy tak powinno być?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mitom

diody wspomagające AF w 580EX, czy tak powinno być?

Z trzech diód wspomagających AF przy automatycznym wyborze pola AF świecą się, patrząc na lampę od przodu, prawa górna i dolna. Przy ręcznym wyborze aktywnego pola świecą się obie górne (lewa wydaje mi się, że nawet słabiej od prawej).
    Znalazłem jeden post z analogicznym pytaniem, w którym pada odpowiedz, że to normalne. Czy rzeczywiście jest to normalne i tak powinno być? A jeżeli tak to dlaczego tak jest? Czemu po prostu nie mogą świecić wszystkie 3 jednocześnie, tak chyba było by lepiej

Z góry dziekuję za odpowiedz/i.
  • piast9
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3267

Po co zakładasz nowy wątek, skoro juz jeden na ten temat jest, w dodatku z odpowiedzią? OIDP pada tam również odpowiedź na drugie pytanie - 3. dioda jest od gadania ze slave'ami.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• mitom

skoro trzecia dioda jest do komunikacji ze slave'ami to do czego służy to coś/czujnik powyżej? I dlaczego przy pewnych ustawieniach jednak wspomaga AF? Czyli pełni obie funkcje! więc spokojnie mogła by sobie swiecić cały czas! Założyłem kolejny post ponieważ dyskusja w poprzednim nie do końca mnie przekonała i gdybym coś tam dopisał nie wiem czy ktoś by na to zwrócił uwagę. Na nowy post bardziej się reaguje. Zawsze można go skasować jeśli to takie straszne.

Komentarz

• Cyborg
        Początki nałogu
        • 2006
        • 416

Zamieszczone przez piast9
        3. dioda jest od gadania ze slave'ami.
        Pudło.
        Do nadawania informacji do slave używany jest główny palnik. Do odbioru - element schowany pod tą wąską, ciemną płytką poniżej głowicy. Źródło: instrukcja, s.4

Komentarz

• piast9
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3267

Czyli co, palnik dajesz w sufit i już slave są ślepe i głuche? Moje informacje na temat 580 są czysto teoretyczne
          650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

Pracuję...