Okularnik i 400D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fliegermaus
    Coś już napisał
    • 2007
    • 58

Okularnik i 400D

Witam,

Jestem od niedawna posiadaczem Canona 400D, jest to moja pierwsza lustrzanka, do tej pory posługiwałem się kompaktem z podglądem obrazu na ekranie LCD.

Korzystanie z wizjera sprawia mi pewien problem, jako że noszę dość silne okulary (-7 dioptrii). Muszę mocno wciskać oko w aparat, aby zobaczyć cały obraz w wizjerze, bez efektu winietowania. Standardowa regulacja dioptrii w wizjerze ma zbyt mały jak dla mnie zakres.

Jestem ciekawy, jak radzą sobie z podobnym problemem inni okularnicy.
  • pmagdalena
    Początki nałogu
    • 2007
    • 260

ja tez nosze okulary i wiesz co nie miałam problemu z wizjerem może to dlatego ze mam małe kobiece okulary albo nie zwróciłam uwagi na to jeszcze

Komentarz

• rachwal
      Bywalec
      • 2006
      • 125

Soczewki

Mam, polecam :P
      obecnie na forum stock photography - banki zdjęć - przepisy kulinarne - zdjęcia z wycieczek rowerowych

Komentarz

• fliegermaus
        Coś już napisał
        • 2007
        • 58

Zamieszczone przez rachwal
        Soczewki

Mam, polecam :P
        Kontaktowe? No niestety, z różnych względów odpadają.

Komentarz

• tpop
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1465

jak mi sie szykuje jakies wieksze focenie to tez zakladam soczewki.
          photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• pmagdalena
            Początki nałogu
            • 2007
            • 260

No ja niestety tez nie moge soczewek ale mi jakos okulary nie przeszkadzaja ale ja fociłam minolta z3 z mniejszym wizjerem i moze dlatego tu mi nie przeszkadza.

Powinieneś sie z czasem przyzwyczaić

Komentarz

• comatus
              Uzależniony
              • 2006
              • 725

A ja mam takie pytanie trochę z innej beczki. Też nosze okulary i praktycznie zawsze po foceniu przez pewien czas mam problemy z złapaniem ostrości - mam taki obraz jakbym chodził bez okularów. Nie wiem czym to jest spowodowane, koekcję w wizjerze mam mniej więcej ustawioną na 0.

Komentarz

• tpop
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1465

moze takie coś http://www.infoto.pl/product_info.php?products_id=689

Ostatnio edytowany przez tpop; 553.
                photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• pmagdalena
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 260

Zamieszczone przez comatus
                  A ja mam takie pytanie trochę z innej beczki. Też nosze okulary i praktycznie zawsze po foceniu przez pewien czas mam problemy z złapaniem ostrości - mam taki obraz jakbym chodził bez okularów. Nie wiem czym to jest spowodowane, koekcję w wizjerze mam mniej więcej ustawioną na 0.
                  to nic dziwnego oko poprostu przyzwyczja sie do " nowego" otoczenia
                  ja to zauwazyłam jak szyje na maszynie widze wszytko oki a jak spojrze sie gdzies indziej to jakis czas oko sie przyzwyczaja

to ta samo jak spojrzysz w słonce , nie martw sie

no popatrz jakie cuda robia nawet nie wiedziałam moze warto kupic sobie

Komentarz

• comatus
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 725

Zamieszczone przez pmagdalena
                    to ta samo jak spojrzysz w słonce , nie martw sie
                    Tak sie pytałem, bo okulisty zawsze zapomnę spytać, a tu taki temat
                    Najbardziej mnie drażni, ze czasami to zajmuje mi sporo czasu - dobrych kilkanaście minut :/

Komentarz

• kris75
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 413

a moze to po prostu zmeczeniem oczu, od fotografowania mozna sobie bardzo skutecznie popsuc wzrok, taki przypadek opisany jest "w obiektywie" - ja tez mam problem z "ostroscia" po zbyt intensywnym fotografowaniu
                      ________
                      Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
                      Immanuel Kant

Komentarz

• fliegermaus
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 58

Zamieszczone przez tpop
                        Muszla oczna coś daje w takim wypadku? Zwiększa powierzchnię wizjera?

Komentarz

• comatus
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 725

kris75 tego się najbardziej obawiałem. CZasami nawet zastanawiam sie czy nie lepiej będzie focić bez okularó, bo ostrość załatwi AF, a nie jest ze mną aż tak źle żeby nie ustawic kadru Tylko nie wiem czy to nie będzie gorsze niż bez okularów :/ Może w końcu zapytam się okulisty?

Komentarz

• pmagdalena
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 260

Tak sie pytałem, bo okulisty zawsze zapomnę spytać, a tu taki temat
                            Najbardziej mnie drażni, ze czasami to zajmuje mi sporo czasu - dobrych kilkanaście minut :/
                            zastosuj krople do oczu pomogą
                            Najprawdopodobniej wysuszona gałka oczna polecam Alterac lub Vidisic( ten to żel 0 jest lepszy
                            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            kris75 tego się najbardziej obawiałem. CZasami nawet zastanawiam sie czy nie lepiej będzie focić bez okularó, bo ostrość załatwi AF, a nie jest ze mną aż tak źle żeby nie ustawic kadru Tylko nie wiem czy to nie będzie gorsze niż bez okularów :/ Może w końcu zapytam się okulisty?
                            Nie martw sie na zaś
                            ja mam problemy ze wzrokiem od zawsze i okulista powiedzial że aparat wzroku nie popsuke mi w przeciwnieństwie do kompa.

kazał tylko zmieniąc oko którym fotografuje a ja nie potrafie niestety prawym focic a lewe mam bardziej chore niestety
                            Ostatnio edytowany przez pmagdalena; 11867. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• comatus
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 725

okulista powiedzial że aparat wzroku nie popsuke mi w przeciwnieństwie do kompa.
                              Mam ten sam problem, bo ostatnio za często siezę przed kompem, ale jednak jakieś zauważalne 'efekty' mam po foceniu.

kazał tylko zmieniąc oko którym fotografuje a ja nie potrafie niestety prawym focic a lewe mam bardziej chore niestety
                              Chyba jak większość osób, ja tam też tylko lewym potrafię :-(
                              Ale przy najbliżsej okazji i tak spytam

Komentarz

Pracuję...