Migawka w kompaktach?!

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sid
    Uzależniony
    • 2004
    • 643

Migawka w kompaktach?!

Zastanawia mnie taka rzecz. Jak dziala i przede wszystkim jak zuzywa sie migawka w kompaktach? Napewno nie moze zaslaniac matrycy caly czas, gdyz wtedy nie bylo by obrazu na LCD? Wiec zaciemnia i odslania matryce tylko w czasie robienia zdjec? A moze jest to jeszcze jakos inaczej rozwiazane? Jaka jest zywotnosc takiej migawki? Czy wogule w kompaktach wymienia sie migawke?
    Ja mam dwa kompakty A60 i Panasonica FZ20. O ile w Canonie nie oplaca sie (ze wzgledu na cene aparatu) wymieniac migawki o tyle w Panasonicu (w sklepie nie wiele tanszym niz np. 300D) mozna by juz o tym pomyslec... jednak nigdzie nic nie znalazlem opini ani o zywotnosci takiej migawki ani o mozliwosci jej wymiany... tak sie zastanawiam jak dlugo moj leciwy A60 jeszcze pociagnie i jak dlugo moj nowszy Panasonic...?

A przy okazji, czy w lustrzankach cyfrowych zuzywa sie cos jeszcze pond migawke i akumulator?
  • muflon
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 6763

Hmm, w sumie nigdy się nad tym nie zastanawiałem, ale tak na zdrowy rozsądek, to migawki chyba po prostu... nie ma
    Zamieszczone przez sid
    A przy okazji, czy w lustrzankach cyfrowych zuzywa sie cos jeszcze pond migawke i akumulator?
    No chyba jeszcze lustro... jemu też się w końcu może znudzić kłapanie Poza tym to chyba nie ma już więcej bardzomechanicznych elementów...
    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• sid
      Uzależniony
      • 2004
      • 643

Zgadza sie! jeszcze lustro! Ciekawe jaka ono ma zywotnosc i czy sie je wymienia? Pewnie tak

Wracajac do migawki ciekaw jestem dokladnie jak to w kompaktach zostalo rozwiazane... i dlaczego np. w moim panasoniu (i chyba w wiekszosci kompaktach jest podobnie chcoiaz nie identycznie) przy f2.8 najkrotszy czas migawki to 1/1000 s a przy f 8.0 to 1/2000? Jaki aspekt techniczny ogranicza najkrotsze otwarcie migawki tylko dla najciemniejszej przyslony? I jak kurcze ta "migawka" dziala w tych kompaktach, anwet jezeli jej tam fizycznie nie ma

(wynikalo by, ze kompakty sa zywotniejsze niz lustra )

Komentarz

• alahari
        Początki nałogu
        • 2004
        • 343

Jest migawka w kompaktach - bardzo czesto mechaniczna i na dodatek bodajze centralna Oprócz tego może tez być elektroniczna (w tańszych, o ile sie nie myle) lub elektroniczno-mechaniczna.
        Canon G3 & Nikon D70

Komentarz

• muflon
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 6763

Ehem, a to ja mam pytanie: jak wygląda "fizycznie" migawka elektroniczna?
          zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• sid
            Uzależniony
            • 2004
            • 643

no i nadal nic nie wiem...

Komentarz

• alahari
              Początki nałogu
              • 2004
              • 343

Jej urody sie nie da opisać
              Canon G3 & Nikon D70

Komentarz

• DoMiNiQuE
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 3548

za to w D70 jest migawka spelniajaca funkcje oslony przeciwkurzowej 8)

Komentarz

• Tomasz Golinski
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 8623

elektroniczna, o ile rozumiem, polega na tym, że włącza się i wyłącza matrycę
                  30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                  Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• alahari
                    Początki nałogu
                    • 2004
                    • 343

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                    elektroniczna, o ile rozumiem, polega na tym, że włącza się i wyłącza matrycę
                    Chyba nie ma przeciwskazan, aby to tak ująć

[ Dodano: 31-03-05, 15:25 ]
                    A w lustrach jest zdaje sie szczelinowa
                    Canon G3 & Nikon D70

Komentarz

• sid
                      Uzależniony
                      • 2004
                      • 643

Ale czy wszystkie kompkaty maja migawke elektroniczna?np. taki panasonic FZ 20 albo canon pro1 ?

Komentarz

• alahari
                        Początki nałogu
                        • 2004
                        • 343

Nie wszystkie... Na modelach sie nie znam, ale sama elektroniczna maja chyba tylko te z dolnej półki
                        Canon G3 & Nikon D70

Komentarz

• Darius

W a 60 musi być migawka bo jeśli patrzę przez obiektyw to coś tam sie zamyka i otwiera ale jak to działa w połaczeniu z właczoną matrycą nie mam pojęcia. Gdy ustawiam ostrość widać jak sie zamyka "coś" nie wiem czy to jest migawka ale mimo wszytko dalej śledze na monitorze co się dzieje w kadrze. Już sam niei wiem co się tam dzieje W lustrzance sprawa jest prosta, ale jak to jest w kompaktach ciekawe pytanie? Może zadzwońmy do Canona

Komentarz

• sid
                            Uzależniony
                            • 2004
                            • 643

nikt nic o tym nie wie?

Komentarz

• Wisozup
                              Coś już napisał
                              • 2005
                              • 72

chyba nieliczne osoby rozbieraly swoje kompakciki. Ja tez nie- jak trzeba zostawiam to fachowcom(ale przydalby sie tutaj jakis, co by powiedzial jak to dziala)

Komentarz

Pracuję...