40d - fajne porównanie do 20d z samplami

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • konradl
    Uzależniony
    • 2004
    • 980

40d - fajne porównanie do 20d z samplami

Super porownanie do 20d, toche juz czytalem ale w sumie z tego dowiedzialem sie najwiecej, niestety wychodzi na to ze mimo mniej czulych iso w dodatku szum jest sporo wiekszy co pokazuja sample na dole strony

Nie ma cudow, canon chyba wyciagnal wszystko co sie da z cropo-CMOSa decydujac sie na krecenie z iso...

*** Update 16th Sept 2007 – I have now added a new 40D gallery processed with Adobe Lightroom. You can view it here. *** Update 16th Sept 2007 – I have tested out the 40D’s contin…

Nie wiem czy nowy post byl potrzebny czy nie, jezeli jakis admin uzna ze nie niech przeniesie, ale tak chyba bedzie latwiej do tego dotrzec niz przedzierac sie przez tony glupot w 2 innych watkach...
  • trampek
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1546

cudownie
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• Przemek Białek
      Uzależniony
      • 2004
      • 832

Zamieszczone przez konradl
      Super porownanie do 20d, toche juz czytalem ale w sumie z tego dowiedzialem sie najwiecej, niestety wychodzi na to ze mimo mniej czulych iso w dodatku szum jest sporo wiekszy co pokazuja sample na dole strony

Nie ma cudow, canon chyba wyciagnal wszystko co sie da z cropo-CMOSa decydujac sie na krecenie z iso...

*** Update 16th Sept 2007 – I have now added a new 40D gallery processed with Adobe Lightroom. You can view it here. *** Update 16th Sept 2007 – I have tested out the 40D’s contin…

Nie wiem czy nowy post byl potrzebny czy nie, jezeli jakis admin uzna ze nie niech przeniesie, ale tak chyba bedzie latwiej do tego dotrzec niz przedzierac sie przez tony glupot w 2 innych watkach...
      ja odnioslem wrecz przeciwne wrazenie szum jest nizszy a co tego obraz zawiera wiecej szczegolow i nawet lekkie odszumienie duzo nie zabierze
      dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
      "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Komentarz

• konradl
        Uzależniony
        • 2004
        • 980

Zamieszczone przez Przemek Białek
        ja odnioslem wrecz przeciwne wrazenie szum jest nizszy a co tego obraz zawiera wiecej szczegolow i nawet lekkie odszumienie duzo nie zabierze
        Hmm no to ja nie wiem ale NA MOJE OKO to jest duza roznica na + dla 20d(po lewej):

iso 800

iso 1600

iso 3200

Komentarz

• Przemek Białek
          Uzależniony
          • 2004
          • 832

niechcem twierdzic ale cos czuje ze tu smierdzi spojrz na ok wydaje mi sie ze z 20d byly przepuszcozne przez odszumiarke chcociaz lekko tak mi cos chodzi po glowce

Komentarz

• MMM
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 4250

Porównanie szumów w trybie Av, normalnie szkoda słów..., każda klatka z innym czasem naświetlona.
            Z cropów na wysokim ISO to widać że 40D szumi bardziej ale ja bym wogóle na taki test nie patrzył.
            Digart

Komentarz

• konradl
              Uzależniony
              • 2004
              • 980

trudno powiedziec ale nie wydaje mi sie zeby ktos kto kupil wlasnie 40-ke probowal wmawiac innym ze 20d jest lepsze, bo i jaki w tym cel (no moze chce zeby nikt nie kupil takiego oprocz niego ? Mysle ze nie ma tu zadnego "UKŁADU" ale kto to wie, trzeba by miec oba aparaty zeby na 100% to stwierdzic.
              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
              Zamieszczone przez MMM
              Porównanie szumów w trybie Av, normalnie szkoda słów..., każda klatka z innym czasem naświetlona.
              Z cropów na wysokim ISO to widać że 40D szumi bardziej ale ja bym wogóle na taki test nie patrzył.
              Blad w procedurze testowej, lub proba osiagniecia takiego samego naswietlenia bo 40d zaklamuje wartosci iso, tzn 20d zanizal wyswietlana wartosc, ale jednak jak widac na powyzych zdjeciach taka sama ekspozycje dla 20d daje 1/25, a dla 40d 1/15
              Ostatnio edytowany przez konradl; 564. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• JOHNNY

Taa, a podrugie zdjecia robine są dwoma aparatami obok siebie(widać to po nie co różnych kątach stołu jak i czegoś białego z tyłu w tle) a po trzecie NAJWAŻNIEJSZE ten test ukazał zaraz po premierze 40D gdyż widziałem już go jakiś czas temu. Poczekajmy jeszcze trochę na w miarę wiarygodne testy 40D i wtedy będziemy mogli podzielić się wrażeniami.

Komentarz

• DigiFoto
                  Dopiero zaczyna
                  • 2006
                  • 44

No to mieszajmy dalej:

Billions of happy photos, millions of passionate customers. Gorgeous online photo albums. Protect your priceless memories. Buy beautiful prints & gifts.

Cóż, domorosłe testy trzeba brać z odpowiednim zapasem i niezbyt dosłownie. Pozostaje kupić i zrobić testy samemu... No jakby nie patrzeć na te misie przy 100% cropach to lewe mniej zaszumione i tyle. Pytanie na ile to wszystko wiarygodne.
                  Ostatnio edytowany przez DigiFoto; 7207.

Komentarz

• Przemek Białek
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 832

Zamieszczone przez DigiFoto
                    No to mieszajmy dalej:

Billions of happy photos, millions of passionate customers. Gorgeous online photo albums. Protect your priceless memories. Buy beautiful prints & gifts.

Cóż, domorosłe testy trzeba brać z odpowiednim zapasem i niezbyt dosłownie. Pozostaje kupić i zrobić testy samemu... No jakby nie patrzeć na te misie w 100% cropach to lewe mniej zaszumione i tyle. Pytanie na ile to wszystko wiarygodne.
                    to juz my widizeli , sam stwierdzilem ze jest tak jest to jest zajefajnie

Komentarz

• konradl
                      Uzależniony
                      • 2004
                      • 980

no wiadomo... ale do czasu az ktos z forumowiczow majacych juz 20d/30d nie kupi 40-ki tylko takie mniej lub bardziej pewne testy nam zostaja...

Komentarz

• Quadrifoglio
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 364

Zamieszczone przez trampek

cudownie
                        Dodajcie do tego 350D i 5D, to otworzę szampana
                        http://praca-magisterska.info
                        http://alfetta.pl

Komentarz

• zanzibar
                          Coś już napisał
                          • 2006
                          • 79

Zamieszczone przez Przemek Białek
                          niechcem twierdzic ale cos czuje ze tu smierdzi spojrz na ok wydaje mi sie ze z 20d byly przepuszcozne przez odszumiarke chcociaz lekko tak mi cos chodzi po glowce
                          Może piksele w matrycy 20D są większe i faktycznie ma mniejsze szumy? Nadal wielkość jest najważniejszym wskaźnikiem jakościowym i nie ma już wielkiego postępu.

Komentarz

• canik
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 214

...nie wiem moze i szumy sa wieksze ale szczegółów na zdjeciu z 40d jest więcej a przeciez to tylko 2 miliony pikseli wiecej - niezle
                            Po zeskalowaniu do 8mln pikseli będzie jeszcze lepiej - brawo canon!

Komentarz

• trampek
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1546

mnie sie podoba bardziej ostre usunac tylko chronma nois i bedzie bardzo dobrze
                              R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

Pracuję...