Statyw na poczatek

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • xkashix
    • 2007
    • 6

Statyw na poczatek

Witam, przymierzam sie do zakupy statywu, poczatkowo do aparatu Canon A520 w niedlugiej przyszlosci do 400d + sredniej klasy obkietyw. Czy ktos moze mi wskazac cos dobrego za rozsadna cene ? . Na Allegro znalalzem taki: http://www.allegro.pl/item226089236_...erwawa_pl.html
    Pytanie tylko, czy warto w niego zainwestowac.

Pozdrawiam

Bartek
  • mathom
    Początki nałogu
    • 2007
    • 428

Szczególnie poziomnice są fajne

wracając do tematu, ja mam velbona sx 440 i jak nie wieje to jest całkiem dobrze, klapnięcie lustra nawet nim za bardzo nie miota, chociaż zbyt stabilny to on raczej nie jest :E

http://allegro.pl/item231275219_velb...ny_gratis.html
    FF + L
    Moje stocki
    Wyszukiwarka publikacji zdjęć wg autora

Komentarz

• nagor
      Uzależniony
      • 2007
      • 522

jak do kompakta to ja miałem zwykły ok 155 cm za jakieś 30 pln był... i był rewelacyjny lekki i poręczny
      a teraz nawet i do lustro jest ok (z weżykiem) i nie majta nim jakoś wcale... o dziwo.
      Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
      zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Komentarz

• slick
        Dopiero zaczyna
        • 2006
        • 46

statyw ma być ciężki i drogi (czyli stabilny).. taka jest prawda.
        to co znalazłeś na allegro to pipa. nadaje się do lekkiego kompakta.
        chciałbyś, żeby ciężkie złotówki wydane na obiektyw typu eL rozbiły się o płyty chodnikowe? na pewno nie.
        dlatego zainwestuj w porządny statyw.
        slick

Komentarz

• Wats0n
          Uzależniony
          • 2006
          • 996

Szkoda zdrowia na chińskie repliki statywów z aluminium. Pod kompakta ok, 300D z kitem - z trudem, ale daja rade. Coś więcej - zapomnij. Zamierzam zachować sobie taki shit w charakterze wieszaka do blendy. Tyle jeszcze udźwignie. A - ja kupowałem chińszczyznę w czasach, gdy była 2,5x droższa. To jest chyba bolesny aspekt posiadania bezwartościowego kawałka aluminium.
          Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• Picia
            Początki nałogu
            • 2006
            • 337

ja trochę zaoszczędziłem i teraz żałuje ..
            co prawda w planach mam już kolejny oczywiście porządniejszy .. a ten przyda mi sie jako stojak lub oparcie w plenerze
            naprawde lepiej wydać raz a porządnie

Komentarz

• grzbiet
              Bywalec
              • 2006
              • 180

Dla mnie amatora/samouka do C350D wystarczał w zupełności Velbon DF-50. Teraz po zapięciu gripa i C100/2,8 Macro USM już tego taki pewny nie jestem...

Komentarz

• tomaj_2
                Bywalec
                • 2006
                • 247

Dla mnie też amatora 300D + grip + tamron 28-75 (no to już jest co nieco) odpowiednim statywem okazał się Velbon Sherpa 450R...Owszem ponad 2kg sam statyw...ale...wysoki (nie trza się zchylać ) no i stabilny...a to jest to czego potrzebuje chyba każdy fotograf. Po tanim chińczyku to była niezła przesiadka.
                Ostatnio edytowany przez tomaj_2; 5191.
                Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
                Moje wypociny

Komentarz

• Alzail
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 574

Ja miałem jakiś statyw First czy coś takiego za kilkadziesiąt złotych i jak przykręciłem do tego 350D grip i 28-75 to sie kołysał jak konik na biegunach, o pionowych kadrach nie było mowy.

Teraz mam Sherpe 600r i jest 1000 razy lepiej. ten zestawik sprawuje się bardzo ok, mogę nawet podpiąć jeszcze jakieś tele na m42 300mm które waży z kg i zobaczyć czy nie chwieje się, ale jestem pewny że nie będzie.
                  350D

Komentarz

• rypson
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 225

Ja bym nie inwestowal w statyw przy A520 raczej wyrzucone pieniadze....

Komentarz

• xkashix
                      • 2007
                      • 6

Hmnn przy A20 moze i tak ale jak pisalem w pierwszym poscie, w najblizszym czasie inwestuje w Canona 400d i jakis obiektyw wiec to statyw bylby przydatny, przynajmniej tak mi sie wydaje, jestem amatorem . Z tego co tu wyczytalem to chyba najlepszym rozwiazaniem bedzie zainwestowanie kasy w jakiegos Velbona .

Komentarz

• wojkij
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1915

Z statywami to jest tak ze mimo eksperymentow i tak zawsze konczy sie z manfrotka
                        www.kwapisz.org

Komentarz

• nagor
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 522

tylko jeszcze czy ten statyw nie jest tak ze wyczytałes ze każdy szanujący się fotograf go ma wieć i ty zamierzasz sobie sprawić...

czy wiesz do czego będzie Ci on potrzebny??
                          Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
                          zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Komentarz

• Kolaj
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 3293

Miałem przez krótki czas "statyw" bardzo podobny do tego z aukcji. Przez krótki czas (jakieś 2 miesiące), bo mi się po prostu rozpadł. Najpierw wypadła taka miniaturowa śrubka z jednej nogi i nie dała się z powrotem wkręcić. Przez to statyw się sam rozkładał. Ale jakoś to zreperowałem.

Ale kiedy w Tatrach przypiąłem aparat i rozpadła się pod nim ta głowiczka, dzięki czemu cudem tylko udało mi się spowodować, że sprzęt nie wylądował na glebie, "statyw" zakończył żywot na śmietniku w najbliższym schronisku.

Od kilku dni mam nowy, porządny statyw. Niestety był sporo droższy, ale puszka to raczej z niego nie spadnie.
                            Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109.

Komentarz

• comatus
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 725

Też miałem coś takiego taniego - hama star 05 (chyba) i przy odrobinie wprawy dało radę robić zdjęcia 300D + Sigma 70-300, tzn. zdjęcia zawsze były robione na samowyzwalaczu, a i to czasami nie pomagało. No ale wszysko co dobre szybko sie kończy, najpierw statyw zaczął powoli tracić gumki na nogach, potem mocowanie głowicy pękło - bo chyba za mocno skręciłem :/
                              Teraz jestem posiadaczem velbona 450R i jest super, chociaz nie idealnie.

Komentarz

Pracuję...