Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam, wykonuję sporo autoportretów (nie tylko twarz, dłonie, przedmiot w dłoniach itp.) (do wyzwalania migawki używam pilota) i ostrzyć próbuję :
a/ automatyczne ostrzenie - ustawiam AF na centralny punkt lub inny i staram się stanąć w odpowiednim miejscu kadru
b/ ostrzę manualnie na tzw. kij od szczotki - ustawiam na statywie misia i ostrzę na niego a potem zamieniam się misiem miejscami ;-)
generalnie wychodzi mi 25% poprawnych zdjęć, czesto muszę ujęcia powtarzać. nie wiem czy da się podłączając aparat do komputera mieć podgląd i obserować kadr. czy istnieje lepszy sposób bo nie potrafię nic lepszego wymyślić?
używam eos 350d, 50 mm/1.8 II i KIT-a
przy czym lubię rozmyte zdjęcia i akcent tylko na motywie głównym zdjęcia dlatego wybieram niskie wartości przesłony.
Przydal by sie jakis podglad... jako ze dozbieranie do 40D pewno nie wchodzi w gre, moze wystarczy wlaczyc podglad po zrobieniu zdjecia i podstawic za aparatem jakies lustro, tak zebys widziala odbicie lcd?
Nie wiem jak jest z podgladem na TV, czy obraz tez pojawia sie po zrobieniu zdjecia czy tylko w trybie przegladania galerii?
Ciekaw jestem co by bylo widac na lcd kompakta gdyby go przyczepic obiektywem do wizjera lustrzanki?
z uwagi na to że nie zmienię modelu aparatu ponawiam pytanie - chyba istnieje jakiś sposób na złapanie ostrości , chyba nie tylko ja wykonuję autoportrety?;-)
Najlepszym sposobem będzie postawienie kogoś z drugiej strony aparatu mógłby ten ktoś powiedzieć Ci, czy będzie ostro czy nie. Od biedy mógłby nawet spust migawki naciskać
Czy gdybym powiedział Adamowi Mickiewiczowi: "Nie podoba mi się 'Pan Tadeusz' ", odżekłby: "Dawaj cwaniaku, pokaż swoją galerię epopei narodowych" ?
Jak ja robię komuś fotki jest pięknie to fakt, widzę i łapię ostrość tam gdzie trzeba w mig ale niestety zmuszona jestem sporo pracować sama i dlatego szukam sprawdzonych sposobów.
z uwagi na to że nie zmienię modelu aparatu ponawiam pytanie - chyba istnieje jakiś sposób na złapanie ostrości , chyba nie tylko ja wykonuję autoportrety?;-)
bez podgladu na zywo musisz sie sama tak ustawic, zeby trafic na aktywny punkt ostrosci. nie ma innego sposobu.
mozesz sobie przygotowac wielka biala kartke, wyciac w niej otwor na oko i schowac sie za nia podczas ostrzenia. autofocus nie zlapie ostrosci na gladkiej powierzchni, wiec w momencie kiedy uslyszysz 'beep' bedzie znaczylo ze trafilas punktem AF na otwor.
Jak ja robię komuś fotki jest pięknie to fakt, widzę i łapię ostrość tam gdzie trzeba w mig ale niestety zmuszona jestem sporo pracować sama i dlatego szukam sprawdzonych sposobów.
w dalszym ciągu czekam
A musi byc autoportret? Nie moze ktos tobie portretow zrobic?
Nie wiem jakiej precyzji ustawienia ostrości wymagasz a21031979. Nadzwyczajną skutecznością to żadna z metod popisać się nie może... 25% powiadasz... Nie wiedziałem, że klisza do 350D taka droga.. i że wywołanie żeby sprawdzić efekty tyle czasu zajmuje. ;-)
Aparat na statyw, ustawienia na manual, obiekt "wstępny", regulacje, pilot w dłoń, podmiana, "cyk", pochylić nieco to i owo.. czy co tam... "cyk", podsunąć się troszeczkę, "cyk"... jeszcze troszeczkę, "cyk", ... ot i filozofia.
A tak zupełnie już nawiasem, to bardzo mi się podoba pomysł z live view i lusterkiem, zwłaszcza jak się ustawia aparat nieco dalej... zaraz ktoś napisze, że zawsze można do tego dorzucić jakiś powiększalnik, kamerkę+rzutnik itp i sobie na ścianę wyświetlać
No i czy taki wyświetlacz, nawet trzymany w rękach, jest w stanie dać dostateczną precyzję ustawienia ostrości, bo sądząc po fakcie, że taki wątek w ogóle się narodził, to ta precyzja chyba ma być dość spora (?).
A tu jeszcze podobnej maści wątek dla pracowitych: można sobie "skalibrować" miejsce pracy - przynajmniej do pewnych zastosowań da to powtarzalne efekty ;-)
No i czy taki wyświetlacz, nawet trzymany w rękach, jest w stanie dać dostateczną precyzję ustawienia ostrości, bo sądząc po fakcie, że taki wątek w ogóle się narodził, to ta precyzja chyba ma być dość spora (?).
Ale chyba nikt nie mowi o recznym ustawieniu ostrosci, tylko mozliwosci zobaczenia w ktora czesc ciala trafia aktywny punkt AF.
Spytaj misia, czy dokładnie tam stał. A serio: skoro nastawiłaś ostrość na cokolwiek i jesteś w tym samym miejscu to zdjęcie musi być ostre. Podkreślam: dokładnie. Parę centymetrów róznicy może dawać własnie nieostrość. Wszystko zależy. Od ogniskowej, przysłony i dokładnie takiej samej odległości od płaszczyzny (matrycy?) na której w aparacie powstaje obraz. Ciekawe, ale ludzie, którzy w zamierzchłej przeszłości robili doskonałe autopotrety dysponując nieporównywalnie bardziej prymitywnymi aparatami nie mieli takich problemów. Albo nie ogłaszali tego w necie, bo nie było. I eksperymentowali do skutku. Fotografia, w swej istocie, jest wciąż tym samym.
Komentarz