[Adam Kasprzak] adamkasprzak.com

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Adam Kasprzak
    Początki nałogu
    • 2007
    • 278

[Adam Kasprzak] adamkasprzak.com

Witam!
    Od tygodnia penetruje to forum. Fajnie tu, nie powiem i odkryłem ten zakątek. Chciałbym się podzielić moimi bojami z fotografią. Na poważnie robię zdjęcia od 6 lat, kiedy to dostałem od taty pierwszą lustrzankę - Practicę. Później był EOS3000 (moje analogowe cudeńko ) Teraz, w cyfrowej erze robię zdjęcia EOSem300D, brat ma 400D (wole swój - mimo wszystko robi bardziej ostre zdjęcia).

Od Listopada 2006 prowadzę swój fotoblog - www.kasprzakowie.pl (lub zakładka BLOG z www.adamkasprzak.com)

Podczas studiów chciałbym się wkręcić w fotografię ślubną - reportaż ślubny. Jest to moja ulubiona dziedzina fotografii - wszyscy szczęśliwi, uśmiechnięci, radośnii pięknie ubrani

a więc zapraszam na adamkasprzak.com, zgodnie z regulaminem, zamieszczam tutaj kilka (wg. mnie ciekawych) fotek

1. Tunel łączący Danię ze Szwecją:

2. Dziewczyna potrzebowała zdjęć do L'Oreala - mówią, że baleron z ręki wyszedł :/

3.
    4. 17mm EOS3000 magazyn w firmie gdzie pracuje

5. Gdańsk, Ołowianka, Filharmonia Bałtycka

Liczę nie konstruktywną krytykę (nie taką jak na plfoto )
    Ostatnio edytowany przez Adam Kasprzak; 12065.
    Pkt 8 regulaminu forum
  • McKane
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2015

1. Miniaturowej wielkosci zdjecie wiec trudno zeby robilo jakiekolwiek wrazenie.
    2. Katastrofa. Zle swiatlo, nieostra twarz, gruba reka, nienaturalnie wygladajaca sylwetka, masz szczescie ze Cie nie zabila
    3. Slabe technicznie o temacie nie wspomne.
    4. Bez komentarza
    5. No to jest zdecydowanie najlepsze. Szkoda ze takie male, zbyt mocno ocieplone, ale jest juz jakies.

Duzo jeszcze pracy Cie czeka
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• Adam Kasprzak
      Początki nałogu
      • 2007
      • 278

ad 1. nie chcę rozciągać tabeli (max 700px)
      ad 2. Chyba mamy inne postrzeganie ostrości zdjęć

dzięki za komentarz.

6

7

8

9

BTW, chciałem zobaczyć twoją galerię pod http://www.inariusz.com/, jednak coś nie chce się załadować.
      Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• McKane
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2015

Zamieszczone przez Adam Kasprzak
        ad 1. nie chcę rozciągać tabeli (max 700px)
        ad 2. Chyba mamy inne postrzeganie ostrości zdjęć
        U mnie nie rozciaga sie do 900 px bodajze ale mozliwe ze to zalezy od rozdzielczosci ekranu.

BTW, chciałem zobaczyć twoją galerię pod http://www.inariusz.com/, jednak coś nie chce się załadować.
        Niestety strona narazie nie dziala. Zapraszam do komentowania w galerii CB wrzucam tam ostatnio wszystko co mam obrobione i w miare ciekawe.
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        No 9 jest naprawde fajna. Nieostra wprawdzie ale sam kadr ekstra.

W 8 budynki wala sie do srodka

7 Jakos mnie nie przekonuje

6 Bardzo przyzwoita kompozycyjnie i kolorystycznie.
        Ostatnio edytowany przez McKane; 371. Powód: Automerged Doublepost
        http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• Adam Kasprzak
          Początki nałogu
          • 2007
          • 278

dzięki
          dodam, że żadnego zdjęcia nie przerabiam drastycznie w photoshopie, bez urazy dla autora, bo wykład przedni, ale coś takiego uważam za oszukiwanie (chociaż czasami przydatne :P)
          Oczywiście, poprawiam kontrast (bo 300d starsznie przyciemnia) i jasność, raz na ruski rok zdarzy się jakiś crop czy wyostrzanie (dla tych co im za mało ostro)
          Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• Adam Kasprzak
            Początki nałogu
            • 2007
            • 278

chyba jednak czasami odpalę ps...
            niewiarygodne:
            oryginał (po skadrowaniu)

photoshop:
            Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• mungo
              Uzależniony
              • 2006
              • 535

Panie Adamie, to co Mac'i potrafią w zdjęciach to są rzeczy niesamowite. Chociażby taki iPhoto, o PSie już nie wspominając. Ja mam zastrzeżenia w sumie tylko do zdjęć pań. Modelki są ładne, wszystko ok, tylko kadr i otoczenie nie gra jakoś. I jakość. Foty są nieostre, niestety. Po zmniejszaniu proponuje używać "Sharpen"[na początku też nie używalem, ale potem się przekonałem].
              Z modelkami proponuje wyjść w ładne miejsce, w plenerek i nie kombinować z kadrem ale walnąć fotę en face, na wprost z ładnych tłem i wtedy by były portreciki zdecydowanie ładniejsze
              Taka rada od małolata, ciekawe co innie powiedzą.
              Pozdrawiam!

