Filtr UV wypiera z kolorów????

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • duperel
    Bywalec
    • 2006
    • 127

Filtr UV wypiera z kolorów????

Witam,

przed chwilą rozmawiałem z kolegą, który robi zdjęcia Nikonem D50 i zauważył, że po nakręceniu filtra UV (oryginalny nikon za sporą sumkę) zdjęcia straciły wcześniejsze barwy. Czy jest to możliwe?

Dodam jeszcze, że robi zdjęcia kitem i raczej zawsze w trybie AUTO
    1DmkIV + 650D + 16-35 mkII + 24-70 mkI + 70-200 IS mkII (Zbieram na 24-70 mkII
  • Dragunov
    Bywalec
    • 2006
    • 172

Wszystko jest możliwe, to że filtr jest tej samej firmy co obiektyw nie gwarantuje utrzymania dobrej jakości obrazu. Z drugiej jednak strony inne firmy tez produkują buble. Przed zakupem filtra warto sprawdzić i poczytać, które warte są wydania naszych pieniędzy. Sam ostatnio wyrzuciłem w błoto kasę na UV-kę Tiffena, która produkuje zielone duszki przy sztucznym punktowym oświetleniu... gdzie w podobnej cenie hoya super hmc spisywała sie nieźle.
    7D l EOS 30 Date l sure shot WP-1 l 40/2.8 l SPEEDLITE 580EXll l MAMIYA RB67 + SEKOR 90/3.8
    http://piotrplyszewski.pl/

Komentarz

• duperel
      Bywalec
      • 2006
      • 127

A może to tylko automatyka jakoś inaczej działa i dałoby się to obejść w "mądrzejszych" trybach?
      1DmkIV + 650D + 16-35 mkII + 24-70 mkI + 70-200 IS mkII (Zbieram na 24-70 mkII

Komentarz

• pmagdalena
        Początki nałogu
        • 2007
        • 260

D 50 i tryb Auto ?
        Po co mu lustrzanka
        Moim zdaniem nie ma co porownywac kolrów z tyrbu auto

Komentarz

• MacGyver
          Cenzor
          • 2006
          • 7043

Nie, automatyka nie ma tu nic do rzeczy bo dobiera tylko czas i przesłonę. Kontrast i barwy genrowanych obrazów to najważniejsze cechy (moim zdaniem dalece bardziej istotne od mitycznej ostrości) obiektywu względnie układu obiektyw - filtr. Być może nikonowska UV-ka ma powłoki słabsze niż obiektyw i właśnie odbijające się światło jest przyczyną pogorszenia obrazu, wtedy wystarczyć powinna osłona przeciwsłoneczna, a być może to kwestia ogólnie nienajlepszej jakości filtra (to że był drogi wcale nie znaczy że musi być super, zwłaszcza że w jego cenę wliczone jest logo Nikon), wtedy należy go wymienić na inny.
          Można też podbić kontrast i nasycenie w ustawieniach zapisu w aparacie, ale to działanie nieco bezsensowne i raczej nie zrekompensuje utraty jakości obrazu, padającego na matrycę.
          Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• pmagdalena
            Początki nałogu
            • 2007
            • 260

Ale nikon ma słabsze kolorki i wiem to bo mam w rodzinie własnie d 50 ale używany bez filtrów

Komentarz

• 777
              Uzależniony
              • 2006
              • 536

ja tam nie widze roznicy wielkiej w kolorach z uv i bez
              kwestia zeby miec dobry uv a nie jakis shit
              6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18793

Zamieszczone przez pmagdalena
                Ale nikon ma słabsze kolorki i wiem to bo mam w rodzinie własnie d 50 ale używany bez filtrów
                Wiesz to trochę zależy jak ustawić tego D50. W Nef-ach jest na prawdę nieźle w końcu to CCD.
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

• MacGyver
                  Cenzor
                  • 2006
                  • 7043

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                  Wiesz to trochę zależy jak ustawić tego D50.....
                  Jak również od szkła. Podstawowy 18-55 do orłów nie należy, 17-70 zły już nie jest.
                  Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

Pracuję...