Jak ustawić ostrość przy autoportrecie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • a21031979
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 31

Jak ustawić ostrość przy autoportrecie

jak złapać ostrość przy wykonywaniu autoportretu?

Witam, wykonuję sporo autoportretów (nie tylko twarz, dłonie, przedmiot w dłoniach itp.) (do wyzwalania migawki używam pilota) i ostrzyć próbuję :

a/ automatyczne ostrzenie - ustawiam AF na centralny punkt lub inny i staram się stanąć w odpowiednim miejscu kadru

b/ ostrzę manualnie na tzw. kij od szczotki - ustawiam na statywie misia i ostrzę na niego a potem zamieniam się misiem miejscami ;-)

generalnie wychodzi mi 25% poprawnych zdjęć, czesto muszę ujęcia powtarzać. nie wiem czy da się podłączając aparat do komputera mieć podgląd i obserować kadr. czy istnieje lepszy sposób bo nie potrafię nic lepszego wymyślić?

używam eos 350d, 50 mm/1.8 II i KIT-a
    przy czym lubię rozmyte zdjęcia i akcent tylko na motywie głównym zdjęcia dlatego wybieram niskie wartości przesłony.

będę wdzięczna za porady, na ten temat mało piszą
    Ostatnio edytowany przez a21031979; 7163.
  • pazurek
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1294

Przydal by sie jakis podglad... jako ze dozbieranie do 40D pewno nie wchodzi w gre, moze wystarczy wlaczyc podglad po zrobieniu zdjecia i podstawic za aparatem jakies lustro, tak zebys widziala odbicie lcd?

Nie wiem jak jest z podgladem na TV, czy obraz tez pojawia sie po zrobieniu zdjecia czy tylko w trybie przegladania galerii?

Ciekaw jestem co by bylo widac na lcd kompakta gdyby go przyczepic obiektywem do wizjera lustrzanki?
    http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• a21031979
      Dopiero zaczyna
      • 2006
      • 31

A co za ułatwienie posiada 40d jeśli chodzi o temat powyżej ?

Komentarz

• jedrucha
        Bywalec
        • 2007
        • 110

Zamieszczone przez a21031979
        A co za ułatwienie posiada 40d jeśli chodzi o temat powyżej ?

Rozdział "Enhanced Live View"
        Jędrek

Komentarz

• a21031979
          Dopiero zaczyna
          • 2006
          • 31

fajna rzecz

z uwagi na to że nie zmienię modelu aparatu ponawiam pytanie - chyba istnieje jakiś sposób na złapanie ostrości , chyba nie tylko ja wykonuję autoportrety?;-)

Komentarz

• CamelXP
            Bywalec
            • 2006
            • 231

Najlepszym sposobem będzie postawienie kogoś z drugiej strony aparatu mógłby ten ktoś powiedzieć Ci, czy będzie ostro czy nie. Od biedy mógłby nawet spust migawki naciskać
            Czy gdybym powiedział Adamowi Mickiewiczowi: "Nie podoba mi się 'Pan Tadeusz' ", odżekłby: "Dawaj cwaniaku, pokaż swoją galerię epopei narodowych" ?

Komentarz

• a21031979
              Dopiero zaczyna
              • 2006
              • 31

Jak ja robię komuś fotki jest pięknie to fakt, widzę i łapię ostrość tam gdzie trzeba w mig ale niestety zmuszona jestem sporo pracować sama i dlatego szukam sprawdzonych sposobów.

w dalszym ciągu czekam

Komentarz

• tpop
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1465

Zamieszczone przez CamelXP
                Od biedy mógłby nawet spust migawki naciskać
                no ale to juz nie bedzie autoportret
                photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• pazurek
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1294

z uwagi na to że nie zmienię modelu aparatu ponawiam pytanie - chyba istnieje jakiś sposób na złapanie ostrości , chyba nie tylko ja wykonuję autoportrety?;-)
                  bez podgladu na zywo musisz sie sama tak ustawic, zeby trafic na aktywny punkt ostrosci. nie ma innego sposobu.

mozesz sobie przygotowac wielka biala kartke, wyciac w niej otwor na oko i schowac sie za nia podczas ostrzenia. autofocus nie zlapie ostrosci na gladkiej powierzchni, wiec w momencie kiedy uslyszysz 'beep' bedzie znaczylo ze trafilas punktem AF na otwor.

