Canon 15mm f/2.8 fisheye

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kalina
    Początki nałogu
    • 2006
    • 292

Canon 15mm f/2.8 fisheye

Kusi mnie rybie oko i prawie sie zdecydowalam. Przez chwile rozwazalam sigme 8mm ale na FF to jednka jest za bardzo okraglo.
    Szukalam sampli canona po necie i troche mam obawy czy nie za malo kreci jak na fisheye?

Pelna watpliwosci

Kalina
    Pkt 8 regulaminu forum
  • matmak
    Coś już napisał
    • 2007
    • 90

http://www.pbase.com/cameras/canon/ef_15_28
    :razz:

Komentarz

• krwisty
      Początki nałogu
      • 2004
      • 372

powazka na fisiaja chcesz tyle pieniadzorow wydawac? kup sobie zenitara z mocowaniem EF na poczatek. fisiaj to szklo bardzo rzadko uzywane.
      Martin Gorczakowski

Komentarz

• Mutt
        Początki nałogu
        • 2006
        • 252

Zamieszczone przez krwisty
        powazka na fisiaja chcesz tyle pieniadzorow wydawac? kup sobie zenitara z mocowaniem EF na poczatek. fisiaj to szklo bardzo rzadko uzywane.
        To zależy jaką "odmiane fotografi" uprawiasz Ja np rybiego oka używam w 50 % zdjęć
        Instagram

Komentarz

• matmak
          Coś już napisał
          • 2007
          • 90

a poza tym w większości przypadków AF nie jest potrzebny...
          :razz:

Komentarz

• adalbert
            Początki nałogu
            • 2007
            • 353

Ken Rockwell opisując oprogramowanie DxO Optics Pro zamieszcza kilka zdjęć z 15mm - LINK - sam soft też jest godny uwagi ...

Komentarz

• Kalina
              Początki nałogu
              • 2006
              • 292

powazka na fisiaja chcesz tyle pieniadzorow wydawac? kup sobie zenitara z mocowaniem EF na poczatek.
              Ten tez rozwazalam. Ale w reportazu AF sie przydaje jednak. (Tak, do reportazu tez chce go uzywac)

fisiaj to szklo bardzo rzadko uzywane
              Zalezy przez kogo. A za mna fisheye chodzi juz zdecydowanie za dlugo. A jak to mowia - jedyny sposob pozbycia sie pokusy, to jej ulec
              Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• esteper
                Uzależniony
                • 2006
                • 635

AF nawet w fisheye się przydaje, nie zawsze sie ostrzy na nieskończonośc, czasem obiekty są zbyt blisko żeby prawidłowo wyostrzyc (przynajmniej w przypadku 350D). Widzę że Kalina ma 5D wiec tu już było by lepiej, ale Canonowska ryba chyba prezentuje trochę lepszą jakośc niż Zenitar, którego trzeba przymykac do 5,6-8 żeby było ostro.
                Sam się przymierzam do tego C15/2,8 więc jeśli ktoś umieściłby jeszcze kilka sensownych sampli to i ja bym się nie obraził
                Natomiast jeśli ktoś posiada, to mógłby się przy okazji wypowiedziec jak się sprawuje AF w tym szkle, dużego zakresu nie ma do przejechania, ale czy jest szybki i precyzyjny.
                5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Komentarz

• Mutt
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 252

esteper, jako rybie pod cropa to tylko tokina 10-17. Chyba, że w masz w planach 5d
                  Instagram

Komentarz

• Arche121
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 288

Kalina jak chcesz szalec na maxa to polecam 14/2.8 L II-fisz za bardzo wykreca,a 14 jest bardzo szeroka i dystorsja znosna.
                    Wiem,ze to gruby wydatek,ale przy reportzu imho bedzie lepszy.

Komentarz

• esteper
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 635

Zamieszczone przez Mutt
                      esteper, jako rybie pod cropa to tylko tokina 10-17. Chyba, że w masz w planach 5d
                      Powiem Ci w ten sposób mam ogromny dylemat czy 5D + 40D vs 1D MkII N (ew. MkIII).
                      Z Tokiny trochę zdjeciówek już widziałem i na prawdę bardzo przyjemnie się prezentują, natomiast z Canonowskiego widziałem "zdjęcia" :]

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Komentarz

• Kalina
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 292

14/2.8 L II to przeciez nie jest fisz?
                        A ja chce fisza, nie szeroki kat.
                        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        Zamieszczone przez esteper
                        Z Tokiny trochę zdjeciówek już widziałem i na prawdę bardzo przyjemnie się prezentują, natomiast z Canonowskiego widziałem "zdjęcia" :]
                        A mozesz jasniej?
                        Ostatnio edytowany przez Kalina; 5297. Powód: Automerged Doublepost
                        Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• esteper
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 635

"zdjęcia" - w sensie tandetne sample wykonywane przez ludzi nie potrafiących zrobic dobrego zdjęcia
                          Dlatego liczę na to że ktoś jednak ma jakieś ciekawe poprawne technicznie sample z tego szkła.

Komentarz

• merger
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 619

podejrzewam, ze ten canon powinien byc ok. rybie oko to smieszne szklo i tak de facto wiele jego wad jest przycmiewanych przez dystorsje(ktore sa zaleta). latwiej wtedy sie wybacza brzegom, ktore sa wiadomo - tragiczne
                            ale zabawa rybim jest przednia. u mnie jest 50% zalozona ryba na aparacie.
                            a i nie zdarzylo mi sie jeszcze robic ryba ponizej f8..
                            i nie ukrywajmy.. af jest przydatny. docenia sie to dopiero jak sie go ma.
                            a jest jeszcze rybie sigmy i ktos te sigme ma na forum, bo sie chwalil.
                            mozesz jeszcze rozwazyc tokine i przestawic ja na 15-17mm i z 5d dziala. tez na forum sa sample. a ja moge uzyczyc sample ze swojej z cropa.
                            5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
                            430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Komentarz

• esteper
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 635

Zamieszczone przez merger
                              a ja moge uzyczyc sample ze swojej z cropa.
                              Było by miło. Co prawda to nie 15/2,8 o które sie rozchodzi w temacie, ale co tam

Komentarz

Pracuję...