Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Czy filtry (uv, polar) na obiektywy to bardzo istotna sprawa? Przeciez np. eLki powinny miec szklo najwyzszej jakosci, skoro wydaje sie na nie taka kupe kasy.
Jezeli filtry sa potrzebne, to we wszystkich obiektywach. W tych najdrozszych i najtanszych? Dziwne to byloby, choc jezeli kogos stac na obiektyw za kilka tysiecy, to dlaczego mialoby go nie stac na jakis tam filtr.
Czy filtry (uv, polar) na obiektywy to bardzo istotna sprawa? Przeciez np. eLki powinny miec szklo najwyzszej jakosci, skoro wydaje sie na nie taka kupe kasy.
Dzieki za linki, ale wiem co daja filtry
Poprostu myslalem (mysle), ze obiektywy moglyby miec juz "w sobie" filtr, np. uv (nie wydaje mi sie, by wszyscy chcieli by miec mniejsze nasycenie kolorow i wieksza "mgle" w tle). Szczerze mowiac liczylem na odpowiedzi typu: Nie! Filtr musisz sobie sam kupic. A ze mozesz sobie wybrac filtry to mozesz miec: polaryzacyjne polowkowe, kolowe, etc. lub Tak. Obiektywy wyzszej klasy daja taki efekt, jakby mialy zalozony na siebie filtr uv lub polaryzacyjny. I szczerze mowiac tylko o taka odpowiedz mi chodzilo :wink:
O ile uv to jeszcze to polar jednak troche juz nie bardzo sie nadaje do wbudowania.
UV taki przyzwoity (nie szkielko do ochrony) tez niestety jest rozowy... Moze i malo to widac, ale widac, a biale ma byc biale a nie zolte, rozowe czy inne jakies...
Dlaczego nie pakowac tego standard zeby mgielka byla mniejsza? Bo po pierwsze ta mgielka wystepuje zwykle dosyc wysoko, a po drugie obiektyw powinien miec minimalny (zerowy?) wplyw na kolory. UV powoduje zmiane. Polar juz wogole robi dziwne rzeczy...
Nie kazdy potrzebuje efektow z filtra UV czy innego w standardzie (np. studio), dlatego kupuje sie obiektywy i osobno filtry w razie potrzeby.
polar (dobry; np; B&W) - Tak
polówka szara (B&W) - Tak
na całą resztę szkoda kasy
hmm... to ja jednak uzupelnie:
1. mocny konwers (80A albo wrecz KB20) - Tak.
2. soczewka makro - Tak
3. Varicolor - Tak
4. gwiazdki - Tak
5. UV - Tak
powody:
1. bo balans bieli nie zlikwiduje burakow oswietlenia i braku informacji w spektrum barw (wiele zarowek "tnie" po cieplych barwach i mozna sie nabawic rozowych czerwieni). oczywiscie, mam na mysli tylko zdjecia studyjne, gdzie jest czas, zeby sie w to bawic.
2. to dla tych, co nie chca kupowac specjalnych obiektywow, a nie w smak im marnowac swiatlo na pierscienie posrednie. do 2~3 dioptrii spadek jakosci mozna przebolec
3. a tego to juz ni cholery nie da sie zrobic w szopce, a w landszaftach mozna sobie zrobic fantastyczne efekty :-) (ot, polecam link: http://www.geocities.com/cokinfilter...lue_yellow.htm ). a na Photosigu tez mozna znalezc przyklady uzycia Varicolora Singh-Raya. jazda bez trzymanki
4. dla tych, co musza robic tzw. cepelie ;-) no albo portrecistow, co to chca tanim kosztem zmiekczyc
5. w pewnych okolicznosciach bez UV-ki nie nada (gory, woda). polar jednak nie tlumi tyle co dobra UV-ka (ale dobra - a to nie oznacza kazdej jaka jest sprzedawana jako UV), a bez tlumienia mozna popsuc zdjecia. zdarzylo mi sie schrzanic kilka porannych plenerkow przez brak UV-ki i wiecej sobie tego nie zrobie. niewiernym polecam samemu przezyc zalamke nad glupio zepsutymi fotami nic przyjemnego
UV taki przyzwoity (nie szkielko do ochrony) tez niestety jest rozowy... Moze i malo to widac, ale widac, a biale ma byc biale a nie zolte, rozowe czy inne jakies...
Czyli np. Hoya SHMC bedzie zabarwial zdjecia na rozowo, procz mocniejszego nasycenia barw?
Czyli np. Hoya SHMC bedzie zabarwial zdjecia na rozowo, procz mocniejszego nasycenia barw?
to juz chyba przesada. teoretycznie zafarb bedzie, ale z punktu widzenia praktyki, to nie ma tu chyba o czym mowic...
swoja droga, to wydawalo mi sie, ze UV jest leciutko zoltawy, jako ze przycina pasmo ultrafioletowe, zahaczajac z reguly nieznacznie o najblizszy UV fragment spektrum widzialnego - czyli odrobine barw glebokich niebieskich. a z teorii barw jak w morde strzelil wynika komplementarnie kolor zoltawy (bo rozowy, w zaleznosci od odcienia, jest komplementarny do zieleni~cyjanu).
ale tu trzeba by bardzo mocno podbic kolory, zeby zabarwienie wyszlo. toz to nie bedzie wiecej niz raptem kilka smiesznych miredow. tej sily zafarb likwiduje sie minimalna korekta temperatury barwowej, albo wrecz zaniedbuje (w znakomitej wiekszosci przypadkow).
to juz chyba przesada. teoretycznie zafarb bedzie, ale z punktu widzenia praktyki, to nie ma tu chyba o czym mowic...
W praktyce jest to tak malo ze mozna zapiac na stale uv'ke i bedzie ok.
Ale jest to na tyle duzo ze sporo ludzi zauwazy roznice (zwlaszcza pro) bez i z co powoduje ze nie konstruuje nikt obiektywow z wbudowanym filtrem. Producenci/konstruktorzy zwykle staraja sie zimnimalizowac dominante (tak to sie nazywalo?) barwowa wprowadzana przez obiektyw a nie dorzucac bonusy.
Ale jest to na tyle duzo ze sporo ludzi zauwazy roznice (zwlaszcza pro) bez i z co powoduje ze nie konstruuje nikt obiektywow z wbudowanym filtrem.
otoz to. sam czesciej napotykam na zdjecia zmarnowane przez brak UV-ki, niz przez jej nalozenie. to tak a propos tego dodatkowego koloru.
Zamieszczone przez KuchateK
Producenci/konstruktorzy zwykle staraja sie zimnimalizowac dominante (tak to sie nazywalo?) barwowa wprowadzana przez obiektyw a nie dorzucac bonusy.
jedni sie staraja, inni nie. grunt, by w szkle bylo tylko tyle soczewek i tylko takich, jak to niezbedne. nie daje sie gratis dodatkowych warstw optyczych, bo nie kazdy ich potrzebuje
Graty: body i kilkanaście soczewek w kilku grupach ...
Na zawsze bezpartyjny ... moje www serwisy, porady, linki, moja i inne galerie - zapraszam nie tylko początkujących
http://www.fotopolis.pl/index.php?gora=1&lewa=6&arch=1&nrarch= 2653 ........ ja tu tylko sprzątam ...........
Już dawno zrobiłem ten "test z karteczką" - przypiąłem, zobaczyłem żółtą plamę i nadal nie rozumiem jak to ma udowadniać, że noszenie filtra jest bez sensu?
Wlasnie o takie cos mi chodzilo Dzieki bardzo. Teraz juz wiem to co chcialem wiedziec.
Pozdrawiam
[ Dodano: 31-03-2005 ]
Zamieszczone przez muflon
Zamieszczone przez Arsis
http://www.fotopolis.pl/index.php?gora=1&lewa=6&arch=1&nrarch= 2653 ........ ja tu tylko sprzątam ...........
Już dawno zrobiłem ten "test z karteczką" - przypiąłem, zobaczyłem żółtą plamę i nadal nie rozumiem jak to ma udowadniać, że noszenie filtra jest bez sensu?
Chyba chodzilo o taki efekt, jak przy depilacji nog goracym woskiem i jakims tam plastrem Musisz nakleic i mocno pociagnac i wtedy ten pylek, czy co tam jest, zostanie usuniety.
i trudno sie z facetem nie zgodzic. kazdy filtr dodaje dwie warstwy szklo-powietrze, a to sila rzeczy psuje jakosc. tylko.... hmmm.... na ile jest to psucie zauwazalne? dobry filtr nie zmieni wiele.
inna kwestia - tam jest mowa o filtrze ochronnym, a tym slowem czesto okresla sie filtry w 100% neutralne. UV-ka nie jest filtrem neutralnym. i wlasnie tam, gdzie jej nie-neutralnosc ma znaczenie, warto z niej korzystac
Filtr filtrem, a ja na wszelki wypadek nie wyjmuję obiektywu z foliowej, bardzo przezroczystej, torebki. Trochę szeleści. Ale co mi tam, grunt, że mi pyłek na obiektywie nie usiądzie.
Komentarz