24-105 - 17-55 2.8 Is

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mor_feusz
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1370

24-105 - 17-55 2.8 Is

Witam.
    Nigdy nie przypuszczalbym ze ten watek powstanie ale....... stalo sie i zakladam.
    Przyznaje ze przeczytalemco mozna bylo o tych obiektywach a mianowicie EF-S 17-55/2.8 IS oraz 24-105/4 IS. Historia wyboru jest dluga poniewaz napoczatku zastanawialem sie nad 17-40/4 L, 24-70/2.8 L, 24-105/4 IS L (wiem duzy rozrzut). Zaznacze ze bylem z puszka w Jessopsie i podpinalem te 3 szkla. Niestety jako standard zoom 24-70 odpada - strasznie ciezki - na poczatku myslalem ze da sie rade - niestety - zonka uzywa tez aparatu i tego ciezaru by nie zniosla. Skupilem sie wiec na 17-40 oraz 24-105. Przyznaje ze oba piekne kolory maja - te sameswiatlo tylko 24-105 ma ISa a przyznam ze IS by mi sie przydal. Teraz tak, co mnie interesi w foceniu - glownie widoczki, zdjecia do tzw kotleta - czyli w pomieszczeniahc - jakies spotkanie rodzinne - swieta. Nie robie portretow (wtedy bezwarunkowo wzialbym przepiekne szklo jakim jest 85/1.8). Dalej ....mam sigme 70-300, ktora na dzien dzisiejszy mnie zadowala (trzeba umiec nia robic zdjecia) na swieta wymienie sobie ja na 70-200/4 IS (moze tuz po - w zaleznosci od planow urlopowych). Bardzo czestorobie w "nieciekawych" warunkach oswietleniowych (prosze czytac - nie zawsze mam ze soba 580EX II) - czyli pokoje - jakas impreza male pomieszczenia. Osobiscie lubie fotorafowac "widoczki" to mnie "jara" - nie uwazam ze 25 (x 1.6) to strasznie wasko (jestem bardzo "ELASTYCZNY" pod tym wzgledem). Czytalem - czytalem i doszedlemdo wniosku ze 24-105 bedzie dla mnie idealny (nie bedzie to szeroko ale nie bedzie tak zle). Swoja sigma robie w 60% zdjecia na ogniskowych 70-135 w 30% 135-200 - reszta to 200-300 tak wiec kupujac 24-105 wyeliminowalbym 70-300 z mojej torby. Mialem plan 24-105 potem 70-200 4/IS a potem 10-22 (albo na odwrot - 10-22 a potem 70-200). Wszstko bylo pieknie ale niestety zaczalem czytac posty o EF-S 17-55/2.8 IS. Na FF nie przechodze poiewaz 350 dla mnie to "dzielo sztuki" (przydalo by sie jeszcze ISO 3200 - "sprzetowe"anie zabava z EV - ale nie ma to nie - i tak uwazam ze na 1600 jest pieknie). Przeczytalem wszystko co mozliwe o tych szklach i za cholere sie nie moge zdecydowac. Wiem jeno - IS chce miec (wiem ze nim nie zatrzymam postaci). Za 17-55 jest to ze szerzej i w malych pomieszczeniach wiecej zmieszcz - ma IS'a i swiatlo 2.8 - czego chciec wiecej. Widzialem testy - jest ostry - zreszta 24-105 tez. Co byscie doradzili "popeliniazowi" jak ja? Tamron nie wchodzi w rachube (sigmy, tokiny tez). Nie chodzi o wzgledy finansowe (zreszta caly czas swieci mi gdzies w tunelu 24-70/2.8). Ponadot cena obydwu szkielek jest "prawie" identyczna. 17-55 to raczej Standardowy zakres natomiast 105 bylo by tym co robie na sigmie (wtedy pchnal bym za 500PLN i spokoj z glowy).
    Edit:
    Jesli chodzi o STOCKI - 99.9% jade 100/2.8 Macro (czasem sigma)
    Edit 2:
    wiem ze co 2 watek na FM o 17-55 mowi o tym ze to szklo zasysa kurz jak odkurzacz.
    Ostatnio edytowany przez mor_feusz; 5033.
  • Thunder
    Początki nałogu
    • 2005
    • 307

IMO jesli nie myslisz o FF to 17-55 bedzie lepszym wyborem. Od razu mowie ze nie mialem okazji podpinac tego szkla ale slyszalem o nim wiele dobrego.
    Canon EOS 5D + Canon 400D + Canon EF 17-40/4L + Canon EF 35/2 + Canon EF 50/1.4 + Canon EF 85/1.8 USM + Canon EF 70-300/4-5.6 IS + Canon Speedlite 580EX + Sandisk Extreme III 20GB + Lowepro Stealth Reporter D200AW

| ...Konica-Minolta D5D, Sony A100...