Zaczątek portfolio: link

Komentarz

• Adam Kasprzak
                Początki nałogu
                • 2007
                • 278

że w nicku mam pełne imię i nazwisko, nie znaczy, że mam 80 lat Jestem tylko 2 lata od Ciebie starszy bez pana proszę, bo staro się*czuję (strasznie uczucie jak na ciebie pan mówią - dlatego pod tym względem ang. jest the best)
                Nie wiem co się dzieje z tą nieostrością (to ostatnie zdjęcie też nieostre?), doszedłem do tego, że jak robisz workflow (zmniejszanie zdjęć z Preview) to mydli zdjęcia i są nieostre...
                Część zamieszczonych zdjęć było wyostrzanych (sharpen w ps). Może to kwestia 300D (niedługo padnie... migawka siada...) że oryginalne są nieostre, sam nie wiem... Zdjęcia, które robię za kase są wyostrzane w ps - nikt nie narzeka na ostrość
                Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• mungo
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 535

Oj tam, ja do wszystkich mówię per Pan
                  Oryginalne jest nieostre. Photoshop jest ostre, ale ciemne. I tło jest do kitu. I w skórze mogłeś coś pogrzebać

Zaczątek portfolio: link

Komentarz

• Adam Kasprzak
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 278

oryginalne tylko do pokazania jakie badziewie wyszło bez ps :P
                    tłem jest część tablicy w sali chemicznej (zdjęcie tuż przed studniówką)
                    wszystkie foty ze studniówki TUTAJ

No teraz bez przesady, jak można dziewczynie w skórze grzbać :P Teraz zauważam, że każdy odbiera zdjęcie zupełnie inaczej... to chyba dobrze
                    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                    siedzę chory w domu i nie mam co robić, wrzuce jeszcze kilka pstryków, zanim wyzdrowieje i nie będę*miał czasu
                    10
                    11
                    12
                    13
                    Ostatnio edytowany przez Adam Kasprzak; 12065. Powód: Automerged Doublepost
                    Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

chyba jednak czasami odpalę ps...
                      niewiarygodne:
                      oryginał (po skadrowaniu)
                      A tu moja wersja (jesli nieautoryzowane uzycie/przerobka zdjecia to wybacz - usune) , 3 min roboty.

Jeszcze tlo do poprawy ale to juz zbyt czasochlonne (klonowanie/stemplowanie tla i wyrownywanie zabarwienia) a zaraz dziewczyna wraca i dostalbym bure za obrobke zdjec innych dziewczyn , poza tym az takich przerobek nie lubie. Ew. jeszcze kilka malutkich skaz na skorze mozna patchem/stemplem polaskotac.

Komentarz

• Adam Kasprzak
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 278

dobry jesteś, ja aż takim mistrzem photoshopa nie jestem, mógłbym prosić o .psd na maila? adam[at]doe.pl
                        albo jakieś kolejne kroki? z góry dzięki. może się czegoś w końcu naucze
                        Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Z jpg wogole ciezko cos wyciagac .
                          Otworzylem, Levels i scisnalem (jeszcze jasniejsze sie zrobilo), curves i czarna pipetka w kacik ust (najczarniejsze miejsce - jak sie spiesze to szukam na oko, jak sie nie spiesze to mierze) - sciemnilo to nieco zdjecie i podciagnelo kontrast, Smart Sharpen 80/0.8 wyostrzylo calosc, z netu sciagnieta akcja Soft Focus rozmiekczyla calosc, pedzel historii i przywrocilem ostrosc oczom, brwiom i ustom.

Komentarz

• Adam Kasprzak
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 278

z netu sciagnieta akcja Soft Focus rozmiekczyla calosc, pedzel historii i przywrocilem ostrosc oczom, brwiom i ustom.
                            Super, tylko 1 sprawa, jest odpowiednik soft focus na ps na macu? aha i na czym polega pędzel historii, nigdy tego narzędzia nie używałem.
                            Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• 1507
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 327

6, 8,13 wg mnie najlepsze
                              http://canon-board.info/showthread.php?t=38203

Komentarz

Pracuję...