Problemy z 30D: wolny zapis na CF i wolny spust

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ripek
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1486

Problemy z 30D: wolny zapis na CF i wolny spust

Witam,

mam 2 problemy z moim 30d - jeśli ktoś się spotkał z tym problemem to proszę o info.

1) problem - wolny zapis na kartę.

Moj 30d jest wolniejszy od 30d kolegi. Od jakiegoś czasu zauważyłem, że na oko mój zapisuje wolniej niż drugi model więc wczoraj zrobiliśmy test, który polegał na zrobieniu serii 5kl/s RAWów do wypełnienia się bufora (czyli 8 rawów) i porównaniu czasu w którym lampka zapisu przestanie migać. Oczywiście ustawienia dokładnie te same M 1/250 f/5.6 iso 1600 obiektyw 50mm MF i w kadrze to samo. Oczywiście karty to Sandisk Extreme III 4gb ORYGINAŁY

Różnica w czasie zapisu to około 10 SEKUND!

2) problem - spust nie działa prawidłowo

Problem został opisany tutaj:
    http://www.imaging-resource.com/PRODS/E30D/E30DP.HTM

w skrócie - czasami (coraz częściej) spust w moim 30d nie reaguje prawidłowo. Po potwierdzeniu ostrości przez wciśnięcie do połowy spustu dociskam do końca i nic się nie dzieje przez około pół sekundy i dopiero aparat robi zdjęcie. Zauważyłem że sytuacja ma najczęściej miejsce w słabym oświetleniu. Nie jest to na pewno kwestia auto focusa ponieważ jest potwierdzenie ostrości (zielona kropka).

Spotkał się ktoś z tym problemem?
    Bardzo proszę o informacje.
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II
  • sniper88
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1156

1) A nie masz wlaczanego long exposure noise reduction?
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Komentarz

• Thunder
      Początki nałogu
      • 2005
      • 307

1. Jedna z "oryginalnych" kart to pewnie podrobka, lub tez wlaczona zostala redukcja szumow dla wysokich ISO.
      2. Jaka zielona kropka ?
      Canon EOS 5D + Canon 400D + Canon EF 17-40/4L + Canon EF 35/2 + Canon EF 50/1.4 + Canon EF 85/1.8 USM + Canon EF 70-300/4-5.6 IS + Canon Speedlite 580EX + Sandisk Extreme III 20GB + Lowepro Stealth Reporter D200AW

| ...Konica-Minolta D5D, Sony A100...

Komentarz

• mkwiek
        Uzależniony
        • 2006
        • 862

Zamieszczone przez ripek
        w skrócie - czasami (coraz częściej) spust w moim 30d nie reaguje prawidłowo. Po potwierdzeniu ostrości przez wciśnięcie do połowy spustu dociskam do końca i nic się nie dzieje przez około pół sekundy i dopiero aparat robi zdjęcie. Zauważyłem że sytuacja ma najczęściej miejsce w słabym oświetleniu. Nie jest to na pewno kwestia auto focusa ponieważ jest potwierdzenie ostrości (zielona kropka).

Spotkał się ktoś z tym problemem?
        Bardzo proszę o informacje.
        ze spustem to chyba normalka w nowych 30d, ja tak miałem, kolega ma. wymiana spustu na gwarancji na żytniej. reagował tak samo jak twój, przebieg: około 7000 fotek. wymienili w 2 tygodnie. obecnie działa prawidłowo
        I am FX

Komentarz

• Noirdin

10sek dłużej, tzn. ile?
          Mój 30d 12 rawow w serii (prod. podaje 11... ale potrzebuje wieczność właśnie na zapisanie zdjec na karcie, co prawda mam ultra II (wiec moze wina karty?), jakkolwiek 30 sek to dluuuugo....

