30D problem z buforem

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rOOmak
    Uzależniony
    • 2007
    • 617

30D problem z buforem

Witam!
    Chodzi o zapis na karte, ale z gory mówie że nie chodzi mi o milisekundy zapisu na karte itd. Problem jest naprawde uciazliwy.
    Przy dlugich czasach naswietlania zapis trwa mniej wiecej tyle ile wlasnie ten czas. W tym czasie aparat jest bussy i nie umozliwia zrobienia kolejnej klatki dopuki zapis sie nie skonczy.
    Nie wazne przecierz jest jak dlugo naswietla sie matryce, pliki powinny byc podobnych rozmiarow, a tu po 30sekundach naswietlania trzeba czekac kolejne tyle zeby zrobic nastepne zdjecie. Jeszcze nie dawno robilem serje po 2sekundy i migawka otwierala sie zaraz po zamknieciu. teraz jest to nie mozliwe.
    Spotkał się ktoś z was z takim problemem?
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12226

Zamieszczone przez rOOmak
    Witam!
    Chodzi o zapis na karte, ale z gory mówie że nie chodzi mi o milisekundy zapisu na karte itd. Problem jest naprawde uciazliwy.
    (...)
    Spotkał się ktoś z was z takim problemem?
    tak. przy pierwszym foceniu porannym nowym 30D. potem wylaczylem w C.fn.-ach redukcje szumow i bylo po problemie

tak ogolnie, to kwalifikuje sie to pod niesmiertelny RTFM
    www albo tez flickr

Komentarz

• rOOmak
      Uzależniony
      • 2007
      • 617

fakt.Wylaczylem redukcje szumow.Nie pamietalem ze ja wlaczylem. Dzieki za odpowiedz
      Pozdrawiam

Komentarz

• Marcin Bajor

Wyjaśnię tylko, że to nie jest problem z buforem. Chodzi zapewne o redukcję szumu z użyciem klatki referencyjnej (black frame).

Komentarz

• Makudonarudo
          Początki nałogu
          • 2006
          • 381

tak właśnie działa redukcja szumów .
          najpierw naświetla normalnie te powiedzmy 30 sekund , a potem ponownie to naświetla przy zamkniętej migawce. (lub odwrotnie) , i to co na zamkniętej migawce nie wyjdzie 0,0,0 na RGB na każdym pikselu , toto jakoś odejmuje od piksela na właściwym zdjęciu.

Ja w moim a610 niestety nie mogę wyłączyć tejże opcji

Komentarz

• Marcin Bajor

Zamieszczone przez Makudonarudo
            Ja w moim a610 niestety nie mogę wyłączyć tejże opcji
            Zainteresuj się CHDK http://marcinbajor.net/index.php/200...-w-canon-s3is/
            Używałem tego z S3 IS, ale kupiłem 30D i nie śledzę już zmian. Wydaje mi się jednak, że w nowym CHDK można wyłączyć redukcję szumów. Pytanie tylko po co ?

Komentarz

Pracuję...