Wadliwe body 30D ??? poprostu pękło :(

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • radioel
    Bywalec
    • 2006
    • 114

Wadliwe body 30D ??? poprostu pękło :(

Witajcie,
    długo rozwodzilbym się na temat teoretycznych przyczyn tego co stalo sie z moją 30ką.
    Body poprostu pękło, najtrafniej opiszą to zdjęcia które umieścilem poniżej.
    W. mojej skromniej opinii nastapilo jakes zmęczenie materiału. Body bylo za mocno skrecony lub coś...
    Jak oddawalem aparat do sklepu w ktorym go kupowalem, powidziano mi ze to moze byc spowodowane zmiana temperatury (teraz jest cieplutko w naszych autkach) ale ta teze bym odrzucil... co wy myslicie?
    pomozcie.
    To co jest najbardziej niesamowite to to, ze to się stało samo.
    zauważcie jak odstaje "tylna ścianka" ponad 2 mm

duzy rozmiar:

help
    Ostatnio edytowany przez radioel; 8331.
    5D mk2 + od 17 przez 24 do 70 a następnie dalej do 200 wszystko L klasie. W atelier lampy 300-1000Ws.
  • pmagdalena
    Początki nałogu
    • 2007
    • 260

Ja widzę oba te same zdjęcia.
    Gdybys nie napisał że to stalo sie samoistnie to powiedziałabym że miał twarde lądowanie.

Komentarz

• radioel
      Bywalec
      • 2006
      • 114

Aha zauważcie jak cienki jest odlew na samej górze... czy to nie jest zastanawiające?
      5D mk2 + od 17 przez 24 do 70 a następnie dalej do 200 wszystko L klasie. W atelier lampy 300-1000Ws.

Komentarz

• Paprochwbody
        Bywalec
        • 2005
        • 213

O
        O rany, ale bubel !
        Myślę, że to przez wadliwe skręcenie poszczególnych części źle dopasowanych do siebie, albo przez wadę samego materiału.
        Niemniej, to jakiś kosmos w aparacie za trochę szmalu...
        (5III+1IIn+24-105+150+100-400)

http://www.pbase.com/tmirkowski/profile

Komentarz

• pmagdalena
          Początki nałogu
          • 2007
          • 260

No ten odlew jest cienki ale może tak jest w kazdym modelu? tego nie wiadomo.
          Pociesz sie że to niestety sie zdaża ja tak miałam z DVD dopiero trzeci model był oki.
          A moja 400d nie nacieszyłam sie długo bo po 30 zdjęciach zawiesiła sie ( wyskoczył eror 99) i juz sie nie odwiesiła , druga działa bez zarzutu

Komentarz

• radioel
            Bywalec
            • 2006
            • 114

Ale nie po to placi sie tyle kasiory zeby miec taki shit! pracowalem kupe czasu na nikonach i na canonach ... i ta ostatnia firma coraz czesciej mnie rozczarowuje...

Komentarz

• akustyk
              gajowy
              • 2004
              • 12226

nie no... serio. moje wrazenie po przesiadce z 10D na 30D: k* jaki plastik. 10-tka mozna bylo gwozdzie wbijac, a 30-tka to bym sie moze odwazyl wbijac kolki w zabawce mojej corki z Ikei

Canon mocno obnizyl jakosc wykonania xxD. a to powyzej chyba bolesnie uzmyslawia, ze w linii, gdzie kiedys sprzet byl przygotowany do obrony cywilnej, jest teraz plastikowa wydmuszka

watpie, zeby kolejny egzemplarz po wymianie mial miec taki sam problem, ale ten przyklad daje do myslenia
              www albo tez flickr

Komentarz

• Paprochwbody
                Bywalec
                • 2005
                • 213

No, mnie Canon nie rozczarowuje. Jeśli ci aparat nie upadł, to miałeś cholernego pecha. Nie myśl jednak, że to jest jakaś plaga, bo to by była afera jak diabli...
                Warto by było wysłać maila do Canon Europe, albo do samej Japonii ze zdjęciami i szczegółowym opisem i odpowiednim komentarzem, po prostu narobić huku!
                Jest konkurencja na rynku, niech się wytłumaczą, dlaczego w sprzęcie za 1200 ojro są części ze starego ruskiego budzika przetopionego na "magnesium body"...
                Ostatnio edytowany przez Paprochwbody; 2252.
                (5III+1IIn+24-105+150+100-400)

http://www.pbase.com/tmirkowski/profile

Komentarz

• piast9
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3267

Canon może obniżył loty związane z budową aparatów ale popatrzcie ile kosztowało 10D a ile 30D. Elektronika tanieje ale aż takie obniżanie ceny musi być związane z kompromisami w mechanice.
                  650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• radioel
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 114

Zamieszczone przez akustyk
                    nie no... serio. moje wrazenie po przesiadce z 10D na 30D: k* jaki plastik. 10-tka mozna bylo gwozdzie wbijac, a 30-tka to bym sie moze odwazyl wbijac kolki w zabawce mojej corki z Ikei
                    To prawda bo ja wlasnie przsesiadlem sie z 10D. W najukochanszej 10ce zmienilbym tylko 2 rzeczy: szybszy start i mniejsze szumy 6 mpx w zupelnosci mi wystarcza.

Komentarz

• gwozdzt
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 5780

Zamieszczone przez radioel
                      To prawda bo ja wlasnie przsesiadlem sie z 10D. ...
                      Na piątkę trzeba się było przesiąć.
                      Dzisiaj to jest ta półka.

PS. wyrazy współczucia, mam nadzieję, że masz gwarancję?
                      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• MacGyver
                        Cenzor
                        • 2006
                        • 7043

O wytrzymałości odlewu decyduje nie tylko to czy jest on gruby czy cienki ale kilka innych rzeczy. Najprawdopodobniejszą przyczyną uszkodzenia aparatu byłą wada materiałowa: czyli zanieczyszczenie stopu bądź jakaś deformacja w samym odlewie (rysa, pęcherzyk gazu etc). Zważywszy że obudowa aparatu nie ma wpływu na czyjekolwiek bezpieczeństwo trudno sie spodziewać aby każdy egzemplarz był w jakiś bardzo wnikliwy sposób testowany.
                        Na mój gust wada ukryta, która powinna podlegać gwarancji.

P.S. Titanic zatonął dlatego że został wykonany z zasiarczonej stali.
                        Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• akustyk
                          gajowy
                          • 2004
                          • 12226

Zamieszczone przez piast9
                          Canon może obniżył loty związane z budową aparatów ale popatrzcie ile kosztowało 10D a ile 30D. Elektronika tanieje ale aż takie obniżanie ceny musi być związane z kompromisami w mechanice.
                          niech wycenia ten korpus na 500zl wiecej ale przestana z niego robic przerosnietego trabanta, z tak samo tandetna plastikowa obudowa tylko normalniejszym uchwytem.
                          www albo tez flickr

Komentarz

• gwozdzt
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 5780

Zamieszczone przez MacGyver
                            P.S. Titanic zatonął dlatego że został wykonany z zasiarczonej stali.
                            Moim zdaniem za duży skrót myślowy :-)
                            Zatonął bo się zderzył z górą lodową.
                            Jakby się nie zderzył, to by nie zatonął (bo przecież w przeciwieństwie do tego aparatu sam nie pęknął).
                            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• mattnick
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1735

a mnie dziwią poprzeczne rysy na stopce od lampy...
                              30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
                              CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

Pracuję...