Polaryzacyjny filt a obiektyw 18-55

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sylwester Samluk
    Początki nałogu
    • 2007
    • 316

Polaryzacyjny filt a obiektyw 18-55

Witam

Pytanie zadaje praktycznie do wszystkich co zaczynali przygodę z obiektywem kitowym 18-55 w 350 d czy 400 d 30 d itp i stosowali filt polaryzacyjny. Ponieważ zauważyłem, ze podczas ostrzenia obraca się pierścień na który zakłada się obiektyw, jak Wy go ustawialiście, najpierw ostrzenie a potem jeszcze raz kręcenie filtrem? Powiem szczerze niby banał ale chyba mocno wkurzające? Wiem wiem, powiecie kup sobie inny obiektyw i sprawa z głowy, ale mi nie o to chodzi bardziej interesuje mnie technika jak dobrze stosować filtr polaryzacyjny mają kita z ruchomym pierścieniem.

Dziękuje za każdą odpowiedź.

400 D coraz bliżej, bliżej a może 30D hmm zobaczymy.....

Sylwek
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger
  • korona-pl
    Początki nałogu
    • 2007
    • 277

Dokładnie tak jak napisałeś - najpierw ostrość, potem polar. Trzeba tylko uważać, żeby nie ruszyć ostrości... Generalnie KIT nie jest najlepszym obiektywem do takiej zabawy, ale "jak się nie ma co się lubi..."
    pozdrawiam
    Jacek

nie karmię troli...

Komentarz

• fret
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1503

ostrość - polar - doostrzenie, tak na wszelki wypadek, gdybyś jednak poruszył. Zawsze lepsze będzie z ostrością tam gdzie trzeba i minimalnie osłabionym działaniem polarka, niż odwrotnie.

Komentarz

• MacGyver
        Cenzor
        • 2006
        • 7043

Tak jak koledzy opisali. Jeśli pierścień polara chodzi w miarę luźno to przy doostrzaniu można można go przytrzymać - AF sobie poradzi.
        Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• szycho
          Początki nałogu
          • 2006
          • 350

Zamieszczone przez fret
          ostrość - polar - doostrzenie...
          Zamieszczone przez MacGyver
          ...Jeśli pierścień polara chodzi w miarę luźno to przy doostrzaniu można można go przytrzymać - AF sobie poradzi.
          To jest przepis idealny na kita z polarem. Sprawdzony osobiście wiele razy. Tak robiłem, robię i tak będę robił tym szkiełkiem
          EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
          www.tomaszszyszko.pl

Komentarz

• comatus
            Uzależniony
            • 2006
            • 725

podpisuje sie pod tym co już zostało napisane, a od siebie dodam, że mozna sie do tego przyzwyczaić i nie sprawia to problemu

Komentarz

• sniper88
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1156

Po pewnym czasie nie bedziesz musial nawet doostrzac bo sam wyczujesz w ktora strone trzeba drgnac pierscieniem AF'a zeby bylo znowu ostro
              WWW | 500px | IG
              Semper in altum

Komentarz

Pracuję...