Robić na zielonym

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • czlowiekmpp

Robić na zielonym

Poproszę o wyjaśnienie stwierdzenia "robić na zielonym" bo spotkałem się tu z takim określeniem i nijak nie mogę tego rozszyfrować. Dla znawców pewnie jest do śmiechu takie pytanie
  • pmagdalena
    Początki nałogu
    • 2007
    • 260

Zielony to probram automatyczny.

Komentarz

• DoMiNiQuE
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 3548

Taki zielony kwadracik.

Komentarz

• czlowiekmpp

He he dzięki rzeczywiście zielony kwadracik. Kupiłem sobie 400D jakieś 3 tygodnie temu przesiadając się z kompakta. Od 2 dni siedzę i czytam to forum jak książkę. Super sprawa. Od początku nie robiłem na zielonym bo fotki nie specjalne na tym wychodzą

Komentarz

• pmagdalena
          Początki nałogu
          • 2007
          • 260

No ja sie zgodzic nie moge z tym stwierdzeniem .

mam 400d i mój mąz jak mu ustawie to robi zdjecie na manualu ale jak mnie nie ma i chce porobic fotki to robi na auto i wychodza mu też ładne

Komentarz

• MacGyver
            Cenzor
            • 2006
            • 7043

Zamieszczone przez pmagdalena
            ... to robi na auto i wychodza mu też ładne
            No cóż "ładne" to pojęcie względne. Pamiątkowa fotka przy dobrym oświetleniu powinna "wyjść" i trybie całkowicie automatycznym, ale na tym koniec. Pejzażu czy typowego portretu to już się raczej w ten sposób nie zrobi dobrze.
            Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• czlowiekmpp

Jak pisałem wcześniej miałem kompakt. I porównuję do niego. DSC-s600 jego zaletą była lampa. Może mi się wydaje ale jak Sony błysnął to oczy puchły a 400D jakieś niedoświetlone wychodzi.

Komentarz

• pmagdalena
                Początki nałogu
                • 2007
                • 260

Zamieszczone przez MacGyver
                No cóż "ładne" to pojęcie względne. Pamiątkowa fotka przy dobrym oświetleniu powinna "wyjść" i trybie całkowicie automatycznym, ale na tym koniec. Pejzażu czy typowego portretu to już się raczej w ten sposób nie zrobi dobrze.
                Nie mówiłam że robi jakies super wygorowane fotki(sama jeszcze takich nie robię) ale z rodzinnych wypadów wychodzą całkiem niezłe jak na kompletnego laika. czasem auto sie przydaje

Komentarz

• Antolll
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 126

Eee... bawiłem sie ostatnio 350d (zakładam ze 400d gorszej lampy nie ma) i spokojnie oświetlała całą postac z ~5m, a doświetlała (przy słabych kolorwych swiatlach) z 10. Owszem, nie był to ani zielony ani P, tylko priorytet przysłony - 2,8 i ISO800. Stąd pewnie brak problemu z mocą lampy.
                  6DII + 17-200/2,8L

Komentarz

• MacGyver
                    Cenzor
                    • 2006
                    • 7043

Zamieszczone przez pmagdalena
                    ...czasem auto sie przydaje
                    Jak najbardziej, niech sobie będzie. Ale kupowanie lustrzanki po to żeby robić tylko w trybie zielonym (od czasu diametralnych obniżek na starsze modele, wprowadzonych przez Nikona i Pentaxa bardzo popularne) jest dalece niecelowe, bo z kompakta na automacie fotki będą "ładniejsze"
                    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• pmagdalena
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 260

Zamieszczone przez MacGyver
                      Jak najbardziej, niech sobie będzie. Ale kupowanie lustrzanki po to żeby robić tylko w trybie zielonym (od czasu diametralnych obniżek na starsze modele, wprowadzonych przez Nikona i Pentaxa bardzo popularne) jest dalece niecelowe, bo z kompakta na automacie fotki będą "ładniejsze"
                      zgadzam sie w 100% ale u nas jest tak że dopuki nie naprawie minolty z3( spadło się jej) to mój mąz bedzie korzystał z moich dwóch Canonów a jak mnie nie ma to nie będzie za kazdym razem dzwonił i pytal jak co ustawić wiec u nas Auto jest przydatne.

Komentarz

• Bahrd
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 3053

Można też powiedzieć tak: w zielony program zaszyto wiedzę i doświadczenie projektantów aparatu (ograniczone do jego możliwości - stąd programy tematyczne). Jeśli nowy użytkownik stwierdzi, że zaczął robić zdjęcia lepsze niż jego aparat, to powinien się cieszyć, bo chcąc-nie chcąc, pokonał pewien próg
                        EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• czlowiekmpp

Ja to wszystko rozumiem. Mnie właśnie bardzo kręci możliwość zabawy ręcznego nastawiania parametrów. Zwłaszcza że żona nie pozwala mi używać tej wspomnianej lampy z uwagi na małe dziecko które nam sie narodziło. Jest to moja pierwsza zabawka tego typu i podniecam się jak dziecko jak zrobię fotkę bez lampy przy marnym świetle a efekt jest oszałamiający (oszałamiający dla mnie bo wszystko wyraźne i ostre jasne a pewnie te fotki dla profesjonalisty z 1Ds albo 5D byłyby niczym) Zakupiłem sobie wczoraj EF 75-300mm f/4-5.6 III USM i się nie mogę już doczekać bo ze Stanów przyleci dopiero na początku września. Mam nadzieję że na początek mojej przygody z fotografią mi to wystarczy

Komentarz

• tpop
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1465

Zamieszczone przez czlowiekmpp
                            Jest to moja pierwsza zabawka tego typu i podniecam się jak dziecko jak zrobię fotkę bez lampy przy marnym świetle a efekt jest oszałamiający
                            kup sobie 50mm f1.8 za 300zł. To bedzie ekstaza jak zrobisz dziecku zdjecie bez lampy przy f2.2
                            photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• czlowiekmpp

No oczywiście że jak się otworzy przysłonę i zwiększy czułość to pewnie. To wiedziałem zanim kupiłem aparat
                              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                              To taki jasny obiektyw jest taki tani?
                              Ostatnio edytowany przez Gość; 12122. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

Pracuję...