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18793

Zamieszczone przez Noirdin
            (....)
            Mój 30d 12 rawow w serii (prod. podaje 11... ale potrzebuje wieczność właśnie na zapisanie zdjec na karcie, (...)
            Mój 30D - 12 Raw w serii na Extreme III ta wiecznosć nie trwa zbyt długo ale czasem za długo . Masz ewidentnie zwalone body.
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• ripek
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1486

Po kolei - nie nie mam redukcji szumów Chwilę w systemie Canona już siedzę

Po drugie - karty oryginały. Testowaliśmy w różnej konfiguracji karty i wszystkie zapisywały na drugim body szybko - u mnie nie.

Po trzecie - podczas testu bufor obu puszek zapełnił się w jednakowym tempie. 10 sekund dłużej trwało aż zgasła moja lampka zapisu.

Na lag spustu może zaradzić wymiana migawki (choć to dosyć dziwne że nie działa wybiórczo) ale już na szybkość zapisu chyba będzie ciężko. Czy w takim razie mam szanse na wymianę "ze względu na niezgodność towaru z opisem" ?

Zamieszczone przez mkwiek
              ... wymienili w 2 tygodnie. ...
              Sweet - bo moje body działa jako podstawowe na ślubie. Chyba jeden tydzień będę musiał pobiegać z 350d

Zamieszczone przez Thunder
              2. Jaka zielona kropka ?
              Ta w wizjerze która zapala się przy złapaniu focusa.
              Ostatnio edytowany przez ripek; 2691.

Komentarz

• Noirdin

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                Mój 30D - 12 Raw w serii na Extreme III ta wiecznosć nie trwa zbyt długo ale czasem za długo . Masz ewidentnie zwalone body.
                Nie masz!!!!! jak wylaczylem noise red. i ustawilem nizsze iso, to trzymie normy z dpreview, wiec chyba nie jest zle.... uffffffff

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18793

Nie masz!!!!! jak wylaczylem noise red. i ustawilem nizsze iso, to trzymie normy z dpreview, wiec chyba nie jest zle.... uffffffff
                  No to cieszymy się razem z Tobą .
                  "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• ripek
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1486

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                    No to cieszymy się razem z Tobą .
                    A nade mną nikt nie uroni łzy ? Może miła pani z żytniej?

Komentarz

• mkwiek
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 862

Zamieszczone przez ripek
                      Na lag spustu może zaradzić wymiana migawki (choć to dosyć dziwne że nie działa wybiórczo) ale już na szybkość zapisu chyba będzie ciężko. Czy w takim razie mam szanse na wymianę "ze względu na niezgodność towaru z opisem" ?
                      Marcin, nie wymiana migawki ale spustu! nie wymienią ci puszki ze względu na tą przypadłość, tylko wymienią Ci spust na żytniej. co do prędkości zapisu to nie wiem.
                      I am FX

Komentarz

• ripek
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1486

Zamieszczone przez mkwiek
                        Marcin, nie wymiana migawki ale spustu! nie wymienią ci puszki ze względu na tą przypadłość, tylko wymienią Ci spust na żytniej. co do prędkości zapisu to nie wiem.
                        Pardon - o spust mi chodziło

Komentarz

• McKane
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2015

Trzymie normy powiadasz ?

Potrzymalbys chwile slownik jezyka polskiego ... napewno wyszloby Ci to na zdrowie
                          http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• jedrucha
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 110

Zamieszczone przez McKane

... napewno wyszloby Ci to na zdrowie
                            Oj, czy na pewno, to nie byłbym taki pewien
                            Ostatnio edytowany przez jedrucha; 11352.
                            Jędrek

Komentarz

• Noirdin

Zamieszczone przez McKane
                              Trzymie normy powiadasz ?

Potrzymalbys chwile slownik jezyka polskiego ... napewno wyszloby Ci to na zdrowie
                              Zamieszczone przez jedrucha
                              Oj, czy na pewno, to nie byłbym taki pewien
                              Pardon, zdarza sie... jak widać

Komentarz

Pracuję...