Czemu Canon nie robi w dSLR eye-control?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jedrucha
    Bywalec
    • 2007
    • 110

Czemu Canon nie robi w dSLR eye-control?

jak w temacie...
    ktoś się orientuje?
    Jędrek

• Robson01
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1574

Z pewnością Canon się orientuje.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• MacGyver
      Cenzor
      • 2006
      • 7043

+81 3 3758 2111
      Zadzwoń i zapytaj :-)
      Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• remol71
        Zablokowany
        • 2006
        • 371

Zamieszczone przez jedrucha
        jak w temacie...
        ktoś się orientuje?
        Robił to gdy były 3 punkty AF. Poza tym co będzie robił za 2 lata?? Nie można zrobić puszki idealnej z powodu marketingu.

Komentarz

• mancat
          Bywalec
          • 2006
          • 153

Wg. mnie pomysł się nie sprawdził. Miałem EOSa 30 i eye controla używałem prawie tylko w celu jego skalibrowania. Główną wadą było to, że system działa tylko w danym punkcie ostrości. Gdy nie patrzy się w konkretny punkt to ostrość ustawiana jest na najbliższy punkt AF, więc nieprecyzyjnie. Z tego głównie powodu nie używałem EC w moim korpusie. Szykbość działania i precyzja (gdy ostawiało się patrząc w punkt AF) były bez zarzutu.

Komentarz

• jedrucha
            Bywalec
            • 2007
            • 110

Zamieszczone przez remol71
            Poza tym co będzie robił za 2 lata?? Nie można zrobić puszki idealnej z powodu marketingu.
            No tak, ten argument mnie przekonuje
            Jędrek

Komentarz

• sniper88
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1156

Zamieszczone przez mancat
              Wg. mnie pomysł się nie sprawdził. Miałem EOSa 30 i eye controla używałem prawie tylko w celu jego skalibrowania. Główną wadą było to, że system działa tylko w danym punkcie ostrości. Gdy nie patrzy się w konkretny punkt to ostrość ustawiana jest na najbliższy punkt AF, więc nieprecyzyjnie.
              Gdyby zamiast najblizszego ustawial na centralny to moglby to byc calkiem przydatny bajer
              WWW | 500px | IG
              Semper in altum

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18793

Ja tam sobie to chwalę w 50-tce i czekam aż się pojawi w którejś cyferce . W sumie idea jest bardzo ciekawa i w praktyce mi się to sprawdza.
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

• nagor
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 522

a co to jest to eye control?? bo nie słyszałem o tym jeszcze..

PS tylko nie dawajcie jakichś anglojęzycznych linków bo w takiej tematyce to nic nie zkumam pewnie
                  Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
                  zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Komentarz

• mancat
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 153

możliwość ustawiania ostrości w punkt af na który w danym czasie patrzy oko użytkownika :-)

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18793

Zamieszczone przez nagor
                      a co to jest to eye control?? bo nie słyszałem o tym jeszcze..

PS tylko nie dawajcie jakichś anglojęzycznych linków bo w takiej tematyce to nic nie zkumam pewnie
                      Najprościej rzecz ująwszy funkcja, która pozwala wybrać punkt ustawiania ostrości okiem. Czyli patrzysz na punkt Af-a i na ten Ci ostrzy.
                      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                      Kapitan Wagner

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Nie sprawdza sie przy malej ilosci punktow AF, swietnie by sie sprawdzil w reporterskich jedynkach. Dobre pytanie czemu go nie ma i mam tylko jedna hipoteze - bo dzial marketingu trzyma jescze sporo bajerow jako asy w rekawie w tym wiecznym wyscigu zbrojen. Konkurencja daje sprzataczke matrycy? Canon dal. onkurencja daje liveview - jest, daja autoiso-niby jest. Jedynie z tani FF sie nieco wychylili i sa o krok przed konkurencja... eye-control smialo moga zachowac na pozniej. Wiec tylko kibicowac konkurencji pozostalo.

Komentarz

• Niedzwiedz
                          Uzależniony
                          • 2004
                          • 578

zadzwonilem tam ale nie wiedza itp.
                          mialem eye w EOS5 maila 5 pkt AF w poziomie i dzialalo to rewelacyjnie ! tyle ze zzeralo szybko baterei a wtedy droga byla chyba 30pln
                          www.mariuszspruch.pl - fotografie ślubne
                          www.mariuszspruch.blogspot.com - fotoblog

Komentarz

• Slavko
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 174

A jak myślicie... Przecież musi być jakiś ficzer do modelu 5DIIvx tudzież 40D-TDI. A spece od reklamy już zadziałają odpowiednio, aby większość z nas stwierdziła, że bez eye-control nie da się robić zdjęć i potrzebna jest zamiana. Dystaliśmy matrycę CMOS? Tak. W takim razie mamy się odp....ć i zapomnieć o oczko-wybieraku.

Komentarz

• oskarkowy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 2513

Zamieszczone przez mancat
                              Wg. mnie pomysł się nie sprawdził. Miałem EOSa 30 i
                              Na szczęście w canonie bawili się też tymi aparatami, do których ten system stworzono i gdzie działał bez zarzutu. W EOS3 było 45 punktów i wtedy wygoda pracy była niesamowita. Pracowałem na tym przez 2 lata i później ciężko było się przesiąść na coś bez EC.
                              Zgadzam się z tezą, że nie montują tego teraz, bo muszą mieć co wkładać do puszek za 2 lata.
                              Jarek

Komentarz

Pracuję...