Co z przysłoną na m42?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gacek
    Bywalec
    • 2007
    • 129

Co z przysłoną na m42?

Witam!

Zdobyłem niedawnymi czasy przejściówkę z zamiarem podpięcia zabawek ze starego Zenita. Po długiej i zaciętej walce udało mi się przekonać do współpracy doklejone potwierdzenie ostrości. Przy pierwszych próbach dowiedziałem się jednak, że są dwa smaki przejściówek - z blokadą bolca przysłony i bez. I że mam tą drugą. No i w związku z tym mam pytanie. Czy jest jakiś bezbolesny sposób na uruchomienie przysłony z taką przejściówką, czy muszę zdobyć inną?

Puzzle Canona: 50/1.8, 3 kawałki, od lat 6.
  • Earl Grey
    Bywalec
    • 2006
    • 147

Musisz wcisnąć bolec w obiektywie i zablokować go w tym położeniu na stałe. Można to zrobić trwale (np. na klej) lub w sposób, który będzie można potem usunąć i używać obiektywu z ruchomym bolcem.
    Ostatnio edytowany przez Earl Grey; 4944.

Komentarz

• gacek
      Bywalec
      • 2007
      • 129

Czyli że np. kawałek blaszki wystarczy?

Puzzle Canona: 50/1.8, 3 kawałki, od lat 6.

Komentarz

• Earl Grey
        Bywalec
        • 2006
        • 147

Powinien, ale porządnie zamocuj bo jak przypadkiem wpadnie ci do korpusu to może trochę namieszać. Gdzieś czytałem o blokowaniu na rurkę z wkładu do długopisu na wcisk.

Komentarz

• MacGyver
          Cenzor
          • 2006
          • 7043

Przez moment miałem podobny problem. Po rozkręceniu szkiełek stwierdziłem jednak że zamiast je przerabiać zdecydowanie prościej będzie przekleić dandelion na posiadaną wcześniej przejściówkę z kołnierzem. Jeśli takowej nie posiadasz polecam zakupić - jest to wydatek rzędu trzydziestu kilku złotych.
          Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• senner
            Początki nałogu
            • 2007
            • 328

może mocna taśma izolacyjna na obiektyw wystarczy?..

in film we trust

Komentarz

• MacGyver
              Cenzor
              • 2006
              • 7043

Zamieszczone przez senner
              może mocna taśma izolacyjna na obiektyw wystarczy?..
              Nie bardzo. Próbowałem kilku różnych taśm, ale raczej nie trzymały. Trzeba by tego strasznie dużo nakleić.
              Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Tom01
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 2600

Jeśli nie szkoda Ci obiektywu, wystarczy wygiąć bolec przysłony automatycznej i
                wcisnąć używając pewnej siły. To operacja jednorazowa i brutalna, ale się sprawdza. Eleganckie wyjście to zamienić przejściówkę.
                Masz problem z kolorem, wal śmiało!
                e-mail: [email protected]

Komentarz

• senner
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 328

'co kropelka sklei sklei..'

in film we trust

Komentarz

• tropical
                    • 2008
                    • 14

Helios M42, wybór pierścieni pośrednich

Witam. Posiadam Heliosa od Zenita i adapter M42 przykrecony do 350d. Chciałbym pobawić się w makro i kupić pierścienie pośrednie. Na allegro są pierścienie zwykłe i z bolcem do zamykania przesłony. Jakie kupić? Czy te z bolcem w moim przypadku są w ogóle potrzebne? W tej chwili bolec dociska się do adaptera, jest wciśnięty i moge regulować sobie przesłoną jak chce. Proszę o odpowiedz i z góry dziękuje. ps. szykałem na forum ale odpowiedzi na to pytanie nie znalazłem. Pozdrawiam.
                    350d + grip + tokina 12-24/4

Komentarz

• endrju
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 275

Z własnego doświadczenia - mam dandelion z potw. ostrości AF na M42.

Połączenie Helios <adaptery makro> mocowanieM42 działa bez problemów, a mam zwykłe adaptery jakie mogą tylko być (takie tubki z gwintami M42, nei wiem jakie inne istnieją).

Odpowiadając na pytanie - MOIM zdaniem bolec niepotrzebny. Ale jeśli ktoś posiada szerszą wiedzę, to doradzi lepiej.
                      C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
                      &
                      C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)

:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody

Komentarz

• gwozdzt
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 5780

Zamieszczone przez tropical
                        Witam. Posiadam Heliosa od Zenita i adapter M42 przykrecony do 350d. Chciałbym pobawić się w makro i kupić pierścienie pośrednie. Na allegro są pierścienie zwykłe i z bolcem do zamykania przesłony. Jakie kupić?
                        zależy czy masz w Heliosie przełącznik A/M?

jeśli tak - wystarczą zwykłe pierścienie; jeśli nie - trzeba pierscienie z bolcem
                        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• tropical
                          • 2008
                          • 14

Nie mam przełącznika A/M, jest tylko sam bolec który blokuje się o adapter i wtedy przymyka się przesłona. Te pierścienie z bolcem przenoszą "napęd" bolca, czy jak to działa?

Komentarz

• FlatEric
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 574

Dokładnie tak, pierścienie z bolcem przenoszą 'napęd' przysłony z aparatu na obiektyw (w każdym segmencie jest zamontowany osobny popychacz). Jeśli masz więc adapter M42/EOS z blokadą bolca, to proponowałbym kupić takie właśnie pierścienie z bolcem - wtedy nie będzie kłopotu z obiektywem, bo też będzie miał wciśnięty bolec, tak jakby był zamontowany bezpośrednio do adaptera. Ba, nawet gdybyś miał adapter bez blokady bolca, to też opłaca się kupić do makro takie pierścienie z bolcem, bo wtedy można prosto zablokować popychacz wewnątrz pierścienia w przednim, wciśniętym położeniu, dzięki czemu też będzie działać przysłona.

Pzdr

Grzesiu
                            SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
                            Analogowy DeviantArt
                            Wypociny formalne
                            Wypociny techniczne

Komentarz

• tropical
                              • 2008
                              • 14

Dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...