Czy wybrałem dobry proces obróbki zdjęć?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fliegermaus
    Coś już napisał
    • 2007
    • 58

Czy wybrałem dobry proces obróbki zdjęć?

Ponieważ zaczynam poważniej interesować się fotografią, chcę wypracować sobie sensowny proces obróbki zdjęć i chciałbym prosić o opinię, czy dobrze to sobie wymyśliłem.

Robię zdjęcia Canonem 400D do formatu RAW. Pliki CR2 "wywołuję" programem Capture One (bo dostałem numer seryjny z kartą Sandisk) regulując przede wszystkim balans bieli, zapisuję jako TIFF, a dalej obrabiam Photoshopem Elements 5.0 z pluginem PTLens (bo na to akurat będzie mnie stać, na pełnego PS nie i raczej go nie potrzebuję).

Czy taki proces (chodzi mi głównie o zapis jako TIFF i dalszą obróbkę w PSE, bo PSE plików CR2 nie otwiera) gwarantuje przyzwoite wyniki, czy może w jakiś sposób zdjęcia tracą wtedy na jakości? Sam strat nie zauważyłem, ale może po prostu czegoś nie dostrzegam.

Chciałbym też wiedzieć, na jakim etapie lepiej jest wyostrzać zdjęcia, o uznam to za potrzebne -- w Capture One, czy lepiej dopiero w PSE?
  • swiderski
    Początki nałogu
    • 2006
    • 338

Jeżeli jesteś zadowolony z efektów, to w czym problem?
    Wydaje mi się, że zdjęcia wyostrza się na samym końcu obróbki.
    350D z gripem + kit + 28-105 USM + 380EX

Komentarz

• chyrek
      Bywalec
      • 2005
      • 209

Wyostrzaj dopiero na samym koncu obrobki zdjec, natomiast ja "wolajac" rawy w C1 zapisuje je do jpg bo lzejsze od tiffow o wiele przez co latwiej z nimi pracowac nie majac mega szybkiego kompa a wynik i tak bedzie baaardzo zblizony jak przy pracy nad tiffem.
      Łukasz Chyrek
      canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Mój fotoblog www.chyrek.com.pl

Komentarz

• fliegermaus
        Coś już napisał
        • 2007
        • 58

Zamieszczone przez swiderski
        Jeżeli jesteś zadowolony z efektów, to w czym problem?
        Szukam dziury w całym :-) Nie chciałbym już na starcie popełnić jakiegoś poważnego błędu, a obróbka grafiki jest dla mnie czymś zupełnie nowym.

Komentarz

• robgr85
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1719

Zamieszczone przez chyrek
          Wyostrzaj dopiero na samym koncu obrobki zdjec, natomiast ja "wolajac" rawy w C1 zapisuje je do jpg bo lzejsze od tiffow o wiele przez co latwiej z nimi pracowac nie majac mega szybkiego kompa a wynik i tak bedzie baaardzo zblizony jak przy pracy nad tiffem.
          ja generalnie wolę sobie zapisać w tiffie, czasem dojdę do wniosku a tu można by coś poprawić jeszcze itd, w jpgu kolejna kompresja to kolejna strata. W tifie zapisując nie masz takich problemów.

(bo dostałem numer seryjny z kartą Sandisk)
          jakaś promocja czy jak? czy dają do każdej? [mam sandiska, ale nie wczytywałem się w instrukcje...]

Pozdr./
          Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• fliegermaus
            Coś już napisał
            • 2007
            • 58

Zamieszczone przez robgr85
            ja generalnie wolę sobie zapisać w tiffie, czasem dojdę do wniosku a tu można by coś poprawić jeszcze itd, w jpgu kolejna kompresja to kolejna strata. W tifie zapisując nie masz takich problemów.

jakaś promocja czy jak? czy dają do każdej? [mam sandiska, ale nie wczytywałem się w instrukcje...]
            Kupiłem kartę Extreme III i w pudełku był kartonik z numerem seryjnym dla Capture One LE. Wprawdzie wciąż go nie wpisałem i używam triala, więc nie wiem na sto procent, czy zadziała, ale obiecują, że tak...

