fotografowanie krajobrazów

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • argi6
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 16

fotografowanie krajobrazów

Witam wszystkich!
    Wybieram się na wycieczkę na Wyspy Kanaryjskie. Chciałbym uwiecznić tę wyprawę moim nowym aparatem Canon 350D z "kitowym" obiektywem. Czy warto jeszcze zaopatrzyć się dodatkowo w jakieś inne "gadżety" jak np. tulipan czy filtry, aby uwiecznić piękne widoki
    C 5DII + C 7D + C 16-35/2.8 + T 28-75/2.8 + C 35L/1.4 + C 85/1.8 + 580EXII + 430EXII
  • canli
    Bywalec
    • 2007
    • 141

ludzie mówią ze warto zabrac polar do widoczkow bo ładniejsze chmurki od tego są.. ale ja nie wiem czy na kanarach bywaja chmurki....

woda tez jest ładniejsza od polarkow...

Komentarz

• tombas
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2194

Zamieszczone przez argi6
      Witam wszystkich!
      Wybieram się na wycieczkę na Wyspy Kanaryjskie. Chciałbym uwiecznić tę wyprawę moim nowym aparatem Canon 350D z "kitowym" obiektywem. Czy warto jeszcze zaopatrzyć się dodatkowo w jakieś inne "gadżety" jak np. tulipan czy filtry, aby uwiecznić piękne widoki
      tulipan to nie jest osłona do kita i inne "gadżety" to mogą się przydać
      Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
      (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• Robson01
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1574

Moim zdaniem osłona przeciwsłoneczna jest bardzo przydatna i nie jest to żaden gadżet, podobnie jak filtr polaryzacyjny - szczególnie do szerokiego kąta.
        Canon
        Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• Tomasz1972
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3042

Zamieszczone przez Robson01
          Moim zdaniem osłona przeciwsłoneczna jest bardzo przydatna i nie jest to żaden gadżet...
          Ale nie tulipan do obiektywu który kręci mordką

Komentarz

• tombas
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2194

Zamieszczone przez Tomasz1972
            dokładnie to miałem na myśli, a dół kita to tez trudno uznać za szeroki kąt
            (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• Robson01
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1574

Zamieszczone przez Tomasz1972
              Nawet nie wiem czy występuje osłona w kształcie "tulipana" do kita, chodziło mi o osłonę jako taką.
              Canon
              Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• nagor
                Uzależniony
                • 2007
                • 522

o dedykowanej canonowskiej to nie uświadczysz
                ale inne są i tulipany...
                ale to bezsens..
                a z innych gadzetów to druga bateri acoś do zgrywania zdjęć itp...
                Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
                zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Komentarz

• zbyszekjan
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 348

Kit źle foci pod światło jest wrażliwy na odblaski więc osłona przeciwsłoneczna ( tylko nie tulipan - kit kręci mordką ) będzie przydatna. Filtr polaryzacyjny uwydatni kolory zlikwiduje odbicia światła w wodzie itp . Także takie "gadżety" mogą być przydatne. I ewentualnie drugi akumulatorek i karta CF.
                  P.S.
                  Choć ustawienie polara też jest kłoptliwe z uwagi na zoomowanie kita
                  Ostatnio edytowany przez zbyszekjan; 10307.
                  pozdrawiam

Komentarz

• tombas
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2194

Zamieszczone przez nagor
                    o dedykowanej canonowskiej to nie uświadczysz
                    oj, coś kolega słabo szukał na allegro jest kilka zamienników i kilka oryginałów

Komentarz

• Olszewski
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 782

Jeśli nie chcesz się rozczarować to kup 17-40/4.0 L + Hoya Super HMC 77mm (obiektyw ma w zestawie osłonę przeciwsłoneczną typu tulipan), naprawdę nie pożałujesz tego

Wiem, że powiesz że to na taki wydatek się nie nastawiałeś, ale uwierz, nie pożałujesz.
                      40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
                      Ktoś naruszył Twoje prawa?

Komentarz

• argi6
                        Dopiero zaczyna
                        • 2007
                        • 16

Dziękuję, za podpowiedzi. Za waszymi radami zakupię filtr polaryzacyjny i osłonę.

A czy taka osłona byłaby dobra?
                        http://cgi.ebay.co.uk/58-mm-58mm-3-S...QQcmdZViewItem
                        C 5DII + C 7D + C 16-35/2.8 + T 28-75/2.8 + C 35L/1.4 + C 85/1.8 + 580EXII + 430EXII

Komentarz

• Olszewski
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 782

Wydaje mi się że jej szerokość jest za duża. Winietowałaby na 18mm
                          40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
                          Ktoś naruszył Twoje prawa?

Komentarz

• Anna12_03
                            Coś już napisał
                            • 2007
                            • 68

Mam pytanie na jakiej przyslonie najlepiej robić zdjęcia gdy ma się ladny widok przed sobą.
                            Wydaje mi się że powinno się robić okolo na 11-22 żęby mieć jak największą GO.
                            Jak to się ma do ostrości jeśli patrząc na wykresy to rozdzielczość spada i to dość sporo z domykaniem przyslony, gdzie najlepsza ostrość przy obiektywie 28mm jest przy przyslonie 5,6 .
                            Czy możecie mi cosik na ten temat napisać i jak wy się bawicie w ustwianie przyslony w krajobrazie.

Komentarz

• MacGyver
                              Cenzor
                              • 2006
                              • 7043

f/8 do f/11, w zależności od tego jak bardzo oddalony od obiektywu jest pierwszy plan. Domykanie bardziej nie ma żadnego uzasadnienia, w obiektywach szerokokątnych przy f/11 ostrość jest już mniej więcej od 1 m do nieskończoności.
                              Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

Pracuję...