Canon A720 IS - kilka pytań świerzaka

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomekbobi

Canon A720 IS - kilka pytań świerzaka

Witam. Zakupilem wczoraj aparat Canon A720 IS ,a ze jest to mój pierwszy aparat mam kilka pytan :

1.Jak nalezy przelaczac sie miedzy trybami fotografowania i przegladania? Chodzi mi o to czy za kazdym razem jak chce przelaczyc aparat na tryb fotografowania musze wylaczyc aparat przelaczyc na ten tryb i wlaczyc ? Czy poprostu moge przy wlaczonym aparacie to zmieniać?

2.Podobnie jak w pierwszym pytaniu ale chodzi mi tutaj o pokretło do zmiany ustawien fotografowania np.z auto na manual ,czy moge zmieniac to podczas gdzy aparat jest wlaczony czy musze go za kazdym razem wylaczac?

3.Chcę zastosować jakąś folie ochronną na ekranik LCD , jaka w takim razie kupic i czy w ogole jest sens zakladania takiej folii?

Na razie tylko to ,w razie jak czegos nie bede wiedzial to dopisze pozniej.
    Za odpowiedzi dziekuję
  • bakulik
    Uzależniony
    • 2005
    • 767

Ad. 1 - Możesz przy włączonym.
    Ad. 2 - Możesz przy włączonym.
    Ad. 3 - Nie ma sensu.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• tomekbobi

Ale jest to dopuszczalne przez producenta? W instrukcji wlasnie nie moge sie tego dowiedziec jak sie przelaczac miedzy tymi trybami i ustawieniami. Czy poproostu Ty tak robisz i nic Ci sie nie zepsulo jeszcze w aparacie ?

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

Zamieszczone przez tomekbobi
        Ale jest to dopuszczalne przez producenta?
        a jest gdzieś napisane, że nie jest dopuszczalne?

co nie jest zabronione - to jest dozwolone :-)

W instrukcji wlasnie nie moge sie tego dowiedziec jak sie przelaczac miedzy tymi trybami i ustawieniami. Czy poproostu Ty tak robisz i nic Ci sie nie zepsulo jeszcze w aparacie ?
        we wszystkich cyfrówkach jakie do tej pory miałem w rękach (a było tego trochę :-)) tryby i podgląd przełączało się bez wyłączania aparatu, więc dlaczego w tym przypadku miałoby być inaczej...?

Reasumując: przełączaj chłopie śmiało i bez obaw :-)
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• piast9
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3267

Ja rozumiem, że to pierwsza cyfrówka i jest strach, ale to naprawdę jest urządzenie dla m. in. Amerykanów. Jego nie da się zepsuć przez naciskanie guzików z rozsądną siłą. Śmiało!
          650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• krzy
            Bywalec
            • 2007
            • 163

Ale jest to dopuszczalne przez producenta? W instrukcji wlasnie nie moge sie tego dowiedziec jak sie przelaczac miedzy tymi trybami i ustawieniami. Czy poproostu Ty tak robisz i nic Ci sie nie zepsulo jeszcze w aparacie ?
            Żeby jeszcze przekonać Cię, że można wszystkie zmiany i przełączenia robić przy włączonym aparacie to chciałbym zwrócić Ci uwagę, że w instrukcji (chyba - bo tego dokładnie modelu nie posiadam) napisane jest na początku przy "łatwym fotografowaniu": włącz aparat, przestaw koło wyboru w pozycję AUTO... itd
            a więc PO WŁĄCZENIU można przestawiać !

Powodzenia i ładnych zdjęć :-)

Komentarz

• tomekbobi

No dziękuję za odpowiedzi :grin: przekonaliscie mnie od tej pory bede przelaczal na inne tryby przy wlaczonym aparacie :grin: a co do ekraników lcd szybko sie rysuja?

Komentarz

• gwozdzt
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 5780

a co do ekraników lcd szybko sie rysuja?
                musiałbys się baaardzo postarać,
                diamentem chyba tylko...
                Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• tomekbobi

no ale chodzi mi o takie delikatne ryski powstale w skutek uzytkowania, czy w ogole stosuje ktos te folie ochronne na lcd? Albo czy Wy macie ekraniki porysowane?

Komentarz

• krzy
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 163

Jak koniecznie chcesz to poszukaj poliwęglanowej, np.:

lub lepiej bezklejowej:

Gorsze, tańsze pogarszają widoczność. Ekranik nie rysuje się tak łatwo, ale na początek dla lepszego samopoczucia nie zaszkodzi. Na moim G3 (stary, mam go od nowości czyli ok 4 lata, nie ma ani jednej ryski - ale G3 ma obrotowy ekran, który można zamknąć "do środka":

Komentarz

• tomekbobi

krzy dzieki za odpowiedz, chyba jednak zamówie sobie taka folie i zamontuje na moim wyswietlaczu bede sie bezpieczniej czuł

Komentarz

• 777
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 536

w mojej opini nie ma sensu
                        naprawde ciezko jest cos zrobic lcd...
                        mi sie nie udalo a mam juz 5 cyfre
                        6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Komentarz

• tomekbobi

Masakra normalnie ten aparat ma tyle opcji ,że nie ogarniam tego wszystkiego. Kto mi powie od czego zaczać ,jak na razie robilem fotki na trybie AUTO ale mysle ,ze mozna wyciagnac jeszcze lepsza jakosc zdjec tylko jak? Ma ktos dla mnie jakies wskazówki co do ustawień, od czego w ogole zaczac bo jestem zielony w tym. Wiem ze poszczególne tryby ustawia sie zaleznie od tego co sie fotografuje no ale na co na poczatku zwrocic uwage i jakie parametry pozmieniac (ISO, Rozmiar, Kompresja itd.) kilka fotek:

Ustawienia AUTO tylko ostatnie ma mniejsza rozdzielczosc
                          Ostatnio edytowany przez Gość; 12621.

Komentarz

• krzy
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 163

A po co zmieniać jak wychodzą ładne zdjęcia?
                            Na POCZĄTEK to pstrykaj na programach tematycznych. Nawet to samo zdjęcie zrób na kilku programach, żeby poznać właściwości tych ustawień. Później sam będziesz wiedział czego brakuje, albo co chcesz osiągnąć.

Jeśli NIE, to przestaw na Auto i zacznij od początku. :grin:

Komentarz

• Juriko
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 485

Mógłbyś wrzucić parę zdjęć zrobionych na wysokich ISO, 400, 800, 1600?
                              Interesuje mnie skutecznosć odszumiania na nowym procku.

Komentarz

Pracuję...