Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Zakupiłem własnie nowy obiektyw Canon 70-200/4 L m.in. po zlych doswiadczeniach z Sigma 70-300 - ktora byla m.in. zolwiem jesli chodzi o AF oraz nie "grzeszyla" ostroscia..
Zrobiłem zdjecie w trudnych warunkach - pod światło - czytając wczesnej iz ten obiektyw ma z tym problem - chiclaem na wlasnej skorze zobaczyc jak to wyjdzie.
Zakladalem ze nie bedzie najlepiej - lecz wynik ktory uzyskalem przy pierwszym, lepszym ujeciu wydaje mi sie - mowiac delikatnie - dosc nieciekawy !!!
Czy moge Was prosic o opinie, komentarz czy jest to poziom akceptowalny, czy moze cos jest nie tak ze szkłe
Parametry ekspozycji zdjecia: 1/1600, 4.0, iso 800, 70mm - bez zadnej innej ingerencji - tylko pelny jpg z aparatu - zoptymalizowany pod wielkosc max. pliku na serwerze - szklo z zalozona oslona - bez filtrow dodatkowych.
Svolken, tak jak pisalem bylem ciekaw jak ten obiektyw wypadnie pod swiatlo, oczywiscie ze zrobilem w innych kierunkach foty, tam jest ok - chodzi mi o te specyfivczne warunki pod swiatlo - czy takie "dodatki" jakie otrzymalem mieszcza sie w granicach sredniej przypadlosci tego szkla - jak inni to maja ?- to jest moja watpliwosc?
Ja oglądając niektóre zdjęcia z 70-200/4L, zwłaszcza wykonywane pod światło, zaczynam się poważnie zastanawiać czy z odbitką takiego zdjęcia nie warto udać się do serwisu - kiedyś dawno temu w najgorszym obiektywie Canona (kit 18-55) miałem podobne efekty świetlne i została w nim wymieniona przednia soczewka...
Wiem, że odezwą się znawcy, że 70-200 tak ma, ale nie wygląda to niestety za dobrze.
"Wiem, że odezwą się znawcy, że 70-200 tak ma, ale nie wygląda to niestety za dobrze"
Wiedzialem o tej przypadlosci - lecz poziom "dodatków" na szklo klasy L troche mnie zaskoczyl - przepraszam jesli to zabrzmialo ze jestem kims doswiadczonym - nie ja jestem zwyklym poczatkujacym amatorem i prosze fachowcow o opinie - szczegolnie posiadaczy tego szkla aby porownali swoje doswiadczenia i mi powiedzieli czy mam odwiedzac serwis czy nie ???
Wydaje mi sie, ze trudno jest tu jednoznacznie powiedziec, ze ten obiektyw tak ma, bo zaraz odezwa sie inni i powiedza, ze ich nie ma. Zrob jeszcze inne zdjecia pod swiatlo, w innym miejscu, w innej porze, z innym iso. Czasami trzeba sie nauczyc obiektywu, a ten jest bardzo dobry, wiec nie trac nadziei
"Zrob jeszcze inne zdjecia pod swiatlo, w innym miejscu, w innej porze, z innym iso."
OK - zrobie tak kilka nastepnych prob jak beda do tego warunki (dzis brak sloneczka na niebie). Moze mialem "pecha" - gdy zaraz po zakupie pierwsze foty ktore zrobilem nie sa ok. Stad moj post z prosba oceny badz co badz obiektywu nie najtanszego - ktory ma dobre opinie.
Mialem wczesniej i testowalem Sigme 70-300 4-5.6 APO DG Makro - ktorej sie pozbylem bo jakosc fot, AF itd. nie byla dla mnie do zaakceptowania (nie bede rozpisywal bo to inny temat)- dolozylem troche kasy a tu taki "kwiatek".
