Pytanie teoretyczne: Przypinam , dajmy na to Signę 17-70 przeznaczoną do niepełnej klatki do pełnoklatkowego aparatu. Co będzie nie tak? ten aparat to prawdopodobnie będzie analog ale i tak jestem ciekaw : )))
Obiektyw do cropa na pełnej klatce?
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
-
Na razie nie mogę ale jestem ciekaw co takiego jest z tym szkłem ze do pełnej klatki się nie nadaje?Komentarz
-
-
nie mam niestety zdjecia ale wyglada to mniej wiecej tak, jakbys nalozyl na siebie prostokat i kolo, wzial odwrotnosc i rozmyl krawedzie
przynajmniej tak jest w przypadku Sigmy 18-125, ktora miala ogranicznik toru optycznego. lensy bez tego beda produkowaly po prostu zaciemnione rogi (jak wyzej, tylko nie ma prostokata).Komentarz
-
Akustyk dobrze gada - najelpiej założyć i sprawdzić, w wizjerze wszystko doskonale widać. Niektóre obiektywy DX w pewnym zakresie dają się używać - np. o ile dobrze pamiętam Tokina 12-24 może robić na FF jako 18-24, poniżej tego po prostu mamy na zdjęciu czarną ramkę.Komentarz
-
Judasz mode? :-D
Edit:
Nie wiem czy ktos wpadl na taki pomysl. Camera obscura
Pudelko kartonowe, z przodu dziura na obiektyw, z tylu zamiast scianki papier sniadaniowy z narysowanym prostokatem 36×24 mm, calosc wycentrowac, wykadrowac, ustawic ostrosc. Widok prawdopodobnie bedzie przypominal obraz, jaki zarejestruje matryca FF.
Ostatnio edytowany przez dr11; 12478..Komentarz
-
no, tak blizej 19mm a dla bezpieczenstwa 20mm bym powiedzial
ale jak najbardziej potwierdzam, nie zaprzeczam. nawet widzialem ludzi, ktorzy tym robia piekne zdjecia krajobrazowe - np. http://www.lightharmony.com/galerie/...obert-stefanka (polecam, vynikajici czlowiek!)
jesli chciales mi ublizyc, to wiedz, ze moge sie odgryzc
ale ogolnie to nie, zaprzeczam. to jest takie dziwactwo, nie przypominajace slepego oka (zeby byc politycznie poprawnym)
Komentarz
-
-
Komentarz
-
To szkiełko ma pole krycia przystosowane do papartów niepełnoklatkowych APS-C. Dlatego pożytek na pełnej klatce z niego będziesz miał mizerny. Zapnij sobie do analoga. Efekt zobaczysz natychmiast."Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
Komentarz