Witam wszystkich znawców obiektywów Sigma, Canona 30D, filtrów i spraw ostrości. Obiektyw Sigma 70-300mm F4-5.6 APO DG MACRO z body 30D ja ma założony filtr HAKUBA zarówno UV jak i polaryzacyjny robi jakieś 70 % nieostrych fotek. Wielokrotne próby ostrzenia na różne sposoby nie przynosiły zadawalających efektów. Rozwiązanie okazało się proste. Wykręciłem filtr i teraz praktycznie 100 % fotek jest ostrych. Czy ktoś się spotkał z podobnym przypadkiem i potrafi wyjaśnić mi to "zjawisko". Zawsze na obiektywach miałem filtr ochronny. PROSZĘ O POMOC CO ROBIĆ. Pozdrawiam
Do wszystkich znawców obiekwywów SIGMA
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
-
Komentarz
-
Komentarz
-
Komentarz
-
Witam,
proponuję Ci sprawdzoną HOYĘ UV SUPER HMC. Sam używam jej na Sigmie 18-50 2,8 z body 30D i nie mam żadnych problemów.Komentarz
-
Zacznij do ochrony obiektywu używać dekielka, UV do kosza a polar wtedy kiedy potrzebny...
Zwróć uwagę że polar zabiera Ci ~2 działki światła, więc najprawdopodobniej robiłeś poruszone zdjęcia...Komentarz
-
No tak może jest to rozwiązanie tylko dalej nie wiem dlaczego tak się dzieje, że z filtrem robi nieostre fotki. Niestety po założeniu polaryzacyjnego filtra sytuacja jest dalej taka sama fotki są nieostre. CO ROBIĆ ?Komentarz
-
Komentarz
-
Sprawdż jaki masz filtr polaryzacyjny, powinien być kołowy. Inaczej AF głupieje. Drugi powód zbyt dużo filtrów zabiera tyle światła, że AF działa, ale nieprawidłowo. Biorąc pod uwagę że obiektyw jest 4-5,6 jest to bardzo prawdopodobne.ArtMagKomentarz
-
Filtr polaryzacyjny jest oczywiście kołowy. Na obiektyw był zawsze zakładany jeden filtr tak że nie może być mowy o dużej ilości filtrów. Obiektyw jest 2,8 - 5,6. Co jest ciekawe po założeniu polaryzacyjnego już w celowniku widzę lekko nieostry obraz a elektronika aparatu mówi, że jest OK i pozwala na zrobienie fotki. Autofokus aparatu ustawiony na ONE SHOT.Komentarz
-
Widzisz, sam napisales co i jak. Dalczego nie dochodzi do Ciebie ze to jest wina FILTRA. poprostu go nie uzywaj. Sam widzisz roznice "golym okiem". Sprawdz z innymi filtrami a ten od koszaKomentarz
-
OK domyślam się, że to wina filtra tylko zadaję sobie pytanie dlaczego. Z innym obiektywem, którego już nie mam te 2 filtry chodziły OK. Jaka może być przyczyna dlaczego z tym nie chodzą. Oczywiście problem rozwiązany bo filtr nie jest już na obiektywie i wszystko jest OK. Nurtuje mnie tylko pytanie DLACZEGO ?Komentarz
Komentarz