Szumy vs Mpix

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Drozdi
    Początki nałogu
    • 2006
    • 418

Szumy vs Mpix

Gdzies kiedys czytalem o tej zaleznosci na forum i nie moge jej ponownie znalezc.

Dokladnie chcialem zapytac, dlaczego matryca 8Mpix szumi mniej niz matryca 10Mpix (wielkosc fizyczna matryc jest taka sama).

Z gory dziekuje.
    - poprawna pisownia i ortografia w internecie
  • Blindseeker
    Uzależniony
    • 2006
    • 522

Zamieszczone przez Drozdi
    Dokladnie chcialem zapytac, dlaczego matryca 8Mpix szumi mniej niz matryca 10Mpix (wielkosc fizyczna matryc jest taka sama).

Z gory dziekuje.
    No właśnie dlatego - większa gęstość pikseli na tej samej powierzchni.

Komentarz

• piast9
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3267

I gdy pixel mniejszy to pogarsza się proporcja liczby nośników w pixelu wywołana przez ekspozycję na światło (sygnał) do liczby nośników wygenerowanych w innej drodze (szum) przy tej samej technologii wytwarzania matrycy.
      650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Bagnet007
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1344

Jednak technika idzie naprzód i ta zależność nie ma zbyt wielkiego przełożenia na rzeczywistość.

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18793

Zamieszczone przez Bagnet007
          Jednak technika idzie naprzód i ta zależność nie ma zbyt wielkiego przełożenia na rzeczywistość.
          W każdym razie dużo mniejsze niż być powinno. W nowej 40-tce szumy nie wydają się być jakoś szczególnie większe niż w 30D. Być może testy pokażą, że jest nawet lepiej. Przy czym nawet jak jest tak samo to bonus w postaci dodatkowych 2 mpx tylko porawi sytuację.
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...