Ostateczna decyzja HELP

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • SpejsiK56

Ostateczna decyzja HELP

Witam wszystkich forumowiczów.

Niedawno zakupiłem 400D z kitem 18-55 no i chce go wykitować do szuflady gdzie jego słuszne miejsce.
    No i tu problem. Jako pierwsza miała być Sigma 18-200. Szybko zrezygnowałem.

całkowity mętlik.

Od dwóch tygodni siedzę w necie i ślepnę od monitora. Byłem już chyba na wszystkich forach, przejrzałem już chyba wszystkie testy (łącznie ze stronami japońskimi) sampli mam już chyba więcej niż swoich fotek i dalej nie wiem.

Kurczowo ściskam w ręku te 1500 PLN które mam do wydania na obiektyw (w tajemnicy przed żoną).

LUDZIE ODPOWIEDZCIE MI KRÓTKO NIECH W KOŃCU SIĘ ZECYDUJĘ!!!!!!

Tamron 17-50 od Cichego czy Sigma 17-70

Liczy się dla mnie przede wszystkim jakość, ostrość rozdzielczość fotek. Już tak mam od 15 lat od kiedy zajmuję się fotografią. Jakościowy onanista;-)

Za wszelkie opinie Bóg zapłać. Ratujcie moje życie rodzinne bo jak jeszcze 2 tygodnie będę siedział na stronach z testami to żona mnie zostawi
  • Skipper
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1112

rzuc moneta

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple

Komentarz

• iktorn92
      Uzależniony
      • 2007
      • 605

rzuc moneta
      Chcesz Żeby popełnił samobójstwo???

Tak szczerze to bym wziął sobie tamronika i spokój. Cichy pewna firma a szkiełko ok ja tez po kupnie cyfry sobie go kupie bo nie starczy na 17-40
      Flickr
      Portfolio Ślubne

Komentarz

• fret
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1503

Jakościowy? Sama ostrość, to jeszcze nie jakość. Zbieraj na 17-40. Chyba, że onanizujesz się przy testach, ale tego, to żadna zona nie wytrzyma...

Komentarz

• 777
          Uzależniony
          • 2006
          • 536

ja bym wzial tamrona
          chociaz tak naprawde kit nie jest taki zly albo ja mam taki super egzemplarz
          po prostu czasem mam wrazenie ze wszyscy mowia a kit zly bo tak inni mowia
          6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Komentarz

• wakeford
            Coś już napisał
            • 2007
            • 89

Weź od Cichego tamrona - to pewne źródło i będziesz miał kłopot z głowy. Z tego co wiem Cichy testuje przed sprzedażą. Tym się kieruj, czyli kupnem z pewnego źródła, dużego wyboru nie masz, z netem daj se na luz, bo ci głowa od tego pęknie - tutaj każdy wielki filozof, a zazwyczaj zero wiedzy. Znajdź tel. do Cichego i po bólu, ...no chyba , że lubisz podniecać się róznej maści postami...

Komentarz

• ArturBonoVox
              Uzależniony
              • 2007
              • 684

Ja bym na Twym miejscu odstapil od wspomnianych obiektywow i wzial uzywany 17-40/4.0 L. Cena powinna oscylowac kolo 2000 zl. Naprawde bedzie to trafna inwestycja:P Pozdrawiam

Komentarz

• Obiektyw
                Bywalec
                • 2007
                • 157

tego canona nigdy nie probowalem. Jezeli daje lepsze fotki-to ok.

Jako zooma transstandard do 30tki uzywam tamrona 17-50 i uwazam, ze jest i szybki i ostry. Reszta to juz tylko umiejetnosci czlowieka.
                ║ 50D i 30D + graty ║

Komentarz

• medic
                  Coś już napisał
                  • 2006
                  • 54

mialem pomoc w decyzji ale przy przewadze glosow na tamrona nie pomoge...

jak na mnie - SIGMA! i juz
                  szkiełko i oko

Komentarz

• mamiski
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 130

Kit, domknięty na 8.0 lub trochę więcej sprawdza się na krótkim końcu, dlatego wziąłbym nie 17-50, tylko 28-75. Szkło tak samo ostre, a dodatkowo możesz wykorzystywać dłuższy koniec do portretów. Dzięki teku zakupowi Twoja szklarnia będzie miała szerszy zakres, a kit nie będzie się kurzył w szufladzie, tylko robił za szeroki kąt.

Komentarz

• szandor
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 624

Ja swego czasu wziąłem Tamrona 17-50 - szczerze Ci radze poczekaj i dozbieraj do C 17-40 tym bardziej, że jak mówisz jesteś jakościowym onanistą. Twój onanizm może przejść w rozstrój nerwowy.
                      Jak masz pytania, zapraszam na PW.
                      Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
                      R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Komentarz

• Blindseeker
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 522

Zamieszczone przez mamiski
                        Kit, domknięty na 8.0 lub trochę więcej sprawdza się na krótkim końcu, dlatego wziąłbym nie 17-50, tylko 28-75. Szkło tak samo ostre, a dodatkowo możesz wykorzystywać dłuższy koniec do portretów. Dzięki teku zakupowi Twoja szklarnia będzie miała szerszy zakres, a kit nie będzie się kurzył w szufladzie, tylko robił za szeroki kąt.
                        Tez jestem tego zdania - zostaw kita, zawsze się może przydać. Dokup 28-75 i będzie po problemie.

Komentarz

Pracuję...