Jaki aparat z napędem ręcznym do slajdów?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bodziewicz

Jaki aparat z napędem ręcznym do slajdów?

Witam!
    Zamierzam nabyć dodatkowy korpus, raczej z napędem ręcznym, do robienia slajdów. Mam Eosa 5 lecz problem z bateriami (energożernością) trochę napawa mnie obawą więc wolę jakiś ręczny. Co radzicie w tej kwestii nabyć? Zależy mi na dobrym pomiarze światła. Nie wiem czy sięgać do starszych Nikonów, chociaż by ze względu na brak obiektywów. Z drugiej jednak strony, może w ogóle zmienić Eosa5 na coś bardziej energooszczędnego? Chociaż slajdy robi b.ładne. Może ktoś mi powie jak się ma np. zasilanie Nikona F100 w porównaniu z moim eosem? co radzicie? Pozdrawiam
  • Cyborg
    Początki nałogu
    • 2006
    • 416

To może kup akumulator 2CR5, np. tu: http://www.allegro.pl/item244181907_...ia_600mah.html i po kłopocie.

Po za tym koszt baterii w porównaniu do kosztów slajdów jest znikomy...

Komentarz

• Kolekcjoner
      Obertroll
      • 2006
      • 18793

Już tego nie pamiętam ale czy do 5-tki nie dało się dokupić gripa zasilanego paluszkami. Ja tak zrobiłem w 50e i po kłopocie. Do dziś dnia nie kupiłem do niego "przewidzianej regulaminowo" baterii.
      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
      Kapitan Wagner

Komentarz

• Bagnet007
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1344

Olympus OM-x
        Nawet na Allegro pojawił się rodzynek: Zuiko 28mm 1:2

Komentarz

• stdanielo
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1081

Ja też polecam jednocyfrowe Olympusy, powiększenie na matówce mają takie, że ma się wrażenie siedzenia w pierwszym rzędzie w kinie Naprawdę rewelacyjne sprzęty, mój OM-2 ma już 30 lat i śmiga jak nówka.
          www.kondereszko.pl
          https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• papierzyna
            Bywalec
            • 2006
            • 122

Zamieszczone przez Kolekcjoner
            Już tego nie pamiętam ale czy do 5-tki nie dało się dokupić gripa zasilanego paluszkami. Ja tak zrobiłem w 50e i po kłopocie. Do dziś dnia nie kupiłem do niego "przewidzianej regulaminowo" baterii.
            Mam takiego gripa do EOsa-5 - wsadza się do niego 4 baterie R20. W sumie mogę się go pozbyć.

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18793

Zamieszczone przez papierzyna
              Mam takiego gripa do EOsa-5 - wsadza się do niego 4 baterie R20. W sumie mogę się go pozbyć.
              Chyba R6 ?

Jeśli tak to może to rozwiąże problem koledze i nie będzie się musiał przesiadać .
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• papierzyna
                Bywalec
                • 2006
                • 122

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                Chyba R6 ?

Jeśli tak to może to rozwiąże problem koledze i nie będzie się musiał przesiadać .
                R20 - tak jak napisałem. Poniżej zdjęcie owego gripa albo battery-packa

Komentarz

• bakulik
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 767

To faktycznie prądożerna maszyna z tej 5, skoro producent przewidział do niej taką "elektrownię"...
                  Pozdrawiam
                  Łukasz Bakuła
                  „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• Michał Majchrzak
                    Dopiero zaczyna
                    • 2006
                    • 19

Do 5 jest albo pokazany już battery pack BP-5, albo grip, o ile mnie pamięć nie myli VG-10, ale on nie ma możliwości włożenia źródła zasilania (czyli tylko grip, a nie battery grip).

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18793

Zamieszczone przez Michał Majchrzak
                      Do 5 jest albo pokazany już battery pack BP-5, albo grip, o ile mnie pamięć nie myli VG-10, ale on nie ma możliwości włożenia źródła zasilania (czyli tylko grip, a nie battery grip).
                      Szkoda myślałem, że jest tak jak w 50-tce . To na zdjęciu to raczej mało wesoło wygląda.
                      Kapitan Wagner

Komentarz

• papierzyna
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 122

Zamieszczone przez Michał Majchrzak
                        Zgadza się - grip jest oznaczony symbolem VG-10 a batttery pack BP-5.
                        packa nosi się przypiętego do paska od spodni albo czegoś innego (np. plecaka), nie jest to za wygodne rozwiązanie, no ale dzięki temu że są 4 baterie R-20 to można kilkaset rolek filmów z flashem wypstrykać

Komentarz

• bodziewicz

Jeżeli chodzi o przedstawione powyżej "dodatki" to odpadaja. Faktycznie 6 baterii R20 to lekka przesada, tak cenowo jak i pod względem wagi. Poza tym straszna niewygoda. Nie słyszałem wprawdzie o akumulatorze 2CR5. Muszę się rozejrzeć. Jednak mało widzę propozycji co do sprzętu mechanicznego. Myślę głównie o Canonach lub Nikonach. Nie wiem czy mam rację, jakoś intuicyjnie wydaje mi się, że tylko te są/były najlepsze. Może jeszcze ktoś się wypowie w tej kwestii. Pewnie wiele osób używa sprzętu mechanicznego. Pozdr

Komentarz

• Viracocha
                            Uzależniony
                            • 2004
                            • 853

Zamieszczone przez bodziewicz
                            Jednak mało widzę propozycji co do sprzętu mechanicznego. Myślę głównie o Canonach lub Nikonach. Nie wiem czy mam rację, jakoś intuicyjnie wydaje mi się, że tylko te są/były najlepsze. Może jeszcze ktoś się wypowie w tej kwestii. Pewnie wiele osób używa sprzętu mechanicznego. Pozdr
                            Jeśli chodzi o mechaniczne puszki Canona, to najbardziej polecałbym:
                            F-1n - sprzęt profi, typu - można nim gwoździe wbijać;
                            AE-1P - mały, zgrabny, tani, wg mnie świetna ergonomia;
                            T-60 - w miarę nowy, niedrogi.

Optyka FD - znakomita (mam na myśli stałki, zoomów z mocowaniem FD nigdy nie używałem).

Komentarz

• Bagnet007
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1344

Zamieszczone przez bodziewicz
                              Jednak mało widzę propozycji co do sprzętu mechanicznego. Myślę głównie o Canonach lub Nikonach. Nie wiem czy mam rację, jakoś intuicyjnie wydaje mi się, że tylko te są/były najlepsze. Może jeszcze ktoś się wypowie w tej kwestii. Pewnie wiele osób używa sprzętu mechanicznego. Pozdr

Zanim nie wymacałem pierwszego Olympus'a, miałem takie samo zdanie jak Ty (tzn. Canon, Nikon rulez)
                              Ostatnio edytowany przez Bagnet007; 6605.

Komentarz

Pracuję...