Proszę o poradę jak robić S5 zdjęcia w nocy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • budziko
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 17

Proszę o poradę jak robić S5 zdjęcia w nocy

Witam. Próbuję zrobić ładne zdjęcia nocne plenerowe. Wcześniej używałem małego aparaciku wielkości paczki fajek i robił nocne po prostu bajka. Sprawdzałem w EXIFie to automat ustawiał: czas 15sek, ISO 50, f3,2.
    Canonem próbuje na manualu i nie udaje mi się zrobić tak ładnych. Często też są rozmyte (korzystam ze statywu i samowyzwalacza). Proszę o rady jak ustawić Canona S5 IS do robienia zdjęć w nocy; oczywiście mówię o zdjęciach w plenerze, oświetlenie: lampy uliczne.
    Fotograf Garwolin, Tła fotograficzne dziecięce
  • magix
    Początki nałogu
    • 2006
    • 298

Zamieszczone przez budziko
    Witam. Próbuję zrobić ładne zdjęcia nocne plenerowe. Wcześniej używałem małego aparaciku wielkości paczki fajek i robił nocne po prostu bajka. Sprawdzałem w EXIFie to automat ustawiał: czas 15sek, ISO 50, f3,2.
    Canonem próbuje na manualu i nie udaje mi się zrobić tak ładnych. Często też są rozmyte (korzystam ze statywu i samowyzwalacza). Proszę o rady jak ustawić Canona S5 IS do robienia zdjęć w nocy; oczywiście mówię o zdjęciach w plenerze, oświetlenie: lampy uliczne.
    Co znaczy ze są nie ładne, możesz podać przykłady zdjęć ?
    C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
    http://magix.digart.pl/

Komentarz

• budziko
      Dopiero zaczyna
      • 2007
      • 17

Proszę, wybrałem takie najgorsze,
      Są np rozmyte: (korzystam ze statywu) oto Canon:

A to zdjęcie z małego kompaktu, również ze statywu

Oczywiście za którymś razem wyjdą z Canona ok, ale mały kompakcik więcej robił tych udanych

Komentarz

• KWS
        Dopiero zaczyna
        • 2007
        • 22

Nie są poruszone, ale nieostre, ostrz w miejsce jasne i kontrastowe

Mea culpa- poruszone= mocniej skręć statyw.

I w miare możliwości, zmieniaj metody pomiaru światła.

I ostatnie- zdjęcie z kompakta było wykonane w innych waruknach oświetleniowych

Ewentualnie, tryb M, czas dobierz, f~4. Statywik, w najciemniejsze miejsce pomiar światła(w moim starym A510 był prymitywny światłomierzyk który mówił -1/3EV itp...)
        Ostatnio edytowany przez KWS; 10771.

Komentarz

• Ciosna
          Bywalec
          • 2007
          • 162

Nie mam S5 IS, ale z tego co wiem to jak używasz statywu i focisz w nocy to wyłącz całkowicie IS (stabilizacje). O ile wiem w Sx IS to pomaga
          Pozdrawiam
          Blog rowerowo-wyprawowy :wink:

Komentarz

• budziko
            Dopiero zaczyna
            • 2007
            • 17

Zamieszczone przez Ciosna
            ale z tego co wiem to jak używasz statywu i focisz w nocy to wyłącz całkowicie IS (stabilizacje). O ile wiem w Sx IS to pomaga
            Pozdrawiam
            Miałeś rację Ciosna. Przy włączonej stabilizacji są rozmyte zdjęcia. Robione z zoomem + MF bo AF się gubił. Przykłady:

Komentarz

• silver76
              Dopiero zaczyna
              • 2007
              • 34

Oto kilka moich przykładów zdjęć w nocy. Kilka z nich na max telefoto (x6), czas naśw. 10-13sek. stabilizacja zawsze włączona, z Manual Focus. Statyw mini na parapecie

Pozdrawiam.
              silver76

Canon PowerShot A710 IS; BC 700
              + Lumix FZ18

Komentarz

• jegro

Mam ten sam problem. Mój poprzedni s50 robił piękne ostre zdjęcia nocne. W Canonie S5 niekiedy są ostre innym razem nie.Nie wiem dlaczego,i irytuje mnie to bardzo. Budziko a na którym z trybów nocnych robisz? Portrety i nocne tło czy sceny nocne. Poza tym nie powiem złego słowa o tym aparacie.

Komentarz

• budziko
                  Dopiero zaczyna
                  • 2007
                  • 17

jegro

Robię na trybie M, Te tryby które podałeś to ja ... nie umiem chyba tam robić fotek. A tak poważnie to kiepsko wychodziły! Ciemne strasznie. Tryb manual i testuj! Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...