Rozmyślania o TC

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kubaman
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4709

Rozmyślania o TC

Jako rozwinięcie wątku o teleobiektywie do focenia ptaków chciałem się zapytać, czy ktoś z Was ma doświadczenia z telekonwerterami.

Generalnie wiadomo, że TCx1.4 jest świetny a x2.0 jest kaszaniasty. Ale czy w praktyce różnica jest aż tak odczuwalna? Co z AF, czy jest wolniejszy, i jeśli tak to jak bardzo (of coz średnio, bo to zależy od szkła).

I jeszcze taka szalona myśl: widziałem kiedyś na dpreview.com zdjęcie gościa, który do jakiejś Lki (chyba 300/2.8L IS) podpiął TCx1.4 + x2.0 i rezultat był zaskakująco dobry. Czy próbował ktoś spiąć dwa x1.4 zamiast x2.0 powiększenie podobne, a może jakość lepsza Nie myślcie chwilowo o cenie :wink:
    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com
  • Dolek
    Bywalec
    • 2005
    • 101

Mogę się wypowiadać tylko x2.0 i to nie canona tylko Kenko pro 300 i mam o nim dobre zdanie, bo podpięty do np.70-200/2.8 daje dobre efekty ale już f4L nie działą AF. Jakość zdjęć jest dobra ale jak chcesz mieć super żyletkę :wink: to raczej 1,4
    Coś tam jest do pstrykania

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Pozyczcie mi ktos jakiegos 2.0x to chetnie porownam. Wczoraj po raz pierwszy troszke dluzej przepstrykalem mojego 70-200 2.8 IS L i to z TC 1.4x od razu i... baaaardzo mi sie podoba 8) (moge ze dwa zdjecia pokazac... ot zwykle cwirki na wsi lapalem).

Komentarz

• Dolek
        Bywalec
        • 2005
        • 101

Vitez z tego co widzę to jesteś z Wawy. Nie ma njmniejszego problemu, żebyś wypróbował mojego pro 300.
        Daj znać kiedy to jakoś się zgadamy.

Komentarz

• Pszczola
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1760

Koniecznie prosze o pokaz cwirkow.
          EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• Kubaman
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 4709

Vitez, jeśli dosaniesz w łapę tego TCx2 zrób proszę trzy zdjęcia: solo, z TCx1.4 i z TCx2.0. Miałbym możliwość porównać jakość zdjęcia Tylko błagam nie tablicę testową, nie o to mi chodzi :wink:
            www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez Dolek
              Vitez z tego co widzę to jesteś z Wawy. Nie ma njmniejszego problemu, żebyś wypróbował mojego pro 300.
              Daj znać kiedy to jakoś się zgadamy.
              Caly przyszly tydzien mam wolny i o ile pogoda dopisze to zamierzam przestrzelac lufe tym razem w ZOO 8) - moze wspolny wypad? Latwo potestowac TC na takich obiektach.

Zamieszczone przez Kubaman
              Vitez, jeśli dosaniesz w łapę tego TCx2 zrób proszę trzy zdjęcia: solo, z TCx1.4 i z TCx2.0.
              1. Z filtrem czy bez filtra? (mam B+W MRC UV Haze)
              2. Jestes swiadom ze to bedzie TC 2x Kenko a nie Canon?

Moze znajdzie sie jeszcze ktos chetny, posiadajacy TC 2x Canona?

Komentarz

• Dolek
                Bywalec
                • 2005
                • 101

Tobie to dobrze, ja niestety pracuję ale w weekend to by się pewnie dało zrobić. No chyba, że pomyślę o dniu urlopu :wink:
                Jak możesz to prześlij mi tel na priva to się skontaktuję.

Komentarz

• DoMiNiQuE
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 3548

Vitez, co z tymi obiecanymi cfirkami? jestem bardzo ciekaw (i zapewne nie tylko ja) jak sie sprawuje 70-200+TC1.4

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez Dolek
                    Tobie to dobrze, ja niestety pracuję ale w weekend to by się pewnie dało zrobić. No chyba, że pomyślę o dniu urlopu :wink:
                    Jak możesz to prześlij mi tel na priva to się skontaktuję.
                    W weekend nienawidze chodzic do ZOO bo dzikie tlumy tam sa . Moze mi podrzucisz na pare dni tego TC po prostu? 8) tel poszedl na priva.

Dominique - moze jutro wieczorem beda. Dzis mam zero czasu

Komentarz

• Dolek
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 101

Vitez nie wiem komu wysłałeś ten telefon ale chyba nie mi, albo muszę zastrzelić mojego okulistę
                      Może się uda coś wyrzeźbić w tygodniu. Urlopik jakiś, tym bardziej, że pogoda sprzyja

Komentarz

• Kubaman
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 4709

jeśli byście mieli okazję to proszę też o podpięcie TC do TC do obiektywu (jak opisałem w pierwszym poście). Tak z ciekawości :wink:
                        www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Yablon
                          Coś już napisał
                          • 2004
                          • 73

Ja mam jeszcze pytanie jakie TC polecacie? Canon, Kenko, Sigma, Tamron... Może podacie własny subiektywny mini ranking zarówno x1.4 jak i x2.0?

Bardzo jestem Ciekaw wyników testu Viteza.

pozdrawiam Yablon

Komentarz

• Pszczola
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1760

Zamieszczone przez Yablon
                            Bardzo jestem Ciekaw wyników testu Viteza.
                            Oo.... Vitez bedzie testowany? Na jaka okolicznosc?
                            EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Jeden pticzek z 70-200 2.8 IS L + TC 1.4x Canon :

I jedno ogolne ujecie na pozarcie - ja twierdze ze zdjecie jest takie sobie, moja dziewczyna twierdzi ze jest swietne ("bo te ptaki, i chmury, tą wolnosc sie czuje i chce sie samemu latac!" )

Mialo byc wiecej ptaszkow ale... musze pocwiczyc lapanie ostrosci z tak dluga lufa, z tak daleka, w tak male obiekty, wsrod galezi... po prostu jak sie takie male paskudztwo chowa, reka drzy to trafiam w galaz a nie w ptaka . Czasem nawet IS zawiodl (no ale 1/160 vs ok 440mm) ale w wiekszosci to moja celnosc. W ZOO bedzie latwiej bo wieksze obiekty 8)

Aha zdjecie 1 to jpg konwertowany z RAW, bez zadnej korekty, wyostrzania itp ; crop ze srodka kadru 800x600, bez resize, zapisany z jakoscia 10/12 w PS Elements 2.0.

Komentarz

Pracuję...