20D i zbyt czerwone zdięcia???

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ciri
    Coś już napisał
    • 2006
    • 63

20D i zbyt czerwone zdięcia???

Witam, nie wiedziałam gdzie umiescic posta ale jestem początkującym canoniakiem wiec jezeli w złym miejscu to prosze o przeniesienie.Mam problem ze zdięciami robionymi w pomieszczeniach (z lapą zewnętrzna) .Zdięcia wydają sie być zbyt czerwone.kiedy ustawiam na "świetlówki" wtedy zdięcia są zbyt chłodne a kolor biały jest niebieski.Moj znajomy oglądał zdiecia i stwierdził ze canony mają własnie taką wade ze przy złym oświetleniu nie oddają rzeczywistych kolorów tylko wszytsko staje sie , czerwone, pomarańczowe, żółte. czy tak jest naprawde czy ja poprostu mam za słąbą lampe? / złe ustawienia w aparacie? za wszelką pomoc będę wdzięczna. pozdrawiam
    20D+50 1.8+tamronik 17-50 2.8+ 380EX+ różne dodatki....M42
  • rysiaczek
    Uzależniony
    • 2005
    • 897

przykladziki, przykladziki, czekamy na przykladziki...
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

• Reno
      Początki nałogu
      • 2004
      • 271

Ciri, moje zdjęcia w pomieszczeniu z lampami (300d + 580EX + 420EX) są z kolei na ogół żółte. Nie przejmuję się tym zupełnie tylko robię w RAW i poprawiam WB. Kiedyś myślałam, że to zajmuje dużo czasu ale wcale tak nie jest, spróbuj, korekta WB przy wołaniu RAW zajmuje sekundę.

Komentarz

• Kabu
        Początki nałogu
        • 2007
        • 370

Temperatura barwowa światła błyskowego z lampy błyskowej jest zbliżona do światła dziennego. Jeżeli robiąc zdjęcia masz ustawiony balans bieli na "piorunek" i jest za czerwono to sprubuj ustawić WB na "słoneczko", powinno być lepiej. Napisz jeszcze czy robisz w RAW czy JPG, jak to drugie to przy jakich ustawieniach (contrast, saturation, color tone) bo może to powoduje podbicie koloru czerwonego. Ja też obecnie robię zdjęcia 20D + 430EX i nigdy mi nic takiego nie wychodziło a do tej pory robiłem w JPG.

Komentarz

• himi
          Zablokowany
          • 2006
          • 2638

Daj sample,zobaczymy. Na pewno jakiś błąd ustawień.

Komentarz

• otelloaldomoro

..."Z całego serca swego i myśli mojej jako antidotum Rawa Ci doje"...

Komentarz

• ciri
              Coś już napisał
              • 2006
              • 63

Zamieszczone przez Kabu
              Napisz jeszcze czy robisz w RAW czy JPG, jak to drugie to przy jakich ustawieniach (contrast, saturation, color tone) bo może to powoduje podbicie koloru czerwonego. Ja też obecnie robię zdjęcia 20D + 430EX i nigdy mi nic takiego nie wychodziło a do tej pory robiłem w JPG.
              W jpg mam ustawienia:contrast i sharpens i saturation na +1 a color tone na "0"
              zaraz dam jakies zdiecie przykładowe

Komentarz

• Kabu
                Początki nałogu
                • 2007
                • 370

Zamieszczone przez ciri
                Wybacz, że się jeszcze tak zapytam, czy robiąc zdjęcia korzystasz ze zdefiniowanych tematów czy ze strefy twórczej?

Komentarz

• SdoubleU
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 437

Zamieszczone przez ciri
                  RAW załatwi problem, a swoją drogą nie mam takich objawów w 30D może to jednak wina skomplikowanej sytuacji oświetleniowej. Niekiedy mieszanka oświetlenia wygłupia automatykę aparatu. Daj sample i opisz jakie było światełko zastane.
                  SdoubleU
                  ---------------------------
                  Canon :-D

Komentarz

• ciri
                    Coś już napisał
                    • 2006
                    • 63

Te sciany na tym zdięciu powinny być białe widziałam zdiecia z tego pomieszczenia i zdięcia ze zwykłej cyfróweczki nie były tak "ciepłe"

Komentarz

• ciri
                      Coś już napisał
                      • 2006
                      • 63

Zawsze twarze osób na zdięciach wydaja sie być niesamowicie opalone.najgorsze ze przy wywolaniu zdięcia , jezeli nie rozjasnie go troche i nie odejme kolorów to wygladaja ludzie bardzo nie korzystnie jak po przepaleniu na solarium)) jeżlei raw to jest rozwiązanie mojego prblemu to bede tak robic a jezeli moge cos zmienic w swoim aparacie jeszcze to czekam...dziekuje wszytskiem za pomoc

Komentarz

• Kolaj
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 3293

Cirilla, czy tak lepiej?

Jedyne, co zrobiłem, to ustawiłem balans bieli na ścianę, więc jeszcze pewnie dałoby się więcej wycisnąć. Z RAW-em można to zrobić bez utraty jakości.
                        Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109.

Komentarz

• Kabu
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 370

A czy na zdjęciu z tej zwykłej cyfróweczki ten pokój w tle również wyglądał ładnie czy był ciemny? Podała byś jeszcze koleżanko parametry naświetlania tego zdjęcia, czas i przysłonę.

Komentarz

• ciri
                            Coś już napisał
                            • 2006
                            • 63

Zamieszczone przez Kolaj
                            Cirilla, czy tak lepiej?
                            Z RAW-em można to zrobić bez utraty jakości.
                            zdecydowanie lepiej ale czy moge wiedziec jak to zrobiłes, moje obrabianie zdięć w PS jest bardzo podstawowe.Bede wdzięczna za kilka wskazówek!!!!bo o taki efekt końcowy by mi chodziło.Dziekuje.

Jezeli chodzi o parametry zdiecia to przewaznie pracuje na "Av" f 3.5 iso na 400-800 a czas sie sam dostraja.

Komentarz

• SdoubleU
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 437

Zamieszczone przez Kabu
                              A czy na zdjęciu z tej zwykłej cyfróweczki ten pokój w tle również wyglądał ładnie czy był ciemny? Podała byś jeszcze koleżanko parametry naświetlania tego zdjęcia, czas i przysłonę.
                              Tak samo pomyślałem, jakby trochę niedoświetlone. Gdyby było jaśniej zdjęcie nie byłoby aż tak czerwone a po za tym to jeszcze jedno pytanie czy były inne źródła światła czy tylko twoja lampa.
                              SdoubleU
                              ---------------------------
                              Canon :-D

Komentarz

Pracuję...