Canon EF 24-85 vs EF-s 17-85

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • asdfasfd
    Zablokowany
    • 2007
    • 341

Canon EF 24-85 vs EF-s 17-85

Dzień dobry!

Chciałbym niedługo przesiąść się na aparaty cyfrowe.

Do tej pory, gdy nie robiłem zdjęć makrofotograficznych używałem głównie obiektywu 24-85mm i sprawdzał sie on dobrze. Szybki AF, mały, poręczny i w miarę dobra jakość. Teraz chciałbym się przenieść na któryś z korpusów 1.6x i trzeba będzie dokupić jakiś szerszy obiektyw do tego. Zastanawiałem się nad 17-85, bo z tego co wiem to 18-55 ma bardzo słabą jakość (kolory, kontrast itd.). Czy ten obiektyw jest dużo lepszy niż 18-55 i czy jest porównywalny do 24-85, który mi wystarczał? Po przeliczeniu ogniskowe są w miarę podobne (będzie mi brakowało 24mm... ale przeżyję).
  • asdfasfd
    Zablokowany
    • 2007
    • 341

Czy można prosić o przeniesienie pytania do obiektywów i lamp błyskowych? Nie zauważyłem, że to nie ta kategoria.

Komentarz

• dkotarba
      Dopiero zaczyna
      • 2007
      • 21

Moim zdaniem zostaw sobie 24-85 i kup aparat z KIT'em.
      KIT w przedziale ogniskowych 18-35 jest całkiem przyzwoity.

Zobacz na testy tych obiektywów.
      Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.

Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.

Pozdrawiam.
      Darek

Komentarz

• asdfasfd
        Zablokowany
        • 2007
        • 341

Dzięki za linki. Może rzeczywiście warto kupić sobie np. 40D z 18-55 i używać od czasu do czasu razem z 24-85mm, a resztę zostawię na stałoogniskowe. Szczerze mówiąc jeżeli miałbym kupować jakiś szeroki kąt to np. 10-22 canona albo 12-coś tamrona/sigmy/tokiny. Z drugiej strony nie ma sensu wydawać 3 tyś. na zoom, który rzadko się używa. Najchętniej to bym zostawił sobie to co mam i kupił 5D z 24-70/2.8 Może trochę stanieją jak wyjdzie EOS 5D Mark II i może kiedyś 24-70/2.8 IS.

Komentarz

• asdfasfd
          Zablokowany
          • 2007
          • 341

Nikt naprawdę nigdy się nad tym nie zastanawiał...? Jaki jest 17-85?

Komentarz

• easyrider
            Coś już napisał
            • 2004
            • 94

Dla mnie 17-85 IS jest (a właściwie był, bo teraz mam jego jaśniejszy odpowiednik) znakomitym obiektywem... oczywiście ma swoje wady, ale da się z nimi żyć - szczególnie jak ktoś robi zdjęcia a nie testy
            Na krótkim końcu dystorsja (beczka) i aberacje są spore - szczególnie gdy się powiększa fotkę na monitorze - ale na zdjęciu w formacie pocztówki, a nawet 13x18 są zupełnie niewidoczne...
            A powyżej 20 mm wady te zupełnie zanikają.
            Poza tym jest ostry, szybki i bezgłośny autofokus, a stabilizacja działa znakomicie.

Przynajmniej tak ma mój egzemplarz... Po prostu idealny "spacer zoom" na co dzień
            Ostatnio edytowany przez easyrider; 162.

Komentarz

• MateuszZ.
              Początki nałogu
              • 2005
              • 276

Ja ze swojego 17-85 IS też byłem baardzo zadowolony mimo jego wad, których miałem świadomość. Jak spacer zoom fajna sprawa ociągam się ze sprzedażą go, bo naprawdę jest pomocny "u cioci na imieninach", i różnych imprezkach.

Komentarz

• asdfasfd
                Zablokowany
                • 2007
                • 341

Dzięki, teraz już wiem. Gdybym miał wybierać pomiędzy sigmą 17-coś a canonem to jednak bym wziął canona. Nie jest jasny, ale nie potrzebuję tego więc raczej nie ma problemów.

