Czy warto kupić szybką kartę do Pro1?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Przemobron
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 35

Czy warto kupić szybką kartę do Pro1?

Witam!
    Mam pytanie do użytkowników Pro1.Czy warto kupować do tego aparatu jakąś szybką kartę np. Sandisk II lub III . Czy aparat wykorzysta ich szybkość. Pytam bo np. Canon 300D nie wykorzystuje potencjału szybkich kart, więc lepiej kupować do niego standardowe-po co przepłacać kilkadziesiąt złotych.
    Przemo
    Canon Pro1;Canon EOS 30D;Canon EOS 50D+EF-S 17-85+EF-S 55-250+EF-S 24+EF 100-300 f/4,5-5,6, EF 28-90 f/4-5,6, EF 17-35 f/2,8L, EF 50 f/1,8, EF 85 f/1,8
  • TomS
    Uzależniony
    • 2006
    • 880

Jak będzie działać to nie wiem. Ale odniosę się do tego co wcześniej napisałeś i nie zgodzę się, że 300D nie wykorzystuje szybszych kart. Wrzuciłem kiedyś z kolegą z forum moją kartę i on sam powiedział że teraz to szybciej chodzi.

Komentarz

• rolaj
      Uzależniony
      • 2006
      • 584

A szybkość z jaką zrzucasz zdjęcia na komputer nie ma dla Ciebie znaczenia?

Komentarz

• Przemobron
        Dopiero zaczyna
        • 2006
        • 35

Powiedzmy, że szybkość zrzutu zdjęć do komputera nie ma znaczenia. Chodzi mi raczej o komfort pracy z szybką kartą, jak np. podgląd zaraz po zrobieniu zdjęcia czy też robienie zdjęć seryjnych. Czy szybka karta w tym modelu pomoże? Używał ktoś najpierw zwykłej karty, a póżniej przesiadł się na jakąś szybką High Speed? Jakie były odczucia?
        Przemo
        Canon Pro1;Canon EOS 30D;Canon EOS 50D+EF-S 17-85+EF-S 55-250+EF-S 24+EF 100-300 f/4,5-5,6, EF 28-90 f/4-5,6, EF 17-35 f/2,8L, EF 50 f/1,8, EF 85 f/1,8

Komentarz

• MacGyver
          Cenzor
          • 2006
          • 7043

Zamieszczone przez TomS
          Jak będzie działać to nie wiem. Ale odniosę się do tego co wcześniej napisałeś i nie zgodzę się, że 300D nie wykorzystuje szybszych kart. Wrzuciłem kiedyś z kolegą z forum moją kartę i on sam powiedział że teraz to szybciej chodzi.
          Potwierdzam :-) Po wrzuceniu tomkowego Sandiska do mojego trabanta ewidentnie szybciej chodził podgląd i minimalnie przyspieszył się zapis. W wyniku tego testu dokupiłem sobie taką kartę i gdy czasami wrzucam swoje stare Kingstony to odczuwam spowolnienie pracy aparatu.
          Fps-ów oczywiście od tego nie przybędzie, w sytuacji gdy robi się dużo zdjęć w krótkim czasie to ta wydawałoby się drobna różnica ewidentnie podwyższa komfort fotografowania.
          Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• akustyk
            gajowy
            • 2004
            • 12226

nie no... panowie Trabanciarze... nie robmy sobie jaj z pogrzebu Maluch z silnikiem 650 jest owszem szybszy niz 600, ale uzywanie slowa "predkosc" nadal jest tu niestosowne to jakby, nie przymierzajac, porownanie ktora Holenderka jest ladniejsza

EDIT: czy raczej mniej szpetna
            www albo tez flickr

Komentarz

• MacGyver
              Cenzor
              • 2006
              • 7043

Zamieszczone przez akustyk
              ...ale uzywanie slowa "predkosc" nadal jest tu niestosowne ...
              Fakt niepodwazalny :-) Po prostu szybka karta daje tyle że wk... się pół sekundy krócej ;-)

Komentarz

• akustyk
                gajowy
                • 2004
                • 12226

Zamieszczone przez MacGyver
                Fakt niepodwazalny :-) Po prostu szybka karta daje tyle że wk... się pół sekundy krócej ;-)
                ja tam nie wiem. chyba nietypowy jestem, ale w 10D (taki sam "zolw" co 300D) zdarzylo mi sie moze 2-3 razy zapchac bufor 9 RAW-ow

jedyne frustracje z powodu preeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeedkooooooooosci karty pamieci mialem przy pokazywaniu ludziom znaczkow pocztowych ale zawsze mozna bylo o pogodzie pogadac, polityce,... a w ciagu tych 15 minut obejrzec przy okazji z 10 znaczkow
                www albo tez flickr

Komentarz

• MacGyver
                  Cenzor
                  • 2006
                  • 7043

ja tam nie wiem. chyba nietypowy jestem, ale w 10D (taki sam "zolw" co 300D) zdarzylo mi sie moze 2-3 razy zapchac bufor 9 RAW-ow
                  Bo takie niuanse docenia się dopiero przy próbie wykorzystania trabanta do fotografowania sportu (tak, tak, wbrew panującym tutaj opiniom to się da zrobić , a konia w galopie można sfotografować aparatem słabszym od marka trzeciego) ;-)

Komentarz

• akustyk
                    gajowy
                    • 2004
                    • 12226

Zamieszczone przez MacGyver
                    Bo takie niuanse docenia się dopiero przy próbie wykorzystania trabanta do fotografowania sportu (tak, tak, wbrew panującym tutaj opiniom to się da zrobić , a konia w galopie można sfotografować aparatem słabszym od marka trzeciego) ;-)
                    no...

chyba Ci sie wydawalo. bez pana marka to nie ma co podchodzic do niestatycznych tematow. przy AF w 5D i ponizej to zolwie sa "mistrz kierownicy ucieka" a w ogole to "poczekaj na nastepce marka III"
                    www albo tez flickr

Komentarz

• MacGyver
                      Cenzor
                      • 2006
                      • 7043

no...chyba Ci sie wydawalo...
                      No może, odkąd manualnym EF-Mem udało mi się sfotografować przejeżdżający pociąg coś mi się chyba rzeczywiście poprzestawiało pod sufitem, to musiało być przez przypadek, no bo przecież się nie da ;-)

P.S. Niniejszym składam samokrytykę i obiecuję nie wypisywać więcej takich herezji

Komentarz

Pracuję...