Poczytaj - 311 użytkowników wystawiło temu obiektywowi średnią 9.5. To znacząca statystycznie próba, jeśli znasz angielski dowiesz się, że niezadowolonych jest tam bardzo niewielu. Zastanawiałem się nad tym już nie raz bo wszystko na to wskazuje, że nie ma w internecie więcej i bardziej niezadowolonych z 70-200 L F4 i 17-40 L F4 niż w naszym forum. Ja mam oba i "SĄ DOBRE". Z osłoną przeciwsloneczną robię pod światło bez problemu bez osłony są kłopoty.
To adres:
"http://www.fredmiranda.com/reviews/showproduct.php?product=14&sort=7&cat=27&page=3"
Oczywiście to nie wyklucza, że masz zły egzemplarz, czego nie życzę.
ja się przesiadłem na niego z taniutkiego 90-300... on pod światło był mega lepszy
Jest jedna rzecz która pomaga - osłona. Było już kilka tematów na ten temat i chyba wnioski były podobne - trzeba zawsze mieć osłonę...
Jesli to wyglada iz egzemplarz jest wadliwy (duzy pech) to czy/jak to moge sprawdzic - moze podesle ktos jakis pomysl testu, proby ktory powinienem wykonac. Z gory dziekuje.
A tak dodatkowo - to co robice (co ja powinienem zrobic) jak kupicie nowy obiektyw - czy i jak go sprawdzacie - w akcji czy moze uzywacie jakis tablic itp.
Dla kogos ktory nie ma doswiadczenia to trudno to stwierdzic czy sprzet jest ok, czy moze mial pecha i kupil wadliwy egemplarz - zawsze moze sie takie cos przydarzyc nawet najlepszym producentom - jak sadze.
Ja od wczoraj mam w rekach opisywane szklo, nie mialem jeszcze okazji robic nic pod swiatlo, ale mnie zaczol martwic inny problem.
Aktualnie wygladajac przez okno cykam to co widac, jakis ludzi, drzewka, krzaki itd. Zauwazylem ze czasami w zakresie ostrzenia miedzy 1.2-1.5m ( no moze nawet do okolo 3 metrow na oko) szklo zaczyna robic sobie spacerek i kreci silnikiem plynnie ale strasznie wolno zanim osiagnie cel. Ostrze punktem centalnym, warunki sa na granicy bo iso400, 1/t=250 a f=4-5, czy tak powinno byc ?
Aktualnie wygladajac przez okno cykam to co widac, jakis ludzi, drzewka, krzaki itd. Zauwazylem ze czasami w zakresie ostrzenia miedzy 1.2-1.5m ( no moze nawet do okolo 3 metrow na oko) szklo zaczyna robic sobie spacerek i kreci silnikiem plynnie ale strasznie wolno zanim osiagnie cel. Ostrze punktem centalnym, warunki sa na granicy bo iso400, 1/t=250 a f=4-5, czy tak powinno byc ?
Szkło ostrzy teoretycznie od 0,9 m.
Ja ze swoim nie miałem takich problemów jak opisujesz, kwestią jest co fociłeś i jak stabilnie trzymałeś sprzęt w ręku. Przy takiej odległości to dość ważne.
(sztuka nie ma wroga, chyba że w ignorancie )
- słabym głosem zapytała Małgorzata. - - zachrypiał - . "Mistrz i Małgorzata" M Bułhakow
"Robiłem swoim pod światło nie raz. Mój tak nie ma"
Fabik - aż mi się nie chce wierzyc.
Moze robisz w innych warunki - kąt padania, pora dnia, etc. gdzie ta słabośc się nie ujawnia? Generalnie tylko się cieszyc że nie masz takiego problemu.
"Ogólnie" pogodzilem sie z ta dolegliwoscia - gdyz to szklo tak ma - jak pisali inni.
Poza tą "wadą" to szklo jest super - jakosc, ostrosc, szybkosc - rewelacja.
Niemniej zasiałeś moja dalszą wątpliwośc czy może mam jednak wadliwą sztuke?
Komentarz