Co to jest??? - CANON 5D - problem

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aslovik

Co to jest??? - CANON 5D - problem

Witam!
    Jestem nowy na forum (dlatego WITAM Wszystkich), ale bynajmniej nie nowy w fotografii - szczególnie z użyciem Canon'ów
    Jestem właśnie w trakcie kupowania używanego Canona 5D (od kolegi, aparat kupiony przez niego w listopadzie zeszłego roku). Wszystko byłoby pięknie, gdyby nie pewien dziwny efekt siatki z pikseli (pattern?) który zauważyłem podczas obróbki zdjęć. Występuje on przede wszystkim na RAWach wrzuconych do Photoshopa albo LightRoom'a. W ZoomBrowser tego nie ma. W Canon DPP jest chociaż słabiej widoczny. Wygląda to prawie jak kompresja JPG - tworzą się kwadraty z grup pikseli.

Oczywiście pomyślałem, że to kwestia alternatywnych algorytmów wywoływania RAW, ale pracowałem już wcześniej na 5D i wszystkie RAWy obrabiałem w Camera RAW albo LightRoom i nie było takiego efektu. Widać to przy dużych powiększeniach i na gładkich powierzchniach (prawda 400-600% zoom, ale potrzebuję na prawdę wysoką jakość zdjęć - zajmuję się fotografią mody)

Kolega wcześniej wspominał coś o tym, że aparat był w serwisie na "kalibracji matrycy" tylko nie mówił dokładnie o co chodzi.
    Czy ktoś z Was się z tym wcześniej spotkał?
    Załączam zdjęcie - powiększenia z oryginału - RAW+L_JPG
    Na górze RAW - wrzucony do Camera Raw - bez obrabiani.
    Na dole załączony JPG - tak samo bez obróbki.
    ZoomBrowser daje wyniki takie jak ten jpg. Podobnie DPP, ale tam jednak widac + trzeba włączyć Luminance noise reduction.
    W tym samym oprogramowaniu zdjęcia z 5D innego znajomego wyglądają bardzo dobrze bez żadnej obróbki.
    Czy to możliwe że egzemplarz który chcę kupić jest felerny ?

p.s. oczywiście chodzi mi o zdjęcia robione na ISO 100 przy dobrym oświetleniu - zdaję sobie sprawę, że na wyższych czułościach szum to coś normalnego (chociaż bardziej chaotyczny a nie w siateczkę).
  • Skipper
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1112

Zamieszczone przez aslovik
    Oczywiście pomyślałem, że to kwestia alternatywnych algorytmów wywoływania RAW, ale pracowałem już wcześniej na 5D i wszystkie RAWy obrabiałem w Camera RAW albo LightRoom i nie było takiego efektu. Widać to przy dużych powiększeniach i na gładkich powierzchniach (prawda 400-600% zoom, ale potrzebuję na prawdę wysoką jakość zdjęć - zajmuję się fotografią mody)

a to mozna leczyc?

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple

Komentarz

• raster
      Coś już napisał
      • 2005
      • 97

Zamieszczone przez Skipper
      a to mozna leczyc?
      to TRZEBA leczyć
      Puszki i słoiki

Komentarz

• aslovik

a to mozna leczyc?

Wiesz, na serio nie jestem maniakiem jakości amatorsko focącym i dyskutującym czy coś ma 1000 czy 900 linii na milimetr.
        Robię zdjęcia mody które są powiększane później do rozmiarów np plakatu potrzebuję na prawdę dobrą jakość.
        A tu trochę dziwne że Canony moich kolegów (i mój wcześniejszy) dają o wiele lepszą jakość niż ten który chcę kupić (szczególnie że kosztuje mnie więcej niż zapowiadana cena 40D!)