Komentarz

• mor_feusz
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1370

Ja tez - przedwczoraj zaimportowalem wszystkie fotki jakie mam i posortowalem w lightroomie. 50% wszystkich fotek jakich mam to mniej wiecej 24-50 - potem 18 (na kicie trzymajac sie zasady AV f8 )

Komentarz

• tomalxx
        Bywalec
        • 2005
        • 216

Z tego co piszesz tylko 17-55 IS.

Komentarz

• zbyszekjan
          Początki nałogu
          • 2007
          • 348

17-55, zakres o.k. na cropa, stałe f/2,8, IS oraz super fotki
          Pozdrawiam
          pozdrawiam

Komentarz

• i3ill
            Bywalec
            • 2004
            • 117

a ja mam 17-55 jestem zachwycony jakością.. !! miałem Kita póżniej S 17-70 a teraz w/w szkło i nie żałuję każdej złotówki gdybyś chciał jakiekolwiek zdjęcie, czegokolwiek, w jakichkolwiek warunkach, wal śmiało! zrobię

P.S.
            Po przeczytaniu całego Twojego postu wzioł bym 24-105 po 1 jest dłuższy po 2 tańszy po 3 pozbędziesz się 70-300(tu też parę złotych zyskasz na sprzedaniu 70-...) po 4 zawsze możesz podpiąć pod FF to takie podsumowanie na ZIMNO .. choć przy 17-55 też wiele zyskasz ja bym swojego 17..... nie zamienił za żadne skarby

Pkt 8 regulaminu forum

CANON 5D MARK II[BG-E6] + 35L + 50 + 85 + 17-40L + 24-105L + 70-200L

Komentarz

• mor_feusz
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1370

Zamieszczone przez i3ill
              ...... po 2 tańszy ............po 3 pozbędziesz się 70-300(tu też parę złotych zyskasz na sprzedaniu 70-...)
              Pominmy wzgledy finasowe - kasa za sigme poszla by na 055X PRO B (+ jakas glowica prawdopodobnie kulowa) z malym dodatkiem finasowym. Ceny na eBay'u (zakupione w HK) saprawie identyczne (niewielka roznica). zakres 24-105 to 85% zdjec jakie robie (poza 100 macro) - zawsze mozna dokupic 10-22. Dodam ze mam kase na 24-70/2.8 (uzbierana z ebay'a i innych rzeczy)

Komentarz

• i3ill
                Bywalec
                • 2004
                • 117

Zamieszczone przez mor_feusz
                Pomiknmy wzgledy finasowe - kasa za sigme poszla by na 055X PRO B (+ jakas glowica prawdopodobnie kulowa) zmalym dodatkiem finasowym. Ceny na eBay'u (zakupione w HK) saprawie identyczne (niewielka roznica). zakres 24-105 to 85% zdjec jakie robie (poza 100 macro) - zawsze mozna dokupic 10-22
                10-22 mam i to bardzo specyficzne szkło, jest bardzo zadowolony z niego pomimo że powinnem bronić swego(17-55) .. bo tak wiele ludzi na tym forum robi tooooooooo TAK ZIMNYM okiem i obiektywnie na to patrząc .. to wybrał bym dla Ciebie 24-105 .. a w póżniejszym czasie 10-22 albo na odwrót a gwarantuję Ci że 10mm jest przekozackokozackie ( trudne słowo )

Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• Thunder
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 307

i3ill, mozesz podczepic jakas fotke z 17-55, nie jakas wyszukana ale poakazujaca co to szkileko potrafi
                  Canon EOS 5D + Canon 400D + Canon EF 17-40/4L + Canon EF 35/2 + Canon EF 50/1.4 + Canon EF 85/1.8 USM + Canon EF 70-300/4-5.6 IS + Canon Speedlite 580EX + Sandisk Extreme III 20GB + Lowepro Stealth Reporter D200AW

| ...Konica-Minolta D5D, Sony A100...

Komentarz

• i3ill
                    Bywalec
                    • 2004
                    • 117

Zamieszczone przez Thunder
                    i3ill, mozesz podczepic jakas fotke z 17-55, nie jakas wyszukana ale poakazujaca co to szkileko potrafi
                    Przepraszam że wykorzystam fotki z innego wątku ( ale są to moje fotki ) ..

Są to fotki pokazujące co prawda jakość 40D na poszczególnych ISO ale robione dokładnie w/w szkłem  a jakość można ocenić ..

szkło : Canon 17-55 2.8 IS + HOYA Pro1 Digital
                    tryb robienia zdjęć : AV
                    F: 2.8
                    czasy: w exif
                    punkt łapania ostrości: sam środek ! tak mniejwięcej koniec krawata gościa.

ISO 100:

http://www.sendspace.pl/file/RcwgYyY1/

ISO 200:

http://www.sendspace.pl/file/Z3rz64vv/

ISO 320:

http://www.sendspace.pl/file/JYdUQ9o2/

ISO 400:

http://www.sendspace.pl/file/qbnG5Anh/

ISO 800:

http://www.sendspace.pl/file/vQA9wKF6/

ISO 1600:

http://www.sendspace.pl/file/YT3BikXK/

I jeszcze RAW :

http://www.sendspace.pl/file/ncHiLXvk/

gdybyś chciał na konkretnej przesłonie pisz śmiało  wykonam

Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• mor_feusz
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1370

10-22 to pieke szklo - jakzobaczylem CALE Tower of London na 10mm to padlem na kolana - piekne szklo. Dawaj sampel na 2.0 i iso 3200 (albo 1600) nie przejmuj sie szumami ja je "kocham" (znaczy sie bardzo czesto LABuje zdjecia a nie patrze na 100% na monitorze i 1600 na zdjeciu 15x20 albo 20x30 szum jest piekny - poniewaz go nie ma - namonitorze jest). Sklaniam sie bardzo do 24-105 ale jeszczenie jest przesadzone
                      Edit: Sorki - zdjeica juz sa - za wolno pisze

Komentarz

• i3ill
                        Bywalec
                        • 2004
                        • 117

AAAAAAA mało tego przypomiałem sobie że 24-105 to ELKA i dostaniesz do niego ten fajny woreczek, uszelnienia iiiiiiiiiiii osłonę przeciwsłoneczną .. jakbyś niechciał woreczka to chętnię odkupię

Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• SdoubleU
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 437

Długo czytałem i długo myslałem nad wyborem - ostatecznie zdecydowałem się na 24-105 i powiem, że nie żałuję a wręcz przeciwnie z każdym miesiącem używania utwierdzam się w trafności wyboru. Doskonała jakość wykonania, piękne kolory, niezły bookeh (nigdy nie wiem jak to się pisze), ostre od pełnej dziury, stabilizacja. Mam je od roku i prawie nie zdejmuje z aparatu, tak jak u Ciebie ten zakres ogniskowych wystarcza mi w 90% przypadków. Do tego mam Tokinę 12-24 - optycznie dobre szkło (ostrość) jedynie co na minus to dość duże zniekształcenia na brzegach kadru.
                          SdoubleU
                          ---------------------------
                          Canon :-D

Komentarz

• mor_feusz
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1370

Tak to eLka (podoba mi sie twoja 100wka - chyba nie jestem jednak milosnikiem malych glebi 90% moich zdjec to f8-11 - todla mnie standard (jak mam lampe w ciemych pomieszczeniach to 5.6 - 8) - moze dlatego ze nie mam jasnego szkla - nawet 100/2.8 raczej "mala dziurka" czasmi wieksza ale ....... czasami moze jakbym mial szklo 2.8 to by mi sie spodobalo. Czytam i czytam jest to (17-55) demon ostrosci jak Tami tylko ze USM i "celniejszy" (chociaz 90% zdjec jest robiona na CENTRALNYM punkcie i przekadrowywanie - jesli jest roznica odleglosci wtedy wybieram inny punkt autofokusa - raczej recznie - dobiegaczki "prawie" niedy nie uzywam - czasmi jak jakis wypad od parku albo proboje jekiegos zwierza upolowac albo inne rzeczy - sporadycznie = raczej jest to spowodowane slabymi szklami - jak zaczalem uzywac 100 macro to dobiegaczka mi sie spodobala)

Zamieszczone przez SdoubleU
                            Długo czytałem i długo myslałem nad wyborem - ostatecznie zdecydowałem się na 24-105 i powiem, że nie żałuję a wręcz przeciwnie z każdym miesiącem używania utwierdzam się w trafności wyboru. Doskonała jakość wykonania, piękne kolory, niezły bookeh (nigdy nie wiem jak to się pisze), ostre od pełnej dziury, stabilizacja. Mam je od roku i prawie nie zdejmuje z aparatu, tak jak u Ciebie ten zakres ogniskowych wystarcza mi w 90% przypadków. Do tego mam Tokinę 12-24 - optycznie dobre szkło (ostrość) jedynie co na minus to dość duże zniekształcenia na brzegach kadru.
                            Tutaj sie z Toba zgodze - podsumowujac robie glownie zdjecia 24-50 (w sumie 17-135) na f8-11 czasmi podczepiam sigme i - niekiedy 17 (pomieszczenia i imprezy rodzinne - a czesto tego niemam - zreszta 24 tez da rade). jest to "uniwersalny" zakres - 1 szklo i torba z lampa i spokoj. Aczkolwioek 17-55 to zabojca ostroscia. Sklaniam sie - jak powiedzialem do 24-105 ale ten 17-55 (i 24-70) mnie strasznie mecza. Zreszta w razie co KIT na 17-24 jest OK

Komentarz

• i3ill
                              Bywalec
                              • 2004
                              • 117

Hmm jeśli mogę coś dodać od siebie.

Prowadziłem około 2ch miesięcy temu dość ożywianą romowę z jedym z TIP'ów Polskich .. i jako najbardziej sypiące się szkło wymienił wspomniane :

24-70 ...

nic mi po tym aby Cię do niego zniechęcać.. ale myślę że jako osoba przez której ręce przewineły się tysiące szkieł ( mówię to Tip'ie ) wie co mówi.

Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

Pracuję...