Tokina 12-24/4 + Canon 70-200/4 - wystarczy?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Richie
    Uzależniony
    • 2006
    • 625

Tokina 12-24/4 + Canon 70-200/4 - wystarczy?

Witam.

Ciągle szukam tego rozwiązania w ''szklarni'' które było by dla mnie optymalne.Na dzień dzisiejszy posiadam Tamrona 17-50/2,8 ale ze względu,że uwielbiam zdjęcia landszaftowe zdecydowałem się na kupno Tokiny 12-24 w następnym tygodniu.Po ostatnim pobycie w górach dało się odczuć brak trochę dłuższych ogniskowych stąd pomysł na Canona 70-200/4.Niestety na kupno Canona nie będę miał całej gotówki wiec zapadła decyzja o sprzedaży Tamrona. Czy ''dziura pomiędzy 24 a 70mm będzie bardzo odczuwalna?czy ktoś z Was posiada podobny zestaw i czy warto rezygnować ze spacerowych ogniskowych?
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY
  • Pirx
    Początki nałogu
    • 2006
    • 485

Hmm... 12-24 do landszaftów ? Owszem, ale raczej ciasnych, miejskich.
    Tu takie ogniskowe są nieocenione.

W górach, czy innych otwartych przestrzeniach jest zdecydowanie za szeroko na typowe krajobrazy. A raczej można rzec za daleko, tzn. krajobraz robi się bardzo odległy.
    Mój spacer-zoom to 24-85/3.5-4.5 USM - lepiej sobie radzi na otwartej przestrzeni.
    W mieście - Tokina rulez.

A dodam jeszcze, że dla mnie dziura od 24 do 70 byłaby bardzo dotkliwa.
    Ostatnio edytowany przez Pirx; 5741.
    Pozdrawiam,
    Pirx

Komentarz

• Scream
      Początki nałogu
      • 2005
      • 295

Zamieszczone przez Richie
      Witam.

Ciągle szukam tego rozwiązania w ''szklarni'' które było by dla mnie optymalne.Na dzień dzisiejszy posiadam Tamrona 17-50/2,8 ale ze względu,że uwielbiam zdjęcia landszaftowe zdecydowałem się na kupno Tokiny 12-24 w następnym tygodniu.Po ostatnim pobycie w górach dało się odczuć brak trochę dłuższych ogniskowych stąd pomysł na Canona 70-200/4.Niestety na kupno Canona nie będę miał całej gotówki wiec zapadła decyzja o sprzedaży Tamrona. Czy ''dziura pomiędzy 24 a 70mm będzie bardzo odczuwalna?czy ktoś z Was posiada podobny zestaw i czy warto rezygnować ze spacerowych ogniskowych?

Mój zestaw to tokina 12-24 , canon 50 1.8 i canon 70-200 f4 L. Aktualnie robie zdjecia dla wyborczej, i musze przyznac ,ze w 75% używam tokiny, potem w około 20% 70-200 a gdzieś na szarym końcu jest 50 1.8. Nie odczuwam zbytnio tej dziury bo lubie szeroki kąt i wlaśnie to tele. Dla mnie zakres 24-70 jest taki troche "nijaki" . Tzn. nijak mi pasuje do pracy, bowiem 24 często okazuje się za wąsko. Gdybym miał zbędne fundusze to powiem szczerze, że najpierw kupiłbym 16-35 II L i sprzedał Tokine a dopiero po przejściu na FF pakowałbym sie w zakres 24-70. Także dla mnie ta dziura nie jest odczuwalna, ale ja to lubie szeroko :grin:

Komentarz

• Maris
        Zablokowany
        • 2007
        • 109

W dziurę można włożyć budżetową 50/1.8 i będzie to jakieś rozwiązanie :-)

Komentarz

• dj_zibi
          Uzależniony
          • 2007
          • 541

Od 2 miesięcy mam tylko Tokine 12-24 i Sigme 70-300 DG APo Macro, nauczyłem się z tych zakresów korzystać. Czasem bywały problemy jak 24 było za szeroko a sigma za wąska:/ Jednak Sigma dziś rano znalazła chętnego, więc będzie chyba 70-200 4L. Co do Dziury to myślałem ją "załatać" 50/1,8 mkII ale chyba kupie znów Tamiego 28-75.
          Moja strona

Komentarz

• lempl
            Uzależniony
            • 2006
            • 684

Zamieszczone przez Maris
            W dziurę można włożyć budżetową 50/1.8 i będzie to jakieś rozwiązanie :-)
            Albo najprościej kita, który wcale nie jest aż taki zły Ja od niedawna mam właśnie taki zestaw i kit trafia na bagnet od swięta jak już nijak się nie da użyć tokiny albo 70-200. Słowem, da się żyć

Komentarz

• 777
              Uzależniony
              • 2006
              • 536

ale chyba ta 50 1,8 to Richie juz ma
              zestaw 12-24 +50+70-200 fajowy
              potem co najwyzej dokupic 28-75 tamiego jako spacer zoom
              6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Komentarz

• Richie
                Uzależniony
                • 2006
                • 625

Zamieszczone przez 777
                ale chyba ta 50 1,8 to Richie już ma
                zestaw 12-24 +50+70-200 fajowy
                potem co najwyżej dokupić 28-75 tamiego jako spacer zoom
                Dokładnie o takiej opcji myślałem.12-24 + 50/1,8 (którą jak zauważyliście mam) + 70-200/4 na teraz.Za jakiś czas może dokupię T28-75/2,8 bądź C24-85 jeśli faktycznie będzie uciążliwy brak tego środka.

Z pozdrowieniami
                Richie
                FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Komentarz

• fret
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1503

A nie jest to przypadkiem tak, że każdy sam najlepiej wie w jakim zakresie lubi focić? Jeśli lubisz tylko bardzo szeroko i bardzo długo, to dasz radę. Do portretów masz 50-tkę. Po jakimś czasie dozbierasz i wypełnisz lukę

Komentarz

• banan82
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1165

popatrz na moja stopke, tez sie ciagle waham czy nie kupic 17-85 ale w sumie szeroki to 75% zastosowan, reszta na zooma i stalke Tez kocham landszafty
                    pozdrawiam
                    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
                    Crazy Apple Fanboy
                    Ex Linux User

Komentarz

• himi
                      Zablokowany
                      • 2006
                      • 2638

Ja mam omawiany tu set (vide stopka). 28-75 najczęściej leży w torbie, zapinam go w kiepskich warunkach dla jego 2,8. Zakres dla mnie mało funkcjonalny - wspominali o tym przedmówcy. Wcześniej miałem tylko tokinę i L - w zupełności dawało radę. Robię tym co mam codzienną reporterkę - zawodowo. Nie narzekam. bywało, że zamiast tokiny miałem tamrona 17-50. Tokina służy mi lepiej, lubię szeroko.

Komentarz

• banan82
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1165

himi a nie myslales o jakiejs stalce ktora bylaby odpowiednikiem 50tki na cropie ?np 28 1.8 ?
                        5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
                        Crazy Apple Fanboy
                        Ex Linux User

Komentarz

• himi
                          Zablokowany
                          • 2006
                          • 2638

Szczerze mówiąc nie, do codziennej reporterskiej roboty stałka mi nie jest niezbędna. Miałem kiedyś 50 1,8 i opchnąłem. Na 1,4 nie mam keszu, na 28 też

Komentarz

Pracuję...