MateuszZ - gdybyś chciał swój sprzedawać to za ile mniej więcej?

Komentarz

• iblip
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 59

17-85 oprócz IS i USM nie ma nic co przemawiało by na jego korzyść... szeroki kąt jest nieużyteczny, ciemny....
                  szczerze nie polecam
                  "...instynkt podpowiada mi, abym nie fascynował się samą techniką i nie pożądał kolejnych nowości, abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa. W przeciwnym razie dołączę do grona frustratów i stracę to, co najcenniejsze: przyjemność fotografowania, radość, którą daje tworzenie obrazów." - Andrzej A. Mroczek

Komentarz

• tombas
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2194

mam go w swojej torbie, generalnie jest OK, ale właśnie rozpoczynam poszukiwania czegoś na zastępstwo (mam nadzieje upolować 24-105):grin:
                    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
                    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• 2marekm
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 419

Jak ktoś nie robi dużych powiększeń, jest całkiem przyzwoity. Zakres ogniskowych bardzo dobry. Trochę ciemny...ale żyć z tym trzeba)).
                      Właściwie nie zdejmuję z korpusu.

Komentarz

• Rafał32
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 129

Zamieszczone przez 2marekm
                        Jak ktoś nie robi dużych powiększeń, jest całkiem przyzwoity. Zakres ogniskowych bardzo dobry. Trochę ciemny...ale żyć z tym trzeba)).
                        Właściwie nie zdejmuję z korpusu.
                        gdyby jeszcze kosztował 800PLN a nie 1500 to byłby lepszy...
                        Aparat Foto

Komentarz

• MateuszZ.
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 276

Zamieszczone przez iblip
                          17-85 oprócz IS i USM nie ma nic co przemawiało by na jego korzyść... szeroki kąt jest nieużyteczny, ciemny....
                          szczerze nie polecam
                          Miałeś, czy Ci się wydaje?
                          Ja go mam, leży na biurku, i jakoś nie spieszę się z jego sprzedażą mimo że, mam 4 obiektywy, które mieszczą się w jego zakresie ogniskowych.

Jakość wcale nie jest taka zła jak Ci się wydaje, no ale może trafiłem na dobry egzemplarz
                          Ostatnio edytowany przez MateuszZ.; 3344.

Komentarz

• iblip
                            Coś już napisał
                            • 2007
                            • 59

Zamieszczone przez MateuszZ.
                            Miałeś, czy Ci się wydaje?
                            Ja go mam, leży na biurku, i jakoś nie spieszę się z jego sprzedażą mimo że, mam 4 obiektywy, które mieszczą się w jego zakresie ogniskowych.

Jakość wcale nie jest taka zła jak Ci się wydaje, no ale może trafiłem na dobry egzemplarz
                            no chyba nie sądzisz, że besztam jakiś obiektyw tylko dlatego że coś mi się wydaje, albo taką mam zachciankę??

oczywiście, że miałem ten obiektyw, przez jakiś czas używałem go i jedyne co mogę pochwalić to IS i USM. optyka jest niewarta swoich pieniędzy.
                            nie wiem co rozumiesz przez pojęcie "dobry egzemplarz"??
                            masz mniejsze dystorsje? mniejsze aberracje? nie wiem... jeżeli porównasz ten obiektyw z jakimś naprawdę dobrym obiektywem (nie mówię, że drogim) to zobaczysz różnicę na jego niekorzyść
                            "...instynkt podpowiada mi, abym nie fascynował się samą techniką i nie pożądał kolejnych nowości, abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa. W przeciwnym razie dołączę do grona frustratów i stracę to, co najcenniejsze: przyjemność fotografowania, radość, którą daje tworzenie obrazów." - Andrzej A. Mroczek

Komentarz

• 2marekm
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 419

Jeszcze w nawiązaniu do mojego posta #11.
                              Obrabiając zdjęcia z niego w "magicznym" programie DXO, nie mamy żadnego problemu
                              z dystorsją, aberacją i winietowaniem.

Komentarz

Pracuję...