Jak długo żyją Elki ??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • paweleverest
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1138

Jak długo żyją Elki ??

Witam !

Od razu zaznaczam że nie chodzi mi o królowa angielską ani o moją żone . Pytanie podyktowane jest dylematem przedzakupowym dotyczącym szkła 300 4,0L które ma na karku 13 lat ( stan idealny- jak na rocznik i z zaufanych rąk - pierwszy właściciel ) Mam jednak watpliwości na ile lat szczęśliwego związku moge liczyć ?? Te obiektywy mimo naprawde wielkiej solidności niezniszczaklne przeciez nie są . Czy słyszeliście jaki jest średni wiek tych szkiełek ( seria L ) po których trzeba oddać je na złom a może macie u siebie w kolekcji jakies rekordowe sztuki ??

Pozdrawiam
  • Vresviik
    Początki nałogu
    • 2005
    • 263

20 letnie "L"ki miałem i działają bez usterek do dzisiaj.Obecnie moim ulubionym jest 28-80 z 89 roku,zadnych problemów nie mam z nim

Komentarz

• zOOn
      Bywalec
      • 2006
      • 220

Ja zaryzykowalem i kupilem, z mniej zaufanego zrodla, 20-35L. Jak wynika z numeru seryjnego - obiektyw ma 16 lat (1991).

Sprawuje sie niezawodnie - nie mam zadnych zastrzezen. Oczywiscie widac te parenascie lat uzywanie - chocby po wyslizganym od rak pierscieniu zooma - ale na jakosc optyczna i mechaniczna to nie rzutuje. Czuc jakosc i solidnosc wykonania.

16 lat w tym systemie to nienajgorszy wynik, kiedy najstarsze L-ki EF maja po 19-20 lat.

Starsze sa New FD - z przelomu '70 i '80, ale z tym systemem do czynienia nie mialem. Ale mysle, ze paru kolegow na temat New FD sie moze wypowiedziec.

pzdrw

Komentarz

• Kolekcjoner
        Obertroll
        • 2006
        • 18793

Zamieszczone przez paweleverest
        Witam !

Od razu zaznaczam że nie chodzi mi o królowa angielską ani o moją żone . Pytanie podyktowane jest dylematem przedzakupowym dotyczącym szkła 300 4,0L które ma na karku 13 lat ( stan idealny- jak na rocznik i z zaufanych rąk - pierwszy właściciel ) Mam jednak watpliwości na ile lat szczęśliwego związku moge liczyć ?? Te obiektywy mimo naprawde wielkiej solidności niezniszczaklne przeciez nie są . Czy słyszeliście jaki jest średni wiek tych szkiełek ( seria L ) po których trzeba oddać je na złom a może macie u siebie w kolekcji jakies rekordowe sztuki ??

Pozdrawiam
        Wiesz ja mam obiektyw Meyer, który ma spokojnie ze 40 także 13 lat to nie problem. Rzeczona 300-tka to świetne szkło. Wg. mnie warte dużo więcej niż niejedno aktualnie produkowane. Ja bym się nie zastanawiał ani minuty zwłaszcza, że bardzo trudno je dostać.
        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
        Kapitan Wagner

Komentarz

• towersivy
          Uzależniony
          • 2005
          • 992

Znajomy leśnik posiada 500mm f/4.5L, kupione bodajże w 1992 roku więc dzisiaj ma 15 lat, szkiełko nie dość że wygląda jak nowe to jeszcze chodzi rewelacyjnie. W L płaci się właśnie za taki staż pracy.....15 lat chodzenia po bagnach, chaszczach itp to dla mnie sporo :smile:

Komentarz

• paweleverest
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1138

Zamieszczone przez Kolekcjoner
            Wiesz ja mam obiektyw Meyer, który ma spokojnie ze 40 także 13 lat to nie problem. Rzeczona 300-tka to świetne szkło. Wg. mnie warte dużo więcej niż niejedno aktualnie produkowane. Ja bym się nie zastanawiał ani minuty zwłaszcza, że bardzo trudno je dostać.
            Tyle ze to szkło 40 letnie jest manualne czyli przy rozsądnym użytkowaniu - niezniszczalne ( no chyba że przesłona strzeli ) a w 300 jest AF (znając życie pewnie jeszcze wersja już nie produkowana ) i jak on strzeli to tak jakby obiektyw stracił 60% swojej wartości ( bo naprawic go bedzie ciężko)

Komentarz

• Tomasz Golinski
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 8623

Bracia Kłosowscy zajeździli jedną 500/4 na śmierć. I chyba zajęło im to mniej niż 15 lat.
              30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
              Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Adam Kasprzak
                Początki nałogu
                • 2007
                • 278

kto to: Bracia Kłosowscy? http://www.naturaklosowscy.com.pl nie chodzi, więc się tu pytam
                Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• joshua
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 128

http://klosowscy.pl ?
                  | http://www.wizjer.net | dobre chęci i żadne umiejętności | body xxD na końcu i kilka szkieł USM IS coś tam w plecaku a ostatnio częściej w torbie | lampę ze statywem, filtry też mam, bo pisali, że tak trzeba |

Komentarz

• luft
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 111

Zamieszczone przez zOOn
                    J Jak wynika z numeru seryjnego - obiektyw ma 16 lat (1991).
                    a jak sie odczytuje wiek szkla z nr seryjnego ?

Komentarz

• zOOn
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 220

Zamieszczone przez luft
                      a jak sie odczytuje wiek szkla z nr seryjnego ?
                      Dekodujac literki i cyferki z 'dupki' szkla.

Tutaj jak to robic.

Komentarz

• Nemeo
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1757

Zamieszczone przez joshua
                        Czy oni na swojej stronie nie mają żadnych fotografii fauny, czy to ja poprostu nie umiem znaleźć ?

Komentarz

• Tomasz Golinski
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 8623

No trochę dziwna ta strona, jak na fotografów specjalizujących się w ptakach
                          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                          Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• ukasz
                            Uzależniony
                            • 2004
                            • 595

Mam 80-200/2,8 - pełnoletni, znaczy 18 lat mu stuknęło w tym roku, spisuje się bez zarzutu

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18793

Moja 300-tka ma kod G czyli 1992 - 15 lat. I działa bez zarzutu mimo, że z wyglądu jest troszke dojechana .
                              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                              Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...