Co do zapisywania plików -- jako oryginał trzymam plik RAW, a TIFF potrzebny jest mi tylko jako plik tymczasowy do przeniesienia zdjęcia między Capture One, a Photoshopem. Po wszystkim zapisuję do jpega wysokiej jakości i na flickra

Komentarz

• fret
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1503

pse 5 otwiera cr2

Komentarz

• fliegermaus
                Coś już napisał
                • 2007
                • 58

Zamieszczone przez fret
                pse 5 otwiera cr2
                Rzeczywiście, wystarczyło pobrać najnowszą wersję Camera Raw (4.2)

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1709

http://canon-board.info/showthread.php?t=19955

[email protected]

Komentarz

• photographus
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 434

Witaj!
                    Ja pracuję na Adobe Lightroom. Spróbuj. Trial na stronie producenta. Program szybki, dokładny i co najważniejsze stworzony dla fotografów cyfrowych. Obecna wersja to 1.2. Pozdrawiam.
                    regulamin pkt 8

Komentarz

• Qbexus
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 562

Jak lightroom jest szybki to ja jestem księciem fotografii
                      C1 bawię się od nie dawna po namowie kolegów z forum i moim zdaniem generuje lepsze fotki niż acr. A drogę wybrałeś poprawną chociaż ja zapisuje też psd do ewentualnych poprawek.
                      Ostatnio edytowany przez Qbexus; 3348.

Komentarz

• fliegermaus
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 58

Zamieszczone przez photographus
                        Witaj!
                        Ja pracuję na Adobe Lightroom. Spróbuj. Trial na stronie producenta. Program szybki, dokładny i co najważniejsze stworzony dla fotografów cyfrowych. Obecna wersja to 1.2. Pozdrawiam.
                        Co w nim jest takiego, że warto byłoby wydać 300 EUR? PS Elements kosztuje 100 EUR, to spora różnica. Nie potrzebuję narzędzia do bardzo wyrafinowanych poprawek, wystarczy mi korekcja oczywistych zniekształceń i winietowania, wyostrzanie, czasem korekcja kolorów no i dość ważna jest dla mnie ergonomia programu, tutaj do PSE nie mogę mieć zastrzeżeń.
                        Ostatnio edytowany przez fliegermaus; 12246.

Komentarz

• strus_pedziwiatr
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 191

A może tak:
                          0-XnView lub TotalCommander - szybka zmiana nazw wielu zdjęć CR2/CRW/*
                          1-DPP z RAW do JPG/TIFF
                          2-PSE
                          3-jeśli jakieś miniaturki internetowe (lub szybki podpis/znak wodny) to np. FastStone Photo Resizer (lub coś odpowiedniego)
                          DPP to jednak też Canon (i masz go na płycie z aparatem) i ja go po prostu lubię - darmowy i całkowicie (przynajmniej dla mnie) wystarczający. Używałem C1, Adobe Lightroom i nie przekonały mnie do siebie. Więc spokojnie dalej korzystam z DPP i od czasu do czasu coś potestuję, po czym - jak na razie - spokojnie wracam do sprawdzonego DPP.
                          Mam dostęp do pełnego PS, ale przy prostej obróbce większej ilości fotografii zacząłem używać PSE i tak już zostało. PSE jest wart sporo więcej niż kosztuje
                          Ostatnio edytowany przez strus_pedziwiatr; 7470.

Komentarz

• robgr85
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1719

Zamieszczone przez fliegermaus
                            Kupiłem kartę Extreme III i w pudełku był kartonik z numerem seryjnym dla Capture One LE. Wprawdzie wciąż go nie wpisałem i używam triala, więc nie wiem na sto procent, czy zadziała, ale obiecują, że tak...
                            faktycznie nie wiem jak mogłem tą kartkę przegapić...
                            Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• darnok
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 204

Ja wywoluje w camera raw do CS3 i sprawoje sie niezle i wedlug mnie jest bardziej intuicyjny niz Lightroom,
                              a zdjecia staram sie wyostrzac po obrobce z RAW i wszystko zapisuje w jpg i psd, nie wiem czy to najlepsza droga ale sie sprawdza jak dla mnie
                              PuFFa + eLegancki pLecak|
                              GALERIA CB [portrety] GALERIA CB [reporterka] GALERIA CB [CB-VIDEO]

Komentarz

Pracuję...