Komentarz

• a21031979
                    Dopiero zaczyna
                    • 2006
                    • 31

ciekawy sposób, poćwiczę po powrocie z biura :wink:

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Jak ja robię komuś fotki jest pięknie to fakt, widzę i łapię ostrość tam gdzie trzeba w mig ale niestety zmuszona jestem sporo pracować sama i dlatego szukam sprawdzonych sposobów.

w dalszym ciągu czekam
                      A musi byc autoportret? Nie moze ktos tobie portretow zrobic?

Komentarz

• APP
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 664

Nie wiem jakiej precyzji ustawienia ostrości wymagasz a21031979. Nadzwyczajną skutecznością to żadna z metod popisać się nie może... 25% powiadasz... Nie wiedziałem, że klisza do 350D taka droga.. i że wywołanie żeby sprawdzić efekty tyle czasu zajmuje. ;-)
                        Aparat na statyw, ustawienia na manual, obiekt "wstępny", regulacje, pilot w dłoń, podmiana, "cyk", pochylić nieco to i owo.. czy co tam... "cyk", podsunąć się troszeczkę, "cyk"... jeszcze troszeczkę, "cyk", ... ot i filozofia.

A tak zupełnie już nawiasem, to bardzo mi się podoba pomysł z live view i lusterkiem, zwłaszcza jak się ustawia aparat nieco dalej... zaraz ktoś napisze, że zawsze można do tego dorzucić jakiś powiększalnik, kamerkę+rzutnik itp i sobie na ścianę wyświetlać
                        No i czy taki wyświetlacz, nawet trzymany w rękach, jest w stanie dać dostateczną precyzję ustawienia ostrości, bo sądząc po fakcie, że taki wątek w ogóle się narodził, to ta precyzja chyba ma być dość spora (?).
                        A tu jeszcze podobnej maści wątek dla pracowitych: można sobie "skalibrować" miejsce pracy - przynajmniej do pewnych zastosowań da to powtarzalne efekty ;-)
                        Ostatnio edytowany przez APP; 5125.

Komentarz

• jedrucha
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 110

A może zainwestuj w jakiegoś plastycznego manekina?
                          Mógłby rozwiązać też problem kompozycji.
                          Jędrek

Komentarz

• pazurek
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1294

Zamieszczone przez APP
                            No i czy taki wyświetlacz, nawet trzymany w rękach, jest w stanie dać dostateczną precyzję ustawienia ostrości, bo sądząc po fakcie, że taki wątek w ogóle się narodził, to ta precyzja chyba ma być dość spora (?).
                            Ale chyba nikt nie mowi o recznym ustawieniu ostrosci, tylko mozliwosci zobaczenia w ktora czesc ciala trafia aktywny punkt AF.

Komentarz

• rolaj
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 584

Spytaj misia, czy dokładnie tam stał. A serio: skoro nastawiłaś ostrość na cokolwiek i jesteś w tym samym miejscu to zdjęcie musi być ostre. Podkreślam: dokładnie. Parę centymetrów róznicy może dawać własnie nieostrość. Wszystko zależy. Od ogniskowej, przysłony i dokładnie takiej samej odległości od płaszczyzny (matrycy?) na której w aparacie powstaje obraz. Ciekawe, ale ludzie, którzy w zamierzchłej przeszłości robili doskonałe autopotrety dysponując nieporównywalnie bardziej prymitywnymi aparatami nie mieli takich problemów. Albo nie ogłaszali tego w necie, bo nie było. I eksperymentowali do skutku. Fotografia, w swej istocie, jest wciąż tym samym.

Komentarz

Pracuję...