[Płacze i żale] - Canon 20D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gietrzy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 5727

[Płacze i żale] - Canon 20D

Chciałbym zaproponować cykl płacze i żale, w którym użytkownicy poszczególnych korpusów wymienialiby wady i "wrzody na d_pie" swoich zabawek.
    Marzy mi się by wzorem zagranicznych for nie schodzić z tematu (off topic). Nawet Moderator-zy :wink:
    Ponieważ to body gości już u nas parę miesięcy zacznijmy od niego.

Rzeczy, które mnie bardzo denerwują w 20D:

- brak ISO w wizjerze !!!
    Canon my nie chcemy FF w cenie $1500, ale brak ISO w wizjerze to już przesada!!!
    Ile zdjęć mam zje_chanych przez ISO 800

- wizjer marki "tunnel of love"

- uchwyt pionowy marki latający grip
    Większy od BigEda tylko po to by zmieścić paluszki, z którymi korpus pracuje minutę*
    Grip ciągnie prąd w 2. baterii jednocześnie. Canon. Yes, You Can.

- wyświetlacz w wizjerze "nic nie wyświetla w słońcu".
    Tutaj uwaga: nie podobało mi siękiedy skierowałem aparat prawie w słońce dostałem tak po oczach, że gdybym nie miał body na pasku to bym go upuścił. Szkło jasne nie było (f/3.5-4.5)

- wyświetlacz marki wypalony CRT Daytek, rekordowo wielki !!!

- brak rgb histogramu, w dobie cyfrówek niech dodadzą to do segmentu $1500 bo jest potrzebne każdemu

- klapka od gniazda karty jest gorsza jakościowo (tak, to jest możliwe!) niż grip

- jednoczesne dodawanie do korpusu 2. niezależnie rozwijanych raw konwerterów, z których jeden ergonomię ma głęboko w..., drugi jest całkiem fajny gdyby nie to, że obraz po konwersji jest mniej ostry (w DPP jest mora! W EVU nie ma)

- last but not least AF. Tak autofocus mógłby być i skuteczniejszy i szybszy. Porównałem comba: 20D z 24-70 i D70 z 80-200/2.8. Było ciemno, ale do całkowitej ciemności to było daleko. To była całkowita porażka Canona. To nie było troszeczkę, trochę wolniej. Szok, dla mnie to był szok. Body za $1500 plus Lka 2.8

to tyle, coś dodam gdy sobie przypomnę.
    the silence is deafening
  • djtermoz
    Uzależniony
    • 2004
    • 995

Co prawda nie mam 20D ale porownywalem w sklepie z moja dziesiatka, wiec dodam jeszcze jedna "wade":

- klapie lustrem jak krokodyl paszcza - w porownaniu z dwudziestka, dziesiatka jest stealth

Ale to i tak fajny aparat...
    djtermoz@pbase

Komentarz

• muflon
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 6763

Re: [Płacze i żale] - Canon 20D

Zamieszczone przez gietrzy
      - wizjer marki "tunnel of love"
      Chyba nie da rady w body z cropem 1.6x

- uchwyt pionowy marki latający grip
      Eee, narzekanie Grip jest OK. Chociaż z paluszkami to skucha, ale to wynika raczej z nich a nie z gripa.

Tutaj uwaga: nie podobało mi siękiedy skierowałem aparat prawie w słońce dostałem tak po oczach, że gdybym nie miał body na pasku to bym go upuścił. Szkło jasne nie było (f/3.5-4.5)
      Eee, nie przeginasz aby? Trzymając lunetę f/16 też byś próbował w słońce celować? Chyba zresztą jest to w każdej instrukcji. Mniejsza o oczy ale można uszkodzić czujniki/migawkę.

- klapka od gniazda karty jest gorsza jakościowo (tak, to jest możliwe!) niż grip
      ??? Czy my na pewno mamy ten sam aparat?

- last but not least AF. Tak autofocus mógłby być i skuteczniejszy i szybszy.
      No nie wiem.. ja w 70-200/2.8 powiedziałbym, że AF skuteczniejszy i szybszy już być chyba nie może

Ja od siebie dodam tylko ogólne uwagi, które się odnoszą do całej semi-pro serii Canona:

- brak wajchy do przełączania trybów Single shot/AI servo oraz ekspozycji
      - podobnie dla ISO

Kiedyś wyrzucę cały ten złom przez okno i kupię Minoltę ;-)
      zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Jac
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4813

co do wad to niezauwazylem ... a moze ciebie od Nikona wyslali na przeszpiegi

Kiedyś wyrzucę cały ten złom przez okno i kupię Minoltę
        powiedz kiedy to sie szarpne na bilet w Biznesklasie i pierwszym samolotem bede u ciebie pod oknem
        Instagram

Komentarz

• gietrzy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 5727

Zamieszczone przez djtermoz
          Co prawda nie mam 20D ale porownywalem w sklepie z moja dziesiatka, wiec dodam jeszcze jedna "wade":

- klapie lustrem jak krokodyl paszcza - w porownaniu z dwudziestka, dziesiatka jest stealth
          Cholera, zapomniałem
          Zamieszczone przez djtermoz
          Ale to i tak fajny aparat...
          Tak, to prawda*

* - najczęściej wypowiadane słowa Apo Tajnera w TVP :wink:
          the silence is deafening

Komentarz

• muflon
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 6763

Zamieszczone przez Jac
            co do wad to niezauwazylem ... a moze ciebie od Nikona wyslali na przeszpiegi
            Dlaczego - nie ma sprzętów idealnych i akurat wszystkim dwu/trzycyfrowym Canonom można sporo wytknąć

Zamieszczone przez Jac
            Kiedyś wyrzucę cały ten złom przez okno i kupię Minoltę
            powiedz kiedy to sie szarpne na bilet w Biznesklasie i pierwszym samolotem bede u ciebie pod oknem
            OK. Jak będziesz dolatywał do końca jeziora, to skręć 90 stopni w prawo i szukaj takiego białego bloku. Uderzaj w parter :-D
            zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• akustyk
              gajowy
              • 2004
              • 12226

a mozna na 10D tez pobluzgac?
              www albo tez flickr

Komentarz

• gietrzy
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 5727

Zamieszczone przez akustyk
                a mozna na 10D tez pobluzgac?
                Możesz założyć nowy temat weź skopiuj i wklej temat to potem będzie fajnie uporządkowane w wyszukiwarce.
                the silence is deafening

Komentarz

• Diabeł
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 360

- last but not least AF. Tak autofocus mógłby być i skuteczniejszy i szybszy. Porównałem comba: 20D z 24-70 i D70 z 80-200/2.8.
                  Porównywałem w sklepie fotograficznym w Centrum handlowym Targówek 20D z 17-85
                  i D70 z 18-70, sklep raczej do jasnych nie należy i 20D wypadł dużo gorzej, jak dla mnie to również była porażka 20D. Odnosiłem wrażenie że w mojej 33 z Tamronem jest dużo skuteczniej i szybciej. Na moje zdziwienie z takiego stanu rzeczy, sprzedwaca powiedział, panie przecież to jest Nikon.
                  Moje zdjęcia
                  Fotografia Przyrodnicza

Komentarz

• sal
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1122

Zamieszczone przez muflon
                    Kiedyś wyrzucę cały ten złom przez okno i kupię Minoltę ;-)
                    Ja chyba właśnie na dniach dokupię najtańszy tele do mojej analogowej Minolty, bo aż żal tak patrzeć kilkanaście godzin dziennie na samoloty i nie mieć czym strzelić choćby jednej foty
                    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• DarekSzu
                      Bywalec
                      • 2004
                      • 170

ależ narzekacie, a ile to możliwości daję cyfra zapomnieliście ???to nowy produkt jak by na to nie patrzeć i jak widzimy nadal udoskonalany. D60 było super....ale przez chwilę, 10D to odlot ale tylko pół roku 20D dużo lepszy ale na pewno nie ostatni....... A EOS33 nadal super super super i już.
                      Analog i cyfra

Komentarz

• Jurek Plieth
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2087

Zamieszczone przez Diabeł
                        Porównywałem w sklepie fotograficznym w Centrum handlowym Targówek 20D z 17-85
                        i D70 z 18-70, sklep raczej do jasnych nie należy i 20D wypadł dużo gorzej, jak dla mnie to również była porażka 20D.
                        No bo Canony generalnie mają gorszą czułość AF o około 1 EV w stosunku do konkurencji - pisałem już o tym w innym miejscu.
                        http://plieth.com

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamiast marudzic lepiej idzcie porobic zdjecia 8)

Z jednym tylko punktem popyskuje - AF w 20D jest super :P (oczywiscie w swojej klasie)... szybszy i skuteczniejszy od 10D... tylko szkielko 2.8 lub jasniejsze podepnij 8)

Komentarz

• dzuniek
                            Dopiero zaczyna
                            • 2004
                            • 45

Nie ma co narzekać...
                            Pomyslcie ile na lepsze sie zmieniło w stosunku do tego co było.
                            Fajnie narzekac, ale trzeba tez podkreslac to co sie poprawiło.
                            OGÓLNIE to przeciez wszystko poszło na +.
                            A tu same narzekania. Wiem ze post jest by ponarzekać, ale nie tylko to się należy temu korpusowi.
                            Zawsze mozna sobie zrekompensowac ewentualne minusy czyms innym. Z reszta pokazcie mi tu jakis sprzęt który zasługuje na ocene 10/10.

A może tak zrobicie jakies solidne pozycjonowanie sprzetu?
                            Konkretnie obiektywnie ocenic poszczególne elementy i zrobic zestawienie kilku sztuk z jednego segmentu i opisywac?
                            "Obraz jest to fragment natury widziany przez temperament twórcy"

Komentarz

• tomsong
                              Bywalec
                              • 2004
                              • 143

hmm..te nasze dywagacje na temat wad i zalet 20d przerodzily sie w same zale, a moze jakies zalety wymienimy.

20d jak kobieta, najpierw owladniety jej urokiem zenisz sie, a po slubie juz tylko narzekasz na nia

Pozdrawiam
                              ---
                              www.thomasgulla.com

Komentarz

Pracuję...