Komentarz

• Skipper
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1112

stary jak chcesz powiekszac cos do tego rozmiaru to sobie hasselblada kup bo tu z takim tekstem to sie tylko na drwiny narazasz

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple

Komentarz

• aslovik

stary jak chcesz powiekszac cos do tego rozmiaru to sobie hasselblada kup bo tu z takim tekstem to sie tylko na drwiny narazasz
            Zdziwiłbyś się ale w jednej kampanii reklamowej miałem powiększenia z 20D do formatu 100x70 i nie było to problemem. Tak samo jak druk w magazynach na dobrym papierze. Chociaż rzeczywiście, jeśli trzeba to używam wypożyczanego H2D, ale wierz mi - to wolna i niewygodna kobyła a jakość obrazu na wyższych czułościach, hmm.. nawet nie ma co mówić o jakości.
            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            Poza tym ten efekt widać już na 200% powiększeniu, więc jest to trochę problem.
            Poza tym zadaję konkretne pytanie - co to jest i czy ktoś się z tym spotkał ?
            Jeśli nie, to po co komentują?
            To już w kaczylandzie pytać nie można?
            Ostatnio edytowany przez Gość; 12259. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• ripek
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1486

Jest na to rada. Otwierasz obrazek w PS. Dajesz na obrazku gaussian blur. Promień 4px.

Potem 10 razy przyciskasz CTRL+F.

Powinno pomóc w kwestii pixeli.

A na poważnie. Odpal ACR i wywołaj sobie raw zamiast na 8mpix to na 25mpix.
              Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• oskarkowy
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2513

Wszystko jest w porządku. Zacznij używać do obróbki rawów C1 albo ACR i problem ustąpi jakby ręką odjął. No i uważaj na to, co robisz w obróbce, szczególnie przy wyostrzaniu, bo praktycznie zawsze winny jest użyszkodnik.
                Jarek

Komentarz

• fotokor1
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 373

mam cos takiego na moich fotkach z 30d i też mnie to wścieka nie wiem co z tym zrobić, może za mało powiększone ale widać te kwadraciki i jest ich dużo
                  Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 , Canon 35 1.4 , canon 17-40/4, canon fish eye, 24-105/4, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Komentarz

• aslovik

Zamieszczone przez oskarkowy
                    Wszystko jest w porządku. Zacznij używać do obróbki rawów C1 albo ACR i problem ustąpi jakby ręką odjął. No i uważaj na to, co robisz w obróbce, szczególnie przy wyostrzaniu, bo praktycznie zawsze winny jest użyszkodnik.
                    ACR = Adobe Camera Raw ? Jesli tak, to niestety przede wszystkim tam jest to widoczne. A co do wyostrzania - to jak pisałem - efekt pojawia się bez żadnej obróbki - czyli nie ruszam jeszcze wyostrzaniem. Dopiero jak sie wyostrza to rośnie
                    Ostatnio edytowany przez Gość; 12259. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• wojkij
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1915

Tak na logike: Jesli w innych egzemplarzach 5d tego efektu nie ma to znaczy ze ten ma jakas wade i nie ma co pchac sie w jego zakup, zwlaszcza zakladajac ze jedno widoczne uszkodzenie przewaznie ciagnie za soba kilka ukrytych

A tak powaznie to przy powiekszaniu ponad rozmiar to nie jest normalne?
                      www.kwapisz.org

Komentarz

• sv

niesmialo zapytam: po co ogladasz obrazek powiekszony do 600%?

Komentarz

• ripek
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1486

Zamieszczone przez sven
                          niesmialo zapytam: po co ogladasz obrazek powiekszony do 600%?
                          Dokładnie. 100% jak sama warość wskazuje to obrazek 1:1 - większe powiększenie to tylko powiększanie obszaru ekranu zawierającego jeden "pixel" z matrycy.

Ja też przy 400%/600% powiekszeniu widzę pixele i to na 30d a nie 5d.
                          Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18793

a to mozna leczyc?
                            Jak widać powyżej może być to bardzo trudne .
                            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• aslovik

Zamieszczone przez ripek
                              Dokładnie. 100% jak sama warość wskazuje to obrazek 1:1 - większe powiększenie to tylko powiększanie obszaru ekranu zawierającego jeden "pixel" z matrycy.

Ja też przy 400%/600% powiekszeniu widzę pixele i to na 30d a nie 5d.
                              Echhh.. nie o to chodzi. Przypatrzcie się proszę dobrze zdjęciom które zamieściłem - na pierwszym jest faktura z pikseli - tak jakby obrazek był na płótnie. a na drugim tego nie ma. Piksele są BO PRZY TAKIM POWIĘKSZENIU BĘDĄ - tylko kwestia tego, że na pierwszym te piksele tworzą dziwny pattern a na drugim są 'rozmyte'. Po prostu - zamiast błękitu nieba jest powtarzający się wzorek z różnych odcieni a nie - tak jak na drugim - w miarę jednolite odcienie błękitu...

Komentarz

Pracuję...