Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Ponieważ zaczynam poważniej interesować się fotografią, chcę wypracować sobie sensowny proces obróbki zdjęć i chciałbym prosić o opinię, czy dobrze to sobie wymyśliłem.
Robię zdjęcia Canonem 400D do formatu RAW. Pliki CR2 "wywołuję" programem Capture One (bo dostałem numer seryjny z kartą Sandisk) regulując przede wszystkim balans bieli, zapisuję jako TIFF, a dalej obrabiam Photoshopem Elements 5.0 z pluginem PTLens (bo na to akurat będzie mnie stać, na pełnego PS nie i raczej go nie potrzebuję).
Czy taki proces (chodzi mi głównie o zapis jako TIFF i dalszą obróbkę w PSE, bo PSE plików CR2 nie otwiera) gwarantuje przyzwoite wyniki, czy może w jakiś sposób zdjęcia tracą wtedy na jakości? Sam strat nie zauważyłem, ale może po prostu czegoś nie dostrzegam.
Chciałbym też wiedzieć, na jakim etapie lepiej jest wyostrzać zdjęcia, o uznam to za potrzebne -- w Capture One, czy lepiej dopiero w PSE?
Wyostrzaj dopiero na samym koncu obrobki zdjec, natomiast ja "wolajac" rawy w C1 zapisuje je do jpg bo lzejsze od tiffow o wiele przez co latwiej z nimi pracowac nie majac mega szybkiego kompa a wynik i tak bedzie baaardzo zblizony jak przy pracy nad tiffem.
Łukasz Chyrek canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...
Wyostrzaj dopiero na samym koncu obrobki zdjec, natomiast ja "wolajac" rawy w C1 zapisuje je do jpg bo lzejsze od tiffow o wiele przez co latwiej z nimi pracowac nie majac mega szybkiego kompa a wynik i tak bedzie baaardzo zblizony jak przy pracy nad tiffem.
ja generalnie wolę sobie zapisać w tiffie, czasem dojdę do wniosku a tu można by coś poprawić jeszcze itd, w jpgu kolejna kompresja to kolejna strata. W tifie zapisując nie masz takich problemów.
(bo dostałem numer seryjny z kartą Sandisk)
jakaś promocja czy jak? czy dają do każdej? [mam sandiska, ale nie wczytywałem się w instrukcje...]
ja generalnie wolę sobie zapisać w tiffie, czasem dojdę do wniosku a tu można by coś poprawić jeszcze itd, w jpgu kolejna kompresja to kolejna strata. W tifie zapisując nie masz takich problemów.
jakaś promocja czy jak? czy dają do każdej? [mam sandiska, ale nie wczytywałem się w instrukcje...]
Kupiłem kartę Extreme III i w pudełku był kartonik z numerem seryjnym dla Capture One LE. Wprawdzie wciąż go nie wpisałem i używam triala, więc nie wiem na sto procent, czy zadziała, ale obiecują, że tak...
Co do zapisywania plików -- jako oryginał trzymam plik RAW, a TIFF potrzebny jest mi tylko jako plik tymczasowy do przeniesienia zdjęcia między Capture One, a Photoshopem. Po wszystkim zapisuję do jpega wysokiej jakości i na flickra
Witaj!
Ja pracuję na Adobe Lightroom. Spróbuj. Trial na stronie producenta. Program szybki, dokładny i co najważniejsze stworzony dla fotografów cyfrowych. Obecna wersja to 1.2. Pozdrawiam.
Jak lightroom jest szybki to ja jestem księciem fotografii
C1 bawię się od nie dawna po namowie kolegów z forum i moim zdaniem generuje lepsze fotki niż acr. A drogę wybrałeś poprawną chociaż ja zapisuje też psd do ewentualnych poprawek.
Witaj!
Ja pracuję na Adobe Lightroom. Spróbuj. Trial na stronie producenta. Program szybki, dokładny i co najważniejsze stworzony dla fotografów cyfrowych. Obecna wersja to 1.2. Pozdrawiam.
Co w nim jest takiego, że warto byłoby wydać 300 EUR? PS Elements kosztuje 100 EUR, to spora różnica. Nie potrzebuję narzędzia do bardzo wyrafinowanych poprawek, wystarczy mi korekcja oczywistych zniekształceń i winietowania, wyostrzanie, czasem korekcja kolorów no i dość ważna jest dla mnie ergonomia programu, tutaj do PSE nie mogę mieć zastrzeżeń.
A może tak:
0-XnView lub TotalCommander - szybka zmiana nazw wielu zdjęć CR2/CRW/*
1-DPP z RAW do JPG/TIFF
2-PSE
3-jeśli jakieś miniaturki internetowe (lub szybki podpis/znak wodny) to np. FastStone Photo Resizer (lub coś odpowiedniego)
DPP to jednak też Canon (i masz go na płycie z aparatem) i ja go po prostu lubię - darmowy i całkowicie (przynajmniej dla mnie) wystarczający. Używałem C1, Adobe Lightroom i nie przekonały mnie do siebie. Więc spokojnie dalej korzystam z DPP i od czasu do czasu coś potestuję, po czym - jak na razie - spokojnie wracam do sprawdzonego DPP.
Mam dostęp do pełnego PS, ale przy prostej obróbce większej ilości fotografii zacząłem używać PSE i tak już zostało. PSE jest wart sporo więcej niż kosztuje
Kupiłem kartę Extreme III i w pudełku był kartonik z numerem seryjnym dla Capture One LE. Wprawdzie wciąż go nie wpisałem i używam triala, więc nie wiem na sto procent, czy zadziała, ale obiecują, że tak...
faktycznie nie wiem jak mogłem tą kartkę przegapić...
Ja wywoluje w camera raw do CS3 i sprawoje sie niezle i wedlug mnie jest bardziej intuicyjny niz Lightroom,
a zdjecia staram sie wyostrzac po obrobce z RAW i wszystko zapisuje w jpg i psd, nie wiem czy to najlepsza droga ale sie sprawdza jak dla mnie
Komentarz