Do wszystkich znawców obiekwywów SIGMA

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wapa
    Dopiero zaczyna
    • 2004
    • 21

Do wszystkich znawców obiekwywów SIGMA

Witam wszystkich znawców obiektywów Sigma, Canona 30D, filtrów i spraw ostrości. Obiektyw Sigma 70-300mm F4-5.6 APO DG MACRO z body 30D ja ma założony filtr HAKUBA zarówno UV jak i polaryzacyjny robi jakieś 70 % nieostrych fotek. Wielokrotne próby ostrzenia na różne sposoby nie przynosiły zadawalających efektów. Rozwiązanie okazało się proste. Wykręciłem filtr i teraz praktycznie 100 % fotek jest ostrych. Czy ktoś się spotkał z podobnym przypadkiem i potrafi wyjaśnić mi to "zjawisko". Zawsze na obiektywach miałem filtr ochronny. PROSZĘ O POMOC CO ROBIĆ. Pozdrawiam
  • Vresviik
    Początki nałogu
    • 2005
    • 263

kupić porządne filtry

Komentarz

• wapa
      Dopiero zaczyna
      • 2004
      • 21

Zamieszczone przez Vresviik
      kupić porządne filtry
      a w/g Ciebie to jakie są porządnie. One były kiedyś na innym obiektywie i wszystko było OK.

Komentarz

• sniper88
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1156

Hoya (moze byc nawet fioletowa-uzywam nie narzekam), marumi...a z drozszych heliopan B+W itd (wiecej nie znam bo to nie moja klasa)
        WWW | 500px | IG
        Semper in altum

Komentarz

• wapa
          Dopiero zaczyna
          • 2004
          • 21

Zamieszczone przez sniper88
          Hoya (moze byc nawet fioletowa-uzywam nie narzekam), marumi...a z drozszych heliopan B+W itd (wiecej nie znam bo to nie moja klasa)
          Mam również obiektyw SIGMA 17/70 tam jest również filtr Hakuba i wszystko śmiga OK.

Komentarz

• sniper88
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1156

Sam mowisz, ze po sciagnieciu filtrow z 70-300 wszystko smiga, wiec to chyba w nich jest problem
            WWW | 500px | IG
            Semper in altum

Komentarz

• wapa
              Dopiero zaczyna
              • 2004
              • 21

Zamieszczone przez sniper88
              Sam mowisz, ze po sciagnieciu filtrow z 70-300 wszystko smiga, wiec to chyba w nich jest problem
              widzisz tylko ten filtr był na innym obiektywie i było wszystko OK.
              Prawdopodobnie Sigmie nie "pasuje" ten filtr zarówno UV jak i polaryzacyjny tylko dlaczego ?

Komentarz

• uplift

Witam,
                proponuję Ci sprawdzoną HOYĘ UV SUPER HMC. Sam używam jej na Sigmie 18-50 2,8 z body 30D i nie mam żadnych problemów.

Komentarz

• Krzychu
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 3611

Zacznij do ochrony obiektywu używać dekielka, UV do kosza a polar wtedy kiedy potrzebny...
                  Zwróć uwagę że polar zabiera Ci ~2 działki światła, więc najprawdopodobniej robiłeś poruszone zdjęcia...
                  Pozdrowienia,
                  KZ
                  KZ Aviation Photography

Komentarz

• wapa
                    Dopiero zaczyna
                    • 2004
                    • 21

Zamieszczone przez Krzychu
                    Zacznij do ochrony obiektywu używać dekielka, UV do kosza a polar wtedy kiedy potrzebny...
                    Zwróć uwagę że polar zabiera Ci ~2 działki światła, więc najprawdopodobniej robiłeś poruszone zdjęcia...
                    No tak może jest to rozwiązanie tylko dalej nie wiem dlaczego tak się dzieje, że z filtrem robi nieostre fotki. Niestety po założeniu polaryzacyjnego filtra sytuacja jest dalej taka sama fotki są nieostre. CO ROBIĆ ?

Komentarz

• sniper88
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1156

Znajdz znajomego z jakims filtrem uv Hoyi, seria zielona (podobno jest okropna, ale przynajmniej tania) albo fioletowa i zobacz czy sie pojawia ten sam problem. Moze po prostu af w twoim 70-300 jest malo czuly, i jak dorzucasz taki filtr to dostaje szalu...
                      WWW | 500px | IG
                      Semper in altum

Komentarz

• Art Mag
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 261

Sprawdż jaki masz filtr polaryzacyjny, powinien być kołowy. Inaczej AF głupieje. Drugi powód zbyt dużo filtrów zabiera tyle światła, że AF działa, ale nieprawidłowo. Biorąc pod uwagę że obiektyw jest 4-5,6 jest to bardzo prawdopodobne.
                        ArtMag

Komentarz

• wapa
                          Dopiero zaczyna
                          • 2004
                          • 21

Zamieszczone przez Art Mag
                          Sprawdż jaki masz filtr polaryzacyjny, powinien być kołowy. Inaczej AF głupieje. Drugi powód zbyt dużo filtrów zabiera tyle światła, że AF działa, ale nieprawidłowo. Biorąc pod uwagę że obiektyw jest 4-5,6 jest to bardzo prawdopodobne.
                          Filtr polaryzacyjny jest oczywiście kołowy. Na obiektyw był zawsze zakładany jeden filtr tak że nie może być mowy o dużej ilości filtrów. Obiektyw jest 2,8 - 5,6. Co jest ciekawe po założeniu polaryzacyjnego już w celowniku widzę lekko nieostry obraz a elektronika aparatu mówi, że jest OK i pozwala na zrobienie fotki. Autofokus aparatu ustawiony na ONE SHOT.

Komentarz

• mor_feusz
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1370

Widzisz, sam napisales co i jak. Dalczego nie dochodzi do Ciebie ze to jest wina FILTRA. poprostu go nie uzywaj. Sam widzisz roznice "golym okiem". Sprawdz z innymi filtrami a ten od kosza

Komentarz

• wapa
                              Dopiero zaczyna
                              • 2004
                              • 21

Zamieszczone przez mor_feusz
                              Widzisz, sam napisales co i jak. Dalczego nie dochodzi do Ciebie ze to jest wina FILTRA. poprostu go nie uzywaj. Sam widzisz roznice "golym okiem". Sprawdz z innymi filtrami a ten od kosza
                              OK domyślam się, że to wina filtra tylko zadaję sobie pytanie dlaczego. Z innym obiektywem, którego już nie mam te 2 filtry chodziły OK. Jaka może być przyczyna dlaczego z tym nie chodzą. Oczywiście problem rozwiązany bo filtr nie jest już na obiektywie i wszystko jest OK. Nurtuje mnie tylko pytanie DLACZEGO ?

Komentarz

Pracuję...