Jaka osłona do do kitowego EF-S 18-55?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Przemek Białek
    Uzależniony
    • 2004
    • 832

Jaka osłona do do kitowego EF-S 18-55?

zamierzam sie nad kupnem oslonki do 18-55
    przejrzalem oferte Pstryk'a ale tego symbolu nie znalazlem a chodzi dokladnie o ET-60C

zwracam sie do osob ktore cos wiedza na ten temat.

a mam prosbe jak ktos ma taka oslone czy moze pokazac jak ona wyglada po zalozeniu na obiektyw!
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Mam z raysfoto oslone metalowa, tubus krotki metalowy. Zaloze do Sigmy 18-50 i moze byc to samo. Jesli bedzie dzialac bez problemu to zrobie zdjecie i pokaze jak wyglada.

Komentarz

• JaW
      Początki nałogu
      • 2004
      • 258

Do kazdego mojego obiektywu mam oslonki Marumi za 20 zł/sztuka. Gumowe, lekkie, składane - co jest wielką zaleta, bo nie zajmuja miejsca w torbie. Swoje zadanie spelniają dobrze, nie winietują nawet z filtrem UV. Czemu miałyby byc gorsze od osłonki za 150 zł - nie mam pojecia...
      Pozdr - JaW
      Moja galeria Fotojaw
      Moje zdjęcia na plfoto
      Kiedyś miałem: 300D, Canon 28-135 IS, Canon 100mm Macro USM, Canon 50mm f/1.8, 550EX

Komentarz

• Cichy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 7450

Gdzie kupić ???
        O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• JaW
          Początki nałogu
          • 2004
          • 258

Zamieszczone przez Cichy
          Gdzie kupić ???
          Uzyj funkcji cytowania, aby bylo wiadomo do czego odnosi sie Twoje pytanie. A oslonki Marumi kupisz w Rzeszowie, w sklepie Maxum albo w kazdym dobrym sklepie foto.
          Pozdr - JaW
          Moja galeria Fotojaw
          Moje zdjęcia na plfoto
          Kiedyś miałem: 300D, Canon 28-135 IS, Canon 100mm Macro USM, Canon 50mm f/1.8, 550EX

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Zamieszczone przez JaW
            Czemu miałyby byc gorsze od osłonki za 150 zł - nie mam pojecia...
            Oslonki metalowe do obiektywow szerokokatnych/standard kosztuja w raysfoto ok 30zl ... oslonki metalowe z dlugim tubusem do obiektywow waskokatnych kosztuja 130...
            Nie wiem dlaczego i zaczalem sie nad tym zastanawiac dopiero po kupnie .. ale potrzebna mi.

Komentarz

• Arkan
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1401

Nie znalazłeś, bo to nie ten symbol - musisz kupić EW-60C. Taka sama osłona jest do EF 28-80/3.5-5.6 II USM. Mam taką osłonę, kupiłem pod koniec maja na Allegro za 89 PLN.
              Możesz ją sobie obejrzeć (albo i kupić) tutaj

http://www.adorama.com/CAEW60C.html

Nie mam zdjęcia obiektywu z osłoną, ale jest ona bardzo niska (2 cm wysokości), a poza tym w przypadku 18-55, która kręci mordą bardzo utrudnia pracę z polarem.

Arkan
              Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• fcrm

W jakich sytuacjach wykorzystujecie osłony przeciwsłoneczne ?

Fcrm

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez fcrm
                  W jakich sytuacjach wykorzystujecie osłony przeciwsłoneczne ?

Fcrm
                  Gdy celuje przez obiektyw i widze w kadrze flare/blika itp, cos co "zasmieca" mi kadr a wiem ze to od silnego swiatla pochodzi.
                  W jasny, sloneczny dzien najlepiej caly czas nosic bo ciezko zgadnac kiedy sie pojawi flara a zdejmowac w ta i z powrotem to szkoda czasu i kadru... zalozona oslona nie przeszkadza w robionych zdjeciach. A jesli przeszkadza to jest do kitu 8)

Komentarz

• fcrm

Fcrm[/quote]

Gdy celuje przez obiektyw i widze w kadrze flare/blika itp, cos co "zasmieca" mi kadr a wiem ze to od silnego swiatla pochodzi.
                    W jasny, sloneczny dzien najlepiej caly czas nosic bo ciezko zgadnac kiedy sie pojawi flara a zdejmowac w ta i z powrotem to szkoda czasu i kadru... zalozona oslona nie przeszkadza w robionych zdjeciach. A jesli przeszkadza to jest do kitu 8)[/quote]

Dzięki

Pozdrawiam
                    Fcrm

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Jeden update co do "przeszkadzalnosci" oslony.
                      Sigma 18-50 + Canon 10D + oslona przeciwsloneczna typu "Osłona aluminiowa - tubus krótki, czarny" (polecana do standardowych zoomow i ogniskowych) - winietuje przy 18mm! (czyli 28.8mm po przeliczeniu).
                      Czyli do standardowych zoomow analogow (28-costam) rowniez by winietowala przy szerokim kacie.
                      Alternatywa jest oslona typu "Osłona aluminiowa szerokokątna" ale nie wiadomo czy wystarczajaco dobrze by chronila przed flarami przy nastawieniu obiektywu na tele (w przypadku tej Sigmy - odpowiednik 80mm).
                      Poniewaz bardziej potrzebowalem szerokiego kata niz oslony to z niej zrezygnowalem w zamian starajac sie robic zdjecia w cieniu (i spiep* slicznie pomiar swiatla gdzieniegdzie lub zapominalem doswietlac lampa te cienie ).

Komentarz

• alpin19

Przepraszam że się wtrącam, ale wydaje mi się dziwne doradzanie:
                        1. nie markowych osłon;
                        2. prawdopodobnie nieodpowiednich osłon.
                        Dobrze wiadomo, że canon projektuje poszczególne osłony dla poszczególnych obiektywów. Tak na przykład dla kitowego 18-55 osłona nosi symbol W-60C, a dla szkła EF 80-200mm f/4,5-5m6 II - to ET-54.
                        Jestem również zdania, że powinno się dobierać sprzęt firmowy. Jestem przeciwnikiem podpinania do Canonów szkieł Tamrona, Cosiny, Sigmy itp. - canon ma własny system, technologie, i (niestety) jego szkiełka współpracują najlepiej.
                        ...ale to tylko moje zdanie....

Komentarz

• JaW
                          Początki nałogu
                          • 2004
                          • 258

Zamieszczone przez alpin19
                          Przepraszam że się wtrącam, ale wydaje mi się dziwne doradzanie:
                          1. nie markowych osłon;
                          2. prawdopodobnie nieodpowiednich osłon.
                          Wybacz kolego, ale LOL.
                          Oslonka markowa kosztuje nawet 150 zł. Oslonka gumowa kosztuje 25 zł. Dostaniesz w prezencie mojego 300D, jesli znajdziesz jakies roznice na zdjeciach wynikajace z zastosowania roznych osłon. Poza tym oslonka gumowa po zlozeniu miesci sie w kieszonce, a plastikowa zajmuje tyle samo miejsca co obiektyw.

Dobrze wiadomo, że canon projektuje poszczególne osłony dla poszczególnych obiektywów. Tak na przykład dla kitowego 18-55 osłona nosi symbol W-60C, a dla szkła EF 80-200mm f/4,5-5m6 II - to ET-54.
                          Jestem również zdania, że powinno się dobierać sprzęt firmowy. Jestem przeciwnikiem podpinania do Canonów szkieł Tamrona, Cosiny, Sigmy itp. - canon ma własny system, technologie, i (niestety) jego szkiełka współpracują najlepiej.
                          ...ale to tylko moje zdanie....
                          Moze cos w tym jest, nie wiem. Zaraz Ci ktos powie, ze np Tamron ma licencje Canona na bagnet EF, ze Sigmy sa tanie a czasem dobre... ale rozumiem, ze mozna miec kaprys i stosowac tylko canonowskie szkła. Ale osłonki przeciwsloneczne??? A moze akumulatorki tez tylko oryginały za 400 zł? Torby na sprzet tez wyłacznie od Canona? A wg Ciebie zalozenie na obiektyw dekielka z allegro to profanacja?
                          Bez przesady...
                          Pozdr - JaW
                          Moja galeria Fotojaw
                          Moje zdjęcia na plfoto

Komentarz

• alpin19

Kolego JaW - nie unoś się. Przecież napisałem, że to moje subiektywne zdanie w tej materii. Osobiście jestem zwolennikiem sprzętu markowego, ale nikomu tego stanowiska nie narzucam.....
                            Przepraszam jeśli poczułeś się urażony.....

Komentarz

• JaW
                              Początki nałogu
                              • 2004
                              • 258

Kolego JaW - nie unoś się. Przecież napisałem, że to moje subiektywne zdanie w tej materii. Osobiście jestem zwolennikiem sprzętu markowego, ale nikomu tego stanowiska nie narzucam.....
                              Przepraszam jeśli poczułeś się urażony.....
                              Ojej Nie unosze sie ani nie czuje urazony, spokojnie Raczej rozbawiłeś mnie lekko Twoim podejsciem, ale jestem tolerancyjny i niech kazdy sie bawi tak jak lubi.
                              Jednak nasze Forum czytają tez niedoswiadczeni uzytkownicy, ktorzy po przeczytaniu Twojego posta mogliby nabrac przekonania, ze wydając 150 zl na oslonke uzyskają lepsze jakosciowo zdjecia.
                              A poza tym to kilka Twoich zdjec z plfoto bardzo mi sie podoba
                              Pozdr - JaW
                              Moja galeria Fotojaw
                              Moje zdjęcia na plfoto

Komentarz

Pracuję...