Zakup obiektywu - mala ilosc pieniedzy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • robootb
    Coś już napisał
    • 2007
    • 77

Zakup obiektywu - mala ilosc pieniedzy

Witam,
    Chcialbym kupic obiektyw do swojego 400D ...
    Pojawia sie problem poniewaz dysponuje mala iloscia pieniedzy. Mysle nad czyms z duzym przyblizeniem.
    70 - 200
    100- 300
    Teraz moze warto kupic jakis stary obiektyw plus konwenter?
    Wyjde napewno lepiej cenowo a jak z jakoscia?
    Czekam na rady jesli widzicie cos w sensownej cenie to mozecie dac rowniez link do alledrogo.
    Pozdrawiam Robootb
    O to moj nowy sprzecik ...
    Canon EOS400D + Sigma 70-300 APO MACRO+ Canon 50mm F1.8 + Kit + duzo checi
  • MariuszM
    Bywalec
    • 2007
    • 245

Zamieszczone przez robootb
    Witam,
    Chcialbym kupic obiektyw do swojego 400D ...
    Pojawia sie problem poniewaz dysponuje mala iloscia pieniedzy. Mysle nad czyms z duzym przyblizeniem.
    70 - 200
    100- 300
    Może to:
    Tamron AF 70-300 mm f/4-5.6 Di LD Macro
    Tu masz test:
    http://tinyurl.com/34l7de
    Biegam, bo lubię

Komentarz

• Bonczar
      Bywalec
      • 2006
      • 128

Propozycje zależą od kasy jaką możesz przeznaczyć na szkło...
      Jeśli coś w za niedużą kasę to mogę polecić Sigmę 70-300... (mam taką do sprzedania ;-) ) a jeśli coś za większą kasę to Canon 70-200 4L...
      Canon EOS 40D|| 5D MK2 || 17-55 2.8 IS || 50 1.4 ||70-200 4L|| 430EX

Komentarz

• korona-pl
        Początki nałogu
        • 2007
        • 277

dysponuje mala iloscia pieniedzy
        Czyli ile? 500, 1000, 2000 zł? W każdej cenie można coś znaleźć.
        Spróbuj dokładniej określić wymagania: co zamierzasz focić i jakiej jakości oczekujesz.

2 skrajne przykłady:
        http://www.allegro.pl/item244347015_..._m_4_9_ft.html
        http://www.allegro.pl/item241448685_..._30d_400d.html
        pozdrawiam
        Jacek

nie karmię troli...

Komentarz

• robootb
          Coś już napisał
          • 2007
          • 77

Do 500zł niestety dysponuje malym budzetem A najlepiej jak najtaniej :P ...
          Hmm a co myslicie o M42 + konvetner?
          Pozdrawiam

Komentarz

• fret
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1503

M42 z przejściówką byłoby niezłym rozwiązaniem, a jakaś stałka 135mm byłaby b. tania i b. dobra. Problem polega na tym, że mógłbyś się zniechęcić zanim byś się nauczył ostrzyć manualnie. Myślę, że wspomniany wcześniej Tamron będzie najlepszym rozwiązaniem. Pchać się w coś tańszego, lub starszego w tym zakresie nie ma sensu. Na długim końcu będzie tragedia.

Komentarz

• koyot77
              Coś już napisał
              • 2005
              • 90

Fakt, że M42 plus konwerter nawet już naet bez potwierdzania ostrości z kilkoma dobrymi stałkami mógłby być dobrym rozwiązaniem, ale tak jak kolega powyżej napisał - można się szybko zniechęcić. Nie zapomnę jak sam zakupiłem M42 teraz używam ich głównie do portretów i makro. Używam Sigmy 70-300/4.5-5.6 APO DG i powiem Ci tak, że w zakresie 70-200 za te pieniążki to jest to naprawde dobry obiektyw. Szybko jednak się okazało, że jest dość ciemny i nadaje się przy dobrych warunkach oświetleniowych bo robić zdjecia przy iso800 i wyżej było już bezsensu a już kompletnie na 300mm zwierzakom w lesie np.
              | mój sprzęt | galeria plfoto | galeria www |

Komentarz

• robootb
                Coś już napisał
                • 2007
                • 77

hmm, no czyli mowisz ze dobry sprzet ale powiadasz iso 800?
                Przeciez to beda ogromne szumy ?
                A wracajac do tych M42 to taki sprzet mniej wiecej za ile kupie?

Komentarz

• sowask8
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 166

kup sigme macro dg 70-300 i masz dobry zoom za małe pieniadze potem to juz tylko L'ke Mój kolega ma sigme troszke pstrykałem nim nie miałem zazalen do tego obiektywu
                  Canon pełna klatka i do przodu

http://www.soowsen.blogspot.com

Komentarz

• Berials

A wracajac do tych M42 to taki sprzet mniej wiecej za ile kupie?
                    http://www.allegro.pl/8885_m42.html

http://forum.stock-photo.pl/ -- forum o M42

Dodaj do tego koszt redukcji, bez potwierdzenia ostrości to jakieś 30zł.

Komentarz

• Skylines
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 204

Kolega ostatnio kupił SIGME 70-300 za jakies około 600 zł i ma MACRO tyż podobno całkiem niezła
                      EOS 5DmkII|C 70-200mm f/2.8|C 50mm f/1.4 |C 17-40mm f/4 Lowepro Stealth Reporter D400AW | 2x Speedlite 430 & 580 EX www.fotograf-i-a.pl

Komentarz

• tombas
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2194

hmm powiadasz iso 800?
                        Przeciez to beda ogromne szumy
                        w wmiare dobrych warunkach oswietleniowych-niekoniecznie
                        Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
                        (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• himi
                          Zablokowany
                          • 2006
                          • 2638

Sigmy 70-300 APO można forum wyrwać za 550 - 600. Miałem kiedyś 70-300 DG, niczym nie różniła się od APO. To szkło niezłe za tę kasę z tragicznym niestety autofocusem - to ważne pod warunkiem, że potrzebujesz szybkiego AF. Jeśli niekoniecznie (nie w celach zarobkowych np) to spokojnie bierz. DG daje radę, a jest tańsza od APO. Powtarzam, ja różnicy nie widziałem. Zakres 70-200 w tej sigmie jest bardzo znośny, jak polubisz jej wiertarkowy AF. Ja sprzedawałem zdjęcia z tej sigmy ,,w Polskę''. Ostatnie bodaj wczoraj, więc luzik.

Komentarz

• werek
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 404

a jak wyglada ustawianie ekspozycji na obiektywach M42 (przeslona jest mechaniczna, wiec nie sterowana przez elektronike aparatu), focus i ekspozycje aparat robi na pelniej dziurze.

to mnie zawsze zastanawialo, do zdjec makro na pewno by sie taki carl zeiss przydal
                            Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Komentarz

• koyot77
                              Coś już napisał
                              • 2005
                              • 90

Gdy chcesz robić makro ważne jest, żeby obiektyw miał przełącznik Auto/Manual lub musisz nieco ingerować w mechanikę przesłony. Ingerencja jest banalna nawet dla Lajkonika. Zazwyczaj używając M42 ostrze blisko pełnego otworu, po czym przymykam czasem koryguje ostrość póki widze. Do zdjęć makro używam najczęściej najzwyklejszego Heliosa 44-M-4 plus pierścienie, ten wymagał małej ingerencji tak samo jak i 44-M-6 czasem uzywam 2/85 lub 2.8/135 bardzo rzadko uzywam juz 3.5/200 czasem tylko do motyli łatweij podejść ;D Wracajac do Sigmy - jak przełączysz na Manual Focus - uwierz mi ten obiektyw zaczyna pracować szybko i cicho, bo faktycznie, żę AF działa jak wiertarka ;D
                              | mój sprzęt | galeria plfoto | galeria www |

Komentarz

Pracuję...