Pomiar swiatla z lampa

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dkocur
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 25

Pomiar swiatla z lampa

posiadam wysluzonego canona d30. Jakis czas temu kupilem sobie tania lampe blyskowa. niestety do aparatu nie posiadam instrukcji i nie wiem jak mierzyc swiatlo z fleshem. robilem juz nie jedna probe, ale nie wiem jak ustawic, zeby aparat robil testowy blysk i zmierzyl swiatlo. jak do tej pory robilem kilkanascie prob zeby ustawic odpowienia przyslone i czas. (ah, a propos czasu, powyzej jakiego czasu migawki bede mial uciety kadr?) prosze o pomoc, tym bardziej ze zainwestowalem w lampe studyjna i cyfre bede wykorzystywal do mierzenia swiatla przed robieniem analogiem.(nie posiadam swiatlomierza do blysku i tylko takie rozwiazanie przychodzi mi go glowy). z gory dziekuje za pomoc
  • nagor
    Uzależniony
    • 2007
    • 522

hm... jeśłi to lampa która pracuje na manualu to nie bedzie przedbłysku który bedziesz mogł zmierzyć... będziesz musiał się tu pomęczyć troche aby znaleźć odpowiednie parametry (czas mozesz miec ok 1/250 lub 200 to jest standardowa synchronizacja z krótkim błyskiem a z długim to coś koło 1/60) a wtedy będziesz musiał regulowac przesłona i błysk odbity i ew jakieś softboxy... ale musisz się męczyć jeśli masz możliwosć zmniejszenia siły błysku w lampie to możesz tez nią korygowac w zależności od odległości od oświetlanego obiektu.
    bo aby zmierzyć błysk to chyba wystarczy światłomierz i już...

a jaka to lampa?
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Komentarz

• dkocur
      Dopiero zaczyna
      • 2006
      • 25

to istnieje cos takiego jak krotki i dlugi bysk?

[QUOTE=nagor;357845]
      bo aby zmierzyć błysk to chyba wystarczy światłomierz i już...
      [QUOTE]

nie posaidam swiatlomierze jak juz wspomnialem wczesniej
      Ostatnio edytowany przez dkocur; 7392. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

Pracuję...