Przejściówka EOS -> Pentacon

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sambady
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 22

Przejściówka EOS -> Pentacon

Posiadam obiektyw Pentacon 50mm f/1.8. Chciałbym go przymocować do Canona EOSa 400D. Wiem, że istnieje przejściówka o nazwie m42. Ile takie cudeńko kosztuje i czy w ogóle opłacalne jest skorzystanie z takiego rozwiązania? (jakie są wady, jakie są zalety)
    photo is a colour, life is black
    I prefer photo - it makes me smile
  • dominix
    Bywalec
    • 2006
    • 103

Ja też posiadam. Wad nie ma, same zalety. Plus dodatkowa że możesz nim podeprzeć okno żeby się nie zamykało, ew. użyć jako granatu ręcznego (chyba wytrzymalszy od eLki). Ludzkość w swym geniuszu wynalazła wyszukiwarki i sklepy internetowe. W Polsce dość duża popularnością cieszy się Allegro (przez niektórych złośliwie zwane również Alledrogo). Tam po wpisaniu w przeglądarkę internetową (Mozilla Firefox, Safari, albo Opera, w skrajnych przypadkach Internet Explorer) adresu http://www.allegro.pl otworzy się serwis aukcyjny Allegro, gdzie po krótkiej lekturze Pomocy (w prawym górnym rogu) dowiesz się jak to działa i w jaki sposób wyszukiwać interesujących Cię przedmiotów i jak sortować wyniki np. według ceny. Jeżeli cało i zdrowo przebrniesz przez powyższą procedurę powinieneś otrzymać wynik zbliżony do tego A rozochocony wynikami i nowo nabytym doświadczeniem w obsłudze wyszukiwarek i serwisów aukcyjnych zapewne zapragniesz więcej i tutaj otwiera się przed Tobą tajemniczy świat Googla i wyszukiwarki forumowej.

Pozdrawiam
    Dominik
    EOS 3, EOS 40D, EOS 7D, 17-40 f/4L, 28-135 f/3.5-5.6 IS USM, 75-300 f/4-5.6, 50 f/1.4,
    100 f/2.8 Macro USM, 580ex, kilka hoya hmc pro1, Lowepro SR 100 AW, CT AW Fotki tutaj

Komentarz

• scooter
      Uzależniony
      • 2005
      • 857

złośliwa, ale bardzo dobra uwaga

Komentarz

• Peri Noid
        Uzależniony
        • 2006
        • 604

Zapraszam na forum.stock-photo.pl i polecam wyszukiwarkę na tym forum.
        Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• Sambady
          Dopiero zaczyna
          • 2007
          • 22

Dominix, dalej nie uzyskałem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi na pytanie drugie. Właściwie to... Nie napisałeś nic. Zupełnie nic. Zamiast zgrywać ważniaka, mógłbyś pomóc Okazałbyś się zdecydowanie bardziej przydatny.

Z odpowiedzią na pierwsze sam sobie poradziłem, ale wydawało mi się, że niektórzy inaczej podejdą do tego tematu i podadzą jakieś ciekawe cenowo oferty, czy też adresy sklepów, w których mogę tę przejściówkę zakupić.

Komentarz

• MacGyver
            Cenzor
            • 2006
            • 7043

Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• anonim

M42 to symbol gwintu, na kóry mocowane były stare obiektywy typu. Pentacon, Helios itp.

Tu masz linka do aukcji obiektywów na M42:
              http://allegro.pl/search.php?string=...&category=8858

Co do samego mocowania: tanie obiektywy, spora waga, ale za to metalowe wykończenie, fajne światła i miłe stałe ogniskowe, na początku małe problemy z ostrością, ale idzie się przyzwyczaić i nauczyć poprawnej metody ostrzenia.

Możesz kupić zwykłą przejściówkę 'EOS do M42' za ok. 40zł (koniecznie z blokadą bolca przysłony) oraz drąższą wersję z mini-elektroniką, która potwierdza ostrość i zapisuje nic nie warte dane do EXIFF'a Sąjeszcze inne warianty, droższe, ale z "szkłem" - nie testowałem tego, więc nic nie mówię :>

Moja uwaga - najpierw nakręcaj pierścień na obiektyw, potem zamontuj całość do body i powoli przykręcaj obiektyw aż usłyszysz metaliczne "tik". Obiektyw będzie zablokowany i nie będzie się kręcił przy zmianie ostrości (ostrość w tych obiektywach może ciężko chodzić i przez to łatwo "wykręcić" obiektyw, który nie jest do końca zamontowany). Dlaczego tak? Ja za 1 razem nakręciłem pierścień na body i pociłem się pół wieczoru, żeby go odkręcić. Po kilku nakręceniach pierścień wyrobił się z gwintem i wszystko wkręca się idealnie.

Sam pierścien nie powinien brudzić body, nie traci koloru i wydaje się być wytrzymały, jeśli kupisz coś droższego niż za 20zł

Co do EXIFF'a: nie zdziw się jak zobaczysz F00 na wyświetlaczu i 0mm/F0 w EXIFF'ie. Body myśli, że nie ma żadnego obiektywu i przez to takie dane. Przełączasz na Tv (Av ma zdolności do błędnych pomiarów), ustawiasz czas i przysłonę na obiektywie (jak za starych dobrych czasów właśnie w tamtym miejscu ) i robisz zdjęcia.

Tyle Pozdrawiam i życzę powodzenia

A! Jeszcze jedno moje zdjęcie jako wynik testu:

Pomniejszyłem zdjęcie 2x. Parametry:
              Canon EOS 400D + Carl Zeiss Jena DDR f2,4 35mm, ISO 100, Av, 1/125 sec. przysłona koło 8-11

Komentarz

• Sambady
                Dopiero zaczyna
                • 2007
                • 22

Dziękuję za obszerny opis
                Zdecydowałem się na tę przejściówkę, niedługo ją zakupię.

Komentarz

• anonim

Nie ma za co :> Pamiętaj tylko o kolejności nakręcania i na początku rób wszystko polowi. Szkoda by było porysować Body lub co gorsza - zaklinować konwerter w Body...

Komentarz

